Hlavní obsah

Policie se připravuje na utkání v Brně, na stadiónu již nebude

Policie se připravuje na prvoligové fotbalové utkání mezi 1. FC Brno a Baníkem Ostrava, které se pod přívlastkem "rizikové" uskuteční v neděli v jihomoravské metropoli. Zatímco řady fanoušků brněnského celku posílí příznivci bratislavského Slovanu, s ostravskými fandy přijede i skupina Poláků.

Článek

Bezpečnostní opatření se nově budou odehrávat podle smlouvy, kterou v pondělí uzavřela policie s vedením Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS), tedy bez přítomnosti policie na stadiónu.

"Na stadiónu nebudou naše jednotky. Zasáhneme na něm až v případě, že o to budeme výslovně požádáni," uvedl mluvčí. Na bedrech policie bude podle něj dohled na brněnské železniční nádraží, kde by se fanoušci Baníku a Slovanu mohli střetnout, a dále na centrum města a okolí fotbalového stadiónu.

Utkání s ostravským Baníkem a pražskou Spartou hodnotí dlouhodobě brněnská policie jako velmi riziková. Delší čas se větším konfliktům mezi fanoušky daří bránit, ale jen za cenu přísných policejních bezpečnostních opatření. Podle odhadů stojí jedna obdobná akce policii přibližně půl miliónu korun.

V pondělí uzavřená smlouva mezi policií a ČMFS mění dosud používaný systém, v němž policie často hrála roli pořadatelské služby na stadiónech. Nově budou mít dění na stadionech plně na starosti pořadatelé. V případě, že nebudou své úkoly zvládat, mohou policii požádat o pomoc. Za její zásah si ale zaplatí.

Reklama

Související témata: