Hlavní obsah

Opava - Budějovice 2:0Vydařená trenérská premiéra. Opava se dočkala výhry

MinutaMin. Tým Hráč Akce
62. Souček 1 : 0
90. Dordič 2 : 0
Záznam online reportáže

Opava

Fotbalisté Opavy v dnešním posledním 30. kole základní části první ligy porazili 2:0 České Budějovice a do nadstavby o záchranu vstoupí s čtyřbodovou ztrátou od příček zajišťujících udržení. O výhře domácích, které poprvé vedla nová trenérská dvojice Alois Skácel, Radoslav Kováč, rozhodli Filip Souček s Bojanem Dordičem a pro Slezany zajistili první vítězství po koronavirové pauze.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva českobudějovičtí Pavel Šulc, Petr Javorek a opavský Bojan Dordič.

Článek

Opava zahrozila hned v úvodu a unikajícího Dordiče mimo vápno srazil brankář Drobný, rozhodčí Pechanec však k nelibosti domácích udělil jen žlutou kartu. Vzápětí po rohu Zavadila hlavičkoval Souček, jeho tečovaný pokus ale na poslední chvíli Drobný zlikvidoval.

Jihočeši okamžitě kontrovali rychlou akcí, kdy Mršič poslal prudký centr před bránu a Schranz bez přípravy napálil balon těsně nad břevno Fendrichovy brány. Opava těžila především ze standardních situací a po jedné z nich Drobnému vypadl míč, ale Souček trestuhodně minul. Na opačné straně prověřil domácího gólmana Fendricha tvrdou ranou.

Skóre se měnilo až po přestávce. Po hodině hry dostal červenou kartu hostující Kladrubský a z nařízeného přímého kopu na hranici vápna poslal Opavu do vedení Souček. Pro devatenáctiletého záložníka šlo o první gól v nejvyšší soutěži.

Jihočeši mohli vyrovnat o chvíli později, ale Fendrich si s nebezpečnou hlavičkou Schranze poradil. Další smůla postihla hosty v závěru, kdy po zranění Drobného dohrávali v devíti. Zkušeného gólmana v brance musel zastoupit útočník Táborský, kterému v nastavení utekl Dordič a druhou brankou zpečetil výhru 2:0.

Opava se dočkala prvního vítězství po šesti kolech a poprvé po obnovení nejvyšší soutěže po pauze vynucené pandemií koronaviru. Do skupiny o záchranu Slezané vstoupí s náskokem dvou bodů na poslední Příbram a čtyřbodovým odstupem na příčky zajišťující udržení. Dynamo naopak prohrálo po třech kolech a ve skupině o Evropu nastoupí proti Mladé Boleslavi.

30. kolo první fotbalové ligy:
SFC Opava - Dynamo České Budějovice 2:0
Branky: 62. Souček, 90.+5 Dordič. Rozhodčí: Pechanec - Kubr Vaňkát. ŽK: Hnaníček, Zavadil - Drobný, Kulhánek, Šulc, Talovierov, Schranz, Horejš (trenér). ČK: 60. Kladrubský (Č. Budějovice).
Opava: Fendrich - Hrabina, Hnaníček (80. Mondek), Schaffartzik, Žídek, Helešic - Souček, Zavadil (69. Jursa), Řezníček (81. Texl) - Dordič - Juřena (72. Železník). Trenéři: Kováč a Skácel.
Č. Budějovice: Drobný - Čolič, L. Havel, Talověrov, Kladrubský - Čavoš (74. Brandner), Kulhánek (63. Kopečný), Javorek, Šulc, Mršič - Schranz (81. Táborský). Trenér: Horejš.

Reklama

Související témata: