Hlavní obsah

Milan Baroš se loučí. Odchází hrdina Lvíčat i bronzové Brücknerovy družiny, fofrník z dálnice a hvězda večírků

Triumf v Lize mistrů v létě 2005 a bronz z mistrovství Evropy v Portugalsku o rok dříve, kde se s pěti brankami stal nejlepším střelcem šampionátu, patří k vrcholům kariéry Milana Baroše.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Baroš z Baníku Ostrava během utkání 25. kola Fortuna ligy v Příbrami.

Článek

Nůžky Milana Baroše

Milan Baroš viděl červenou kartu za protesty

Úder lahví místo Baroše schytal gólman Trabzonsporu

Osmatřicetiletý útočník, který v pátek oznámil konec kariéry slavil rovněž dva tituly s Lyonem ve francouzské lize, prvenství v turecké lize s Galatasarayem, triumf v FA Cupu a Ligovém poháru v Anglii. Pohárovou soutěž ovládl s Lyonem i ve Francii, kde okusil i pocity vítěze Ligového poháru a Superpoháru. Ten turecký pozvedl nad hlavu rovněž v dresu Galatasaraye. U Bosporu byl i nejlepším kanonýrem ligy. Jaká byla kariéra útočníka z Vigantic?

Hrdina Lvíčat

Už jako osmnáctiletý si připsal první velký úspěch. S reprezentací do jedenadvaceti let slavil stříbro na mistrovství Evropy, které v létě 2000 hostilo Slovensko. Český tým ve finále podlehl Italům. Baroš si následně zahrál i na olympijských hrách, které se konaly v Austrálii.

Foto: Milan Malíček, Právo

Milan Baroš (vpravo) bojuje míč s Maďarem Korczmarem v přípravném utkání na Letné.

Pro český tým ovšem končily neslavně. Po prohře s Kuvajtem a remízách s USA, respektive pozdějším vítězem z Kamerunu vyklidil pole už v základní skupině. O dva roky později si však Baroš jako lídr mužstva do 21 let spravil chuť triumfem na mistrovství Evropy ve Švýcarsku!

Talent v Liverpoolu

V zimě 2002 vyměnil už jako hvězda tuzemské scény dres Baníku za rudé triko Liverpoolu. Hned v prvním ligovém utkání skóroval a stal se oblíbencem diváků.

S týmem z Anfield Road byl u šokujícího obratu ve finále Ligy mistrů na jaře 2005, kdy Liverpool sice v poločase prohrával s AC Milán v Istanbulu o tři branky, ale Reds tehdy skóre srovnali a v penaltovém rozstřelu nejcennější klubovou trofej vybojovali.

Foto: Sport.cz

Milan Baroš v dresu Liverpoolu (Archivní foto)

Reprezentační vrchol

Byl nedílnou součástí reprezentačního týmu dirigovaného Karlem Brücknerem. V létě 2004 nechyběl v nominaci na mistrovství Evropy v Portugalsku. S výjimkou semifinálového souboje s Řeckem se borec z Vigantic trefil v každém utkání. Postupně překonal obranu Lotyšska, Nizozemska, Německa a ve čtvrtfinále dvakrát Dánska. S pěti trefami byl nejlepším střelcem šampionátu.

Problémy ve Francii

Když se po pěti letech v lednu 2007 naplnila Barošova anglická mise a rodák z Valašského Meziříčí vyměnil Aston Villu za Lyon, začaly problémy. Francouzský klub tehdy trénoval Gérard Houllier, na něhož měl Baroš dobré vzpomínky z Liverpoolu. Jenže fotbalově se českému útočníkovi nedařilo podle představ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš střílí branku v utkání proti Lichtenštejnsku.

Policie jej tehdy načapala, jak na dálnici mezi Ženevou a Lyonem ve svém Ferrari uháněl rychlostí 271 kilometrů v hodině. Strážníci tehdy Barošovi zabavili vůz i řidičský průkaz. Na veřejnost uniklo, že šlo o absolutní rychlost naměřenou v regionu Ain. Útočníkovi hrozilo úplné zabavení vozu, ale soud mu o několik měsíců později vozidlo vrátil.

Už o půl roku dříve vyfasoval Baroš třízápasový distanc, protože si při ligovým utkání s Rennes před obráncem tmavé pleti Mbiou ucpával nos a současně mával rukama. Komise situaci vyhodnotila jako rasistické chování.

Milan Baroš zařídil výhru Galatasaraye | None

Turecké vykoupení

Baroš vyměnil Lyon za Portsmouth, jenže při návratu do Anglie se mu nedařilo. Nevstřelil jedinou branku. Trošku nečekaně se dalším působištěm útočníka stal Galatasaray Istanbul. U Bosporu Baroš ožil. Temperamentní fanoušci českého útočníka milovali, on na oplátku i přes řadu zranění střílel pravidelně góly.

Současně však tropil i problémy. Turecká média jej tu obvinila z močení na veřejnosti, za což dostal pořádkovou pokutu, jindy zase z fackování spoluhráče Culia či z hádky a urážení trenéra Hagiho. „Šlo o nesmyslná obvinění. Pro mě bylo důležité, že rodina i lidé v reprezentaci věděli, jaký skutečně jsem," hájil se tehdy.

Reprezentační večírky

Při návratech domů za reprezentačními povinnostmi se velmi pravidelně objevoval na stránkách bulvárního tisku. Nejprve po aféře označované „pokoj číslo 433", kdy na jaře 2007 po kvalifikační prohře s Německem dorazily za hráči na hotel prostitutky.

Podobná aféra se odehrála o dva roky později. Po kvalifikační prohře se Slovenskem hráči výrazně protáhli večerku. S vybranými parťáky z národního týmu Baroš vyrazil do pražských ulic, v jednom z podniků měly být přítomny i prostitutky. Baroš byl následně vyloučen z reprezentace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Baroš na tréninku fotbalové reprezentace

Mezi tím se řešily Barošovy spory s Karlem Brücknerem, jemuž měl na MS v Německu oznámit, že kvůli poranění šlachy na chodidle balí kufry a jede domů. Při šampionátu 2008 zase údajně vynadal Brücknerovi, že jej nechal poločas rozcvičovat, ale do hry jej vůbec neposlal.

Během volna v létě 2006 jej bulvární žurnalisté načapali, jak tančil na svatbě kamaráda nahý a pověsil si kondom za ucho. Během následného podzimu byl v Praze častěji, než střílel góly. Důvodem byly milostné eskapády.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Baroš v libereckém dresu během utkání proti Dukle na Julisce.

Hrdina Bazalů i Liberce

Když se v únoru 2013 vrátil do Ostravy, stal se rychle hrdinou fanoušků klubu z Bazalů. Tehdy se v klubu potýkajícímu se s finančními problémy vzdal platu ve prospěch mládeže. Když jej pak nečekaně z Baníku vypakovali, kouzlil v dresu Mladé Boleslavi a později v Liberci, jemuž pomohl do základní skupiny Evropské ligy.

Konflikt v Beskydech

Během léta loňského roku jej jeden z hostů wellness hotelu v Beskydech obvinil z fyzického napadení a vulgárních urážek, navíc tvrdil, že fotbalista byl pod vlivem alkoholu. Konflikt řešila policie, Baroš obvinění odmítl a tvrdil, že hosta upozornil na nevhodné chování.

Reklama

Související témata: