Hlavní obsah

Nemelte o druhém místu, když adepti jsou tak zoufalí

PRAHA

Slávisté už mají klid. Oslavují svůj titul a v pohodě si počkají, kdo je z Gambrinus ligy doprovodí do kvalifikace fotbalové Ligy mistrů. Dvě kola před koncem drží trumfy zase Sparta, která má jistotu, že pokud vyhraje nad Jabloncem i v Mladé Boleslavi, ze druhé příčky už ji nikdo nesesadí. Liberec a Mladá Boleslav však doufají, že Letenští ještě zaváhají a nabídnou šanci i jim.

Článek

Nebyl by to Ladislav Škorpil, kdyby se i v nadcházejícím závěru ligy nevytasil s nějakým bonmotem. „Všichni pořád melou něco o druhém místu, ale my klidně můžeme skončit šestí... Nicméně po remízách Olomouce a Mladé Boleslavi je nakonec i bezbrankový výsledek našeho souboje s Kladnem z hlediska boje o Evropu dobrý,“ prohlásil kouč Liberce po další bodově ztrátě svého týmu.

Parafrázováno se Škorpilem, všichni adepti druhého místa jsou v průběhu jara tak nevyrovnaní a zoufalí, že očekávaná bitva o kvalifikaci Ligy mistrů se vlastně ani nekoná. Kdo zkrátka poztrácí nejméně bodů, skončí druhý, víc momentálně od Sparty, Liberce, Mladé Boleslavi a spol. čekat nelze...

„Jsme druzí a druzí chceme zůstat,“ říká letenský kouč Jozef Chovanec. Také jemu je jasné, že vzhledem k neskonalým problémům týmu je jakýkoliv rozbor situace zbytečný. Sparta musí být ráda, že díky gólu teenagera Kadlece v závěru porazí zachraňující se Bohemians Praha aspoň 1:0. A co dál, toť velký otazník.

„Uvidíme, máme ještě dvě kola do konce. Pro každý tým je těžké porazit každého. Ani papírově silnější týmy se neprosazují snadno,“ poukazuje Chovanec na dobře známý trend. Česká liga se bohužel vyrovnala směrem do průměru.

Aspiranti na druhé místo v lize
Sparta (50 bodů)
S kým ještě hraje: doma Jablonec, venku Mladá Boleslav
Co potřebuje: Šest bodů jí dává jistotu, v konečné tabulce každopádně potřebuje mít víc bodů než Liberec.
Liberec (48 bodů)
S kým ještě hraje: doma České Budějovice, venku Slavia
Co potřebuje: Teď už zase on musí čekat, že Sparta aspoň jednou ztratí, aby se na ni mohl bodově dotáhnout. To mu vzhledem k lepší bilanci ze vzájemných zápasů stačí.
Mladá Boleslav (46 bodů)
S kým ještě hraje: venku Bohemians, doma Sparta
Co potřebuje: Ani dvě vítězství jí nemusí stačit. Potřebuje porazit Spartu a doufat v souhru dalších výsledků.

Rozhodovat bude i Slavia

Konkurenti Sparty o víkendu tolik štěstí neměli. Liberec uhrál v Kladně jen bod, doma také jen remizovaly Olomouc (se Zlínem) a Mladá Boleslav (s Plzní). „Začali jsme nervózně. Chtěli jsme vyhrát, bohužel se nám to nepovedlo. Máme jenom jeden bod, ale každý je důležitý. V ligové tabulce jsme čtvrtí a postup do evropských pohárů máme stále ve svých rukou,“ mračil se mladoboleslavský kouč Dušan Uhrin.

Liberec sice ztratil výhodu vlastní režie, mělo by mu však nahrát, že Slavia už má své jisté a vrhla se do víru mistrovských oslav. Koncentrovat se na dva závěrečné zápasy bude pro její hráče složité. Slovanu se tedy rýsuje šance, že by mohl v posledním kole uspět v Edenu.

„Můžeme se v klidu soustředit na příští sezónu. Samozřejmě bez toho, abychom závěr ligy vypustili, to určitě ne,“ slíbil trenér mistra Karel Jarolím.

Jenže prohrát bezprostředně po oslavách „dokázala“ i Barcelona, tak proč ne Slavia... Liberci by to mohlo stačit, protože kdo si vsadí, že zadýchaná Sparta dokáže vyhrát v Mladé Boleslavi!?

Sestava 28. kola podle Sport.cz
Belaň (Bohemians) - Hubník (Sparta), Zbožínek (Zlín), Limberský (Plzeň) - Petržela (Plzeň), Janda (Slavia), Mezlík (Č. Budějovice), Hloušek (Jablonec), J. Černý (Slavia) - Fořt (Slavia), Sedláček (Č. Budějovice).

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice