Hlavní obsah

Slavia první neskončí, ale titul jí zůstane. V lize nebude stanoveno konečné pořadí

Právnická formulace v komuniké Ligové fotbalové asociace, že v nedohraném a předčasně ukončeném ročníku fotbalové ligy nebude určeno pořadí mužstev, zamotala hlavu všem. I v klubech samých. Znamená to snad, že Slavia nakonec nezíská mistrovský titul? Nebo snad že kluby, které si vybojovaly účast v pohárové Evropě, o start přijdou, když tabulka ligového ročníku 2019/20 nebude určovat pořadí?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha s pohárem pro mistra Fortuna ligy

Článek

Nic takového, pořadí mužstev sice určeno nebude, ale pražská Slavia se může mistrovským titulem pyšnit. A stejně tak o start na evropské pohárové scéně nepřijdou Plzeň, Jablonec a Liberec, kluby, které si účast vybojovaly v ligové soutěži. O Spartě, která se do Evropské ligy kvalifikovala vítězství v domácím poháru, pak nemluvě.

„Pokud v ligové soutěži nebude dohrán i třeba jen jediný zápas, nemůže být pořadí skutečně určeno," potvrdil tiskový mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš, že vlastně ani tabulka ligové sezony 2019/20 nebude existovat.

Musíme se smířit s poněkud schizofrenním stavem. Znamená to totiž, že Slavia vlastně první neskončí, protože žádná oficiální ligová tabulka nebude existovat. O mistrovský titul však klub z Edenu nepřijde.

„Na tuto variantu pamatují preambule platného soutěžního řádu. Nadstavbová skupina o titul byla dohrána, takže Slavii titul patří a nikdo ji o něj nepřipraví. A totéž platí o účastnících evropských pohárových soutěží, protože i nadstavbová skupina o Evropu byla dohrána, stejně jako bylo sehráno střetnutí mezi pátým ligovým celkem Libercem a vítězem skupiny o Evropu Mladou Boleslaví," objasňuje Hanuš dohady vzniklé tím, že v předčasně ukončené lize nebude stanoveno konečné pořadí.

Reklama

Související témata: