Hlavní obsah

Vozábal odmítá rozpad týmu. Vítá posily ze Slovenska i Nigerijce

Byli štikou ligy, která čeřila i vody elitní šestky. Fotbalisté Českých Budějovic s vervou vlétli mezi elitu a sympatickými výkony nasadili pro příští ročník vysokou laťku. Generální manažer klubu Martin Vozábal doufá, že z ní parta Davida Horejše nesleví. Byť jedno z otřepaných klišé zní, že druhá sezona bývá pro nováčka těžší.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Martin Vozábal, generální manažer Dynama České Budějovice.

Článek

„Říká se to a chceme tomu předejít. Snažíme se udržet kádr co nejvíc pohromadě. Zachovat kostru a sestavit takové mužstvo, které bude schopné navázat na loňský rok," burcuje šéf Dynama. Radost mu udělalo setrvání brankářské ikony Drobného, přesto počítá ztráty.

Kariéru ukončil kapitán a lídr defenzivy Sivok, do Jablonce zase zamířil střelec Schranz. Z kabiny se vytratili i jiní borci. Hostování skončilo Šulcovi, Havelkovi, Kulhánkovi i Granečnému. Kopačky pověsili na hřebík veteráni Křížek s Táborským. Smlouva vypršela Rabušicovi a Sušak se vrátil do Chorvatska. Vozábal však rozpad mužstva odmítá. „Nehroutíme se. Ze základu odešli vlastně jenom dva kluci: Sivok a Schranz," říká. „Třeba Rabušic skoro nehrál, Granečný nebyl pětkrát vůbec v nominaci na utkání," utrousil.

Do útočné fáze zůstává Ledecký, na hostování z Plzně čerstvě dorazil Nigerijec Ekpai, jenž už na podzim oblékl dres Budějovic v pěti ligových duelech a po zranění se pokusí o restart kariéry. Tříletou smlouvu uzavřel na jihu Čech i jeho krajan Bassey, jehož transfer Dynamo dolaďovalo s druholigovým Ústím nad Labem, za něž v minulé sezoně nasázel pět gólů.

Foto: Sport.cz

Českobudějovický David Ledecký nasázel Hradci Králové hattrick.

„Je to rychlostní typ, navíc rozumí česky a s ligami je tady spjatý. Zvýší konkurenci v týmu," míní kouč Horejš. „Na hrotu mohou nastupovat taky Mezsároš nebo Jánošík," připomíná Vozábal. Políčeno má přitom na další ryby. „Řešíme příchod jednoho obránce, který je v současnosti v zahraničí. Jednáme i o některých hráčích na křídla," vykládá tajemně.

Zároveň se nevzdává ani návratu šikovných mladíků Šulce a Havelky. Pokud by si nevybojovali místo ve svých mateřských klubech Plzni respektive Spartě, cestu na Střelecký ostrov mají otevřenou dokořán. „Znají tým, trenéra, prostředí. Když to přeženu, není problém, kdyby přišli i dva dny před startem ligy," ujišťuje 41letý funkcionář.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Vozábal, generální sportovní manažer Dynama České Budějovice.

Posily lovili Jihočeši zatím hlavně na Slovensku. Ze Senice přivedli reprezentanta do 21 let Baumgartnera, levonohého a perspektivního záložníka, jenž v mládeži kopal za italskou Veronu. Ze Žiliny pak vedle Jánošíka přišel 25letý stoper Králik, před nímž stojí nelehký úkol: nahradit Sivoka. „Je silnej na balonu. Má všechny předpoklady, aby hrál moderní fotbal. Věřím, že dirigentské schopnosti a zkušenosti přenese i sem," přeje si Horejš. Pohyby v kádru směrem ven nejsou vyloučeny, konkrétní nabídka na hráče ale v Dynamu neleží. „Někteří se zviditelnili, ale bylo to vše jenom v rovině dotazů," dodává Vozábal.

Dynamo před pár dny získalo nového generálního partnera společnost Autodraft a vzhledem k jeho finanční podpoře by se mohl rozpočet klubu navýšit zhruba o deset milionů korun. „Možná i víc, ale teď těžko říct. Pořád pracujeme s partnery a nemáme všechny smlouvy ještě podepsané," prohlásil Vozábal s tím, že rozpočet na minulou sezonu se pohyboval kolem 45 milionů korun.

Díky firmě, která provozuje síť autobazarů po celé republice, si Dynamo může na přestupovém trhu dovolit víc. „Ano, ale troufnu si říct, že poslední rok byl z pohledu servisu nejlepší za posledních sedm let. Myslím, že i z hlediska platů jsme se posunuli úplně jinam, než bylo zvykem. A proto si můžeme dovolit jednat o některých hráčích," těší Vozábala.

S šéfem společnosti Karlem Kovářem, který se narodil v Třeboni a v budoucnu by mohl klub převzít, mluvil prozatím třikrát. „Ale neřešili jsme, jestli tu bude hrát pan A nebo X. Logicky ho zajímala ekonomika klubu. Probírali jsme marketing, stadion, catering...," uzavřel někdejší ligový záložník.

Reklama

Související témata: