Hlavní obsah

Ředitel Opavy Rovňan: Porušení pravidel? Dehonestace klubu i nakaženého fotbalisty

Ředitel Jaroslav Rovňan odmítá, že by fotbalová Opava jakkoliv porušila pravidla manuálu proti šíření nového koronaviru. Za pitomost zároveň označil spekulace, že Slezané šli nákaze naproti, protože se jim coby celku ohroženému sestupem hodilo nedohrání ligy. Kvůli pozitivnímu testu u jednoho hráče opavského týmu se nedokončila nadstavbová skupina o záchranu a disciplinární komise na základně podnětu od ligového výboru Ligové fotbalové asociace (LFA) zahájila s klubem pro možné narušení regulérnosti soutěže řízení.

Foto: Sport.cz

Fanoušci fotbalové Opavy (ilustrační foto)

Článek

"Tato informace je natolik šokující, že nyní těžko hledám jakákoliv slova. K žádnému porušení ze strany klubu ani hráče podle mě nedošlo. Připadá mi to jako hon na čarodějnice a dehonestace jak klubu, tak nakaženého fotbalisty," uvedl Rovňan na webu opavského klubu, kterému podle disciplinárního řádu hrozí vysoká pokuta či odpočet bodů.

Nakonec nedokončená poslední dvě kola skupiny o záchranu byla už jednou odložena na začátku července po několika pozitivních testech na covid-19 v nedaleké Karviné. V hracím dni předposledního čtvrtého kola vyplynulo, že nemoc dostal i jeden opavský hráč.

LFA musela skupinu předčasně ukončit a z ligy tentokrát nikdo nesestoupil. Opava byla v době přerušení předposlední se stejným bodovým ziskem jako poslední Příbram. Z nejvyšší soutěže by v případě dohrání sestoupil jen jeden tým, protože kluby už předtím odhlasovaly zrušení baráže.

Úmysl? Kdo si to myslí, je pitomec

Opavští odmítají spekulace o jakémkoliv úmyslu. "Zaprvé jednoznačně věřím, že bychom si záchranu uhráli sami na hrací ploše. A pokud si někdo myslí, že jsme hráče nechali nakazit schválně, je u mě obyčejný pitomec," uvedl Rovňan.

"V klubu vždy budeme hájit to, že se rozhoduje na hřišti a vždy jsme se k tomu tak stavěli. Ano, někdy také s kritickými připomínkami, ale ne směrem k fotbalu a dohrání soutěže, ale především k nejasným pravidlům a nařízením, které byly spojeny s ochranou před koronavirem. V normální společnosti jsou i kritické názory přijímány se vší vážností a respektem a taktéž my přijímáme více či méně oprávněnou kritiku, která se na nás nyní nese. Zdraví je ale na prvním místě za každé situace a přijde mi absurdní, abych tyto názory vyvracel nebo je vůbec komentoval," doplnil Rovňan.

Situaci nejvíce odnesla Dukla. Pražský celek skončil v druhé lize na třetím místě, které za normálních okolností znamená účast v baráži, a kvůli nedohrání skupiny o záchranu do nejvyšší soutěže nepostoupil. Mezi elitu prošly vítězné Pardubice a druhá Zbrojovka Brno. Dukla by se vrátila do ligy v případě, že by se nadstavba dokončila.

"Dokážu se vžít do situace Dukly a chápu její rozčarování. Už jen z toho důvodu, že v roce 2008 jsem byl u převodu druholigové licence z Jakubčovic nad Odrou právě do Dukly Praha. Mě osobně by to také štvalo, ale to na současné situaci nic nemění. Naopak mě těší nemalá podpora z řad fanoušků, hráčů i funkcionářů dalších klubů, jejichž pozitivní reakcí si nesmírně vážím. I tohle nás nabíjí do další práce," dodal Rovňan.

Reklama

Související témata: