Hlavní obsah

Ligové řády dostaly roušku! Mistra může určit i bodový koeficient

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Epidemiologická situace v zemi se nezlepšuje, vedení Ligové fotbalové asociace (LFA) se tak musí nachystat na vážné problémy i v nové sezoně. V nejvyšší soutěži budou hráči testováni na koronavirus před každým zápasem. A pokud se třeba nepodaří ročník dohrát, tabulka se určí podle koeficientu, kdy se budou body přepočítávat na počet odehraných zápasů, přičemž musí být odehráno alespoň 50 procent utkání v celé soutěži...

Novinky ve fotbalové lize. Testy na covid, opatření v případě nedohrání soutěže a tresty za žluté kartyVideo: Sport.cz

 
Článek

Časy jsou zlé. V první lize se budou hráči testovat před každým zápasem. Nastoupit na hřiště mohou jen s negativním testem, který není starší než tři dny. Ve druhé lize půjdou hráči na testy jednou za měsíc, náklady si ponesou samy kluby.

„Primárním cílem je udělat vše pro to, aby se odehrál kompletní program celého ligového ročníku, tedy všech 34 kol," hlásí předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

V minulé sezoně se nedohrála skupina o záchranu, takže nebyla vyhlášena konečná tabulka. V nové sezoně bude mít první liga osmnáct účastníků a poslední tři sestoupí. Druhá liga se bude hrát se čtrnácti týmy a jen první postoupí, takže se pak obě nejvyšší soutěže vrátí k tradičnímu počtu šestnácti týmů.

Ale co když se vlivem pandemie zase nepodaří všechna naplánovaná utkání uskutečnit?

„V případě nedohráni ročníku se tabulka sestaví podle koeficientu, kdy se budou body přepočítávat na počet odehraných zápasů, přičemž musí být odehráno alespoň 50 procent utkání v celé soutěži," připomněl Svoboda novum, které grémium odsouhlasilo.

Pokud by byla odehrána polovina soutěže, ale některý tým by za sebou neměl aspoň 50 procent svých utkání, nemůže se stát mistrem ani se kvalifikovat do evropských pohárů. Sestoupit ale může.

Veškeré náklady na testy hráčů a členů realizačních týmů ponesou kluby. V praxi to bude znamenat, že kluby musí ve svých rozpočtech počítat na sezonu s částkou dva miliony korun na testy.

„Samozřejmě že dva miliony nejsou málo, ale nejsou to nepřekonatelné peníze," reaguje na další ekonomickou zátěž pro kluby Svoboda. „Navíc jsem optimistou a věřím, že se situace kolem koronaviru bude zlepšovat, takže doufám, že testy před každým střetnutím budou hráči absolvovat jen dva měsíce či tři."

Reklama

Související témata: