Hlavní obsah

Fotbalová liga se Slováky? Je to téma, připouští šéf svazu Hašek

Pavel DosadilSport.cz

Od rozpadu Československa se ta myšlenka čas od času vrací jako evergreen. Představitelé většiny kolektivních sportů zkoumají, jaký efekt by mělo obnovení česko-slovenské ligové soutěže. Ani fotbal není výjimkou. „Nezříkám se toho. Do budoucna je to pro nás téma,“ naznačuje šéf českého fotbalu Ivan Hašek, že společná soutěž nemusí být čirou utopií.

Článek

Jen si to představte. Uprostřed jara finišují boje v jednotlivých konferencích fotbalové ligy. Na české straně pojmenované po Václavu Ježkovi, na slovenské po Jozefu Venglošovi. Jde totiž o postup do play off, které může ve finále vyvrcholit třeba dvojzápasem Sparta Praha - Slovan Bratislava nebo Baník Ostrava - Spartak Trnava...

Utopie? Staromilství? Možná. Najde se však i pár racionálních předností, jež by taková soutěž měla. „Nemáme tak často příležitost konfrontace s českým fotbalem. Myslím, že je to škoda, líbila by se mi nějaká společná soutěž, třeba pohárová. Určitě by na obou stranách přilákala hodně diváků do ochozů,“ poukazuje Pavel Hapal, trenér Žiliny a ještě loni Radův asistent u české reprezentace.

Žilina letos jako první zahraniční účastník vyhrála zimní Tipsport ligu, která může posloužit jako zmenšený vzorek toho, jak by mohla fungovat společná soutěž za účasti kompletní české a slovenské špičky. „Nezříkám se toho. Do budoucna je to téma nejen pro nás, ale i pro některé další země,“ reaguje Ivan Hašek, první muž českého fotbalu.

Kontinentální liga ve fotbalovém balení

Společná soutěž by mohla fungovat na principu hokejové Kontinentální ligy, ovšem v česko-slovenském fotbalovém balení. „Já konkrétní plán nemám. Je to myšlenka pana Antoníka, majitele žilinského fotbalu. Pokud by vítěz takové soutěže postupoval do evropských pohárů, byla by určitě atraktivní. Nevím však, jestli je to reálné. Je to spíš podnět pro oba národní svazy,“ říká Hapal.

„UEFA zatím nadnárodní ligy nepřipouští,“ reaguje Hašek. Hned však dodá, že i na české straně se podobný projekt zkoumá. „Se Slováky jsme v kontaktu a radili jsme se i s účastníky naší Gambrinus ligy. Mluví se o tom, ale nejsme tak daleko, abychom měli detailnější podrobnosti.“

Pravdu má Hapal, že schůdnější by byla spíš pohárová soutěž. Ondrášovka Cup ani Slovenský pohár rekordy v návštěvnosti zrovna netrhají, takže v tomto směru by společná soutěž opravdu mohla být oživením. Navíc by se dala snáze zorganizovat.

Čeští vyslanci působící ve slovenské lize ujišťují, že tamní nejsilnější týmy mohou společnou soutěž obohatit. „Spodek tabulky není tak kvalitní. Ale právě Slovan, Žilina a některá další mužstva mohou české soupeře porážet,“ srovnává žilinský záložník David Kobylík.

Reklama