Hlavní obsah

Hašek promluvil o konci na Letné. Od Sparty mi chyběl respekt, říká záložník

Praha

Je zima 2019. Záložník Martin Hašek mladší sice může zůstat v Bohemians 1905, kam přišel ze Sparty. Nicméně vzhledem k výkonnostnímu růstu nakonec uzavírá smlouvu na Letné. V ten okamžikem začíná strastiplný příběh, který letos na jaře vyústil v jednostranné vypovězení smlouvy ze strany Haška, který je od té doby bez angažmá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Hašek ze Sparty při utkání na Letné s Mladou Boleslaví.

Článek

Na celou kauzu zatím reagovala pouze Sparta, Hašek mlčel. Až teď se rozhodl promluvit. Sport.cz s 24letým záložníkem přináší dva obsáhlé rozhovory (druhý vyjde na Sport.cz ve středu), v nichž syn kouče Martina Haška vysvětluje, co ho vedlo ke krokům, které udělal. A odhaluje v nich poměry na Letné.

Proč jste se nebránil dřív, informace byly jednostranné.

Nedalo se ozvat bez dovolení Sparty, šlo by o porušení smlouvy. Teď už mě k ní nic neváže.

Jaké byly hlavní důvody, že jste chtěl ze Sparty odejít?

Ve Spartě se mi nelíbilo od začátku. Nebyl jsem v áčku šťastný. Důvod? Energie, která tam byla. Přišlo mi, že naše energie se míjejí. Netvrdím, že jedna je dobrá a druhá špatná. Ale byly úplně jiné. A byla tam spousta dalších věcí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Hašek ze Sparty oslavuje gól během utkání s Mladou Boleslaví.

Například?

Než vůbec začalo jednání o smlouvě, dočetl jsem se, že jsem si řekl o půl milionu a obří bonusy. A že Sparta nabízí jen o chloupek nižší částku. Šlo zřejmě o lživé informace zevnitř klubu, abych vypadal jako zlatokop. Veřejné mínění bylo už tehdy proti mně. Důvod byl prostý - Sparta mi nabídla smlouvu, která zněla na dvě stě padesát tisíc. Tlačila tím na mě, abych ji podepsal. Dalším velkým zklamáním byly kopačky.

Povídejte.

Tento příběh krásně ukazuje, jak to ve Spartě chodí. V Bohemce jsem hrával ve značce „A", Sparta má ale smlouvu se značkou „B". Při jednáních o mém příchodu do Sparty jsem informoval sportovního ředitele pana Rosického a tehdejšího místopředsedu představenstva Sparty pana Kotalíka, že se mi v kopačkách značky „B" hraje špatně, že mají širokou patu, což je mi nepříjemné a krajně nepohodlné. Nemůžu v tom hrát. Pan Kotalík mi sdělil, že se tento problém pokusí vyřešit. Na další schůzce mi řekl, že je všechno domluvené, že mi značka „B" udělá kopačky na míru.

Nebylo?

Když jsem v lednu nastoupil do přípravy, ptal jsem se vedoucího týmu Míry Baranka, jak se věci ohledně kopaček mají. Odpověděl mi, že o ničem takovém neví. Druhý den mi řekl, že pan Kotalík s dotyčnou firmou vůbec nemluvil. Byl jsem šokovaný. Když vám místopředseda představenstva něco slíbí a vy zjistíte, že lhal... Jenže ani po té lži nezkusil věc vyřešit, což je pro mě naprostá ignorace. Ze začátku jsem to nějak pytlíkoval, nastupoval jsem v kolíkách ve starém modelu od značky B, který mi relativně vyhovoval. Jenže pak přišel zápas v Mladé Boleslavi, tvrdý povrch. Měl jsem na výběr, buď kopačky značky „B" a horší sportovní výkon, nebo kopačky značky „A" a lepší sportovní výkon a zdraví. Rozhodl jsem se pro lepší sportovní výkon a zdraví... Pak následovala pokuta.

V jaké výši?

Dvaašedesát a půl tisíce korun. Přitom jsem měl slib na kopačky na míru od pana Kotalíka, ze schůzky, na níž byl přítomný i pan Rosický. Ten mi pomalu vítězoslavně sdělil, že pokuta měla být původně dvojnásobná, že mi ji snížil. Když jsem šel následně věc řešit s panem Kotalíkem, vyslechl mě, všechno mi odkýval, usmíval se. Logicky jsem se proto domníval, že mi pokuta udělena nebude. Druhý den jsem měl na místě obálku s pokutou. Byl to pro mě jasný signál, že v tomto klubu nemůžu věřit ani místopředsedovi představenstva ani sportovnímu řediteli. Dalším překvapením pro mě bylo, když mi pan Rosický nakonec řekl: příště řeš všechno s námi, a ne s A. Kotalíkem. Od této chvíle byl můj vztah se Spartou ve slepé uličce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Sparty Martin Hašek (vlevo) se raduje z gólu proti Příbrami.

Na koho v klubu jste se poté obracel, že nejste spokojený, že chcete odejít?

Tuhle otázku jsem řešil od začátku s T. Rosickým, který měl velký podíl na tom, že jsem do Sparty šel. Ta při vstupních jednáních se mnou řekla, že buď to dohraju do konce smlouvy v Bohemce, nebo půjdu na Letnou. Že jinou možnost nemám, že mě nikam nepustí, což mohla ovlivnit, protože měla moje práva s Bohemkou napůl. Já jsem se na Letnou zase tolik nehrnul, chtěl jsem se ale posunout výkonnostně výš. Smlouva, která mi byla nabídnuta, nebyla taková, aby mě přesvědčila o opaku. Tomáš mi ale sděloval vize, plány se mnou, s klubem. Ty se mi líbily.

Dostal jste od Rosického příslib, že vás v případě zájmu za rozumnou částku Sparta pustí?

Právě na té schůzce mi mimo jiné slíbil, že přicházím vlastně za nic, tedy za stejné peníze, co za mě dala Bohemka. Což byly tři miliony korun. A pakliže nebudu spokojený, nebude mi bránit, naopak mi pomůže odejít z klubu. Buď se prosadím a všechno bude šlapat, nebo ne, a pak budu moci v klidu odejít. Neměl jsem tedy co ztratit, a tak jsem nakonec podepsal i přes to, že jsem původně myslel, že k podpisu z mé strany nedojde. Měl jsem radost, že mi věří sportovní ředitel, legenda klubu, velký hráč, na kterého jsem odmalička koukal v televizi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Hašek ze Sparty během přípravného utkání s Jihlavou.

Na schůzce zazněla konkrétní přestupová částka, za kterou vás Sparta případně pustí?

Jediné, co zaznělo, bylo, že mi pan Rosický nebude dělat problémy, a naopak mi pomůže. Tím rozumím, že je snahou dohodnout se na rozumné, reálné částce. Na to konto jsem podepsal smlouvu. Ale nebyl jsem ve Spartě šťastný.

Sdělil jste tohle vedení klubu?

S panem Rosickým jsem o tom průběžně mluvil, zhruba každé dva měsíce. Chtěl jsem odejít už loni v létě. Ale přesvědčil mě, že přijde nový kouč, že mám novou šanci. Ať vydržím. Přišel trenér Jílek. Ač jsem nastupoval, pořád jsem vnímal, že můj vztah s klubem je ve stylu, že sice jdete s pěknou holkou na rande, ona je chytrá, vzdělaná, ale mezi vámi to nejiskří. Ale vzedmul jsem se. Ze všech sil, s vidinou zimního přestupu, jsem odehrál podzim. V prosinci jsem říkal na poslední schůzce s panem Rosickým, že chci pryč. Prosil jsem ho, že je ta pravá chvíle, měl jsem dobré statistiky. A že mi dal slib. S tím jsem odjel na dovolenou do Rakouska.

Čtrnáct dnů předtím se po prosincovém utkání s Mladou Boleslaví nesla fotbalovými kuloáry zpráva, že fanoušci jsou na vás naštvaní, že jste se chtěl úmyslně vykartovat. Abyste nemusel jet následně do Ostravy.

Hm, slyšel jsem i historku, že jsem spal s tehdejší přítelkyní Davida Hancka, kabina se postavila za něj. Já ale doteď ani nevím, jak vypadá. K tomu vykartování... Měl jsem za celý zápas jeden malý faul. Celé je to směšné...

KAUZA V KOSTCE
Vztahy záložníka Martina Haška mladšího a Sparty nebyly ideální od jeho příchodu v lednu 2019. Olej do ohně přilila situace, kdy Sparta pokutovala Haška 75 tisíci za to, že si údajně před dovolenou nevyzvedl sporttestery a běžecký plán, který měl přes volno splnit. Poté se Spartou neodletěl na soustředění do Španělska. Sparta reagovala tím, že Haška čeká finanční postih (byla mu udělena pokuta 300 tisíc korun). Navíc tvrdila, že výsledky fyzických testů po dovolené u Haška prokázaly významný pokles jeho fyzické kondice (výsledky testů byly v rámci mužstva průměrné) A přeřadila ho za trest za neodlet na soustředění do béčka. V závěru přestupního termínu vypadalo, že záložník přestoupí do Haify, z námluv nakonec sešlo. Po návratu se pokoušel s klubem domluvit na půlročním hostování do Polska, to však Sparta zamítla. Hašek s ní krátce poté jednostranně vypověděl smlouvu. Klub po hráči požaduje kompenzaci 55 milionů korun, hráč po klubu 6 milionů, případ řeší sbor rozhodců. Kdy vynese výsledek je ve hvězdách. Nicméně tím případ neskoční, nespokojená strana se může odvolat až k mezinárodní arbitráži ve Švýcarsku. Věc se může táhnout roky.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články