Hlavní obsah

Chovanec jde proti Koubkovi, jehož tipoval Trenérem roku

Pavel Dosadil, Milan VlčekSport.cz

Sedávali jako spoluhráči v letenské šatně, v neděli však jako velcí vojevůdci povedou své týmy na ostravském poli proti sobě. Na jedné straně Miroslav Koubek, trenérské zjevení sezóny, na straně druhé bývalý kouč národního týmu Jozef Chovanec. To bude jeden z pikantních soubojů, jichž fotbalový duel Baníku se Spartou nabídne celou řadu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zamyšlení letenského kouče Jozefa Chovance.

Článek

Respektují se, ale klidně si do sebe i rýpnou. „Když chci jít jako bývalý hráč Sparty na Letnou na fotbal, nedají mi ani čestnou vstupenku,“ postěžoval si již na podzim kouč Baníku Miroslav Koubek před vzájemným zápasem. „On tady Mirek zase moc dlouho nebyl, asi dva roky. Permanentky se dávají hráčům, kteří v klubu působili aspoň šest let. Ale přijít za mnou může kdykoliv, dám mu místo rovnou do lóže,“ culí se Jozef Chovanec.

V lednu 1978 spolu nastoupili do Sparty ve stejný den. Gólman Koubek se do ní později vrátil jako trenér, coby Jarabinského asistent s ní v roce 1989 získal mistrovský titul. Teď má zase na Bazalech exsparťanského asistenta Borise Kočího. „Nevím, jak to vnímá Boris, ale už několikrát jsem zdůraznil, že je to pro mě hodně zaprášená minulost. Zapomenuto v historii dějin. Můj vztah ke Spartě je ryze profesionální,“ tvrdí Koubek.

Těžko si vybavuje i zápasy, v nichž za Spartu proti Baníku chytal. „Pamatuji si snad jenom jeden, kdy jsem na Bazalech chytil penaltu Knappovi. Byla z toho remíza, ale přesný výsledek už nevím. Z novější doby tuším, že se Spartě na Bazalech dařívalo, ale docela mi to splývá.“

Miroslav Koubek, trenér Baníku Ostrava.foto: Vlastimil Vacek

Z podceňovaného kouče zázračným mágem

Chovanec si práce staršího kolegy váží. „Míru Koubka jsem za minulý rok tipoval Trenérem roku. Vykopal s Čáslaví postup do první ligy, nikdo jiný tady podle mě víc nedokázal,“ poukazuje.

Jenže Čáslav ligu nevzala a postoupila ji Slovácku. Koubek tak v létě vzal obrovskou výzvu jménem Baník Ostrava. „Byl jsem přijímán s despektem. O to větší výzvu pro mě působení v Ostravě představovalo a představuje. Chtěl jsem dokázat, že jsem schopný trenér,“ svěřil se nedávno Právu.

Na Bazalech působí dojmem mága s čarovnou hůlkou. Loni byl Baník nejzoufalejším týmem jara, letos sahá po mistrovském titulu! „Trénoval jsem v lize už Plzeň, ale ta nebyla tehdy tak silná, jako je dnes. Následovalo Kladno, které jsem mezi elitu přivedl a zachránil ho v ní. Až Ostrava je renomovaným klubem s velkým jménem. Sám sobě jsem chtěl dokázat, že jsem hoden velkoklubu, za který Baník rozhodně považuji,“ líčí spokojeně.

Koubek nechce srazit paty a salutovat

Čtyři kola před koncem ligy mají vedoucí Sparta a druhý Baník stejně bodů. Kdo v neděli na Bazalech vyhraje, neměl by mu titul uniknout. „Moc dobře nechápu řeči z ostatních klubů, že na titul nemyslí. Je to naprostý nesmysl. Pokud je někdo čtyři kola před koncem tak blízko, určitě na to myslí. Je to takový náš alibismus,“ rýpl si Chovanec nejen do Ostravy, ale také do Teplic a Jablonce, které jsou stále ve hře.

Baník vyhrál všech šest posledních zápasů, Sparta zase v lize neprohrála již téměř rok 29 utkání. „Neprohrát tak dlouho není vůbec jednoduché. Pokud do konce sezóny neprohraje, budeme muset srazit paty a zasalutovat,“ uznal Koubek. Na druhou stranu však věří, že je nejvyšší čas zázračnou sérii ukončit. „Sparta během ní nemohla mít k porážkám daleko. Ale ustála tyhle situace, což svědčí o její stabilitě a síle. Věřím však, že jestliže má Sparta letos prohrát, má k tomu Baník nejblíže.“

Chovanec jeho výzvu přijímá. „Někdo o nás tvrdí, že se k titulu spíš plížíme. V neděli to však bude v Ostravě otevřený fotbal a krásný zážitek pro diváky. O titulu se však podle mě stejně bude rozhodovat až v posledním kole,“ prorokuje kouč Sparty.

Reklama

Související témata: