Hlavní obsah

Bitva o titul i záchranu pokračuje kompletním středečním kolem

PRAHA

Fotbalová liga má před sebou poslední tři kola, která slibují dramatickou podívanou. Druhé středeční kolo v sezoně proti sobě svede aspiranty na mistrovský pohár s kandidáty sestupu. Vedoucí Sparta přivítá ohrožené Slovácko a druhá Ostrava se představí na hřišti patnáctého Kladna. Program vyvrcholí večerním duelem třetího Jablonce se čtvrtými Teplicemi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Slávista Jaroslav Černý mezi jabloneckými soupeři Lubošem Loučkou (vlevo) a Anesem Haurdičem.

Článek

Letenští budou dobývat obranu Slovácka

Sparta si po remíze v Ostravě udržela díky lepšímu skóre první místo a má situaci ve svých rukou. Proti Slovácku je velkým favoritem. Vyhrála poslední čtyři vzájemné zápasy, v lize drží neporazitelnost už 30 utkání a blíží se k vlastnímu rekordu 32 zápasů bez prohry. „Čeká nás další ze seriálu domácích zápasů, kdy budeme především dobývat očekávanou defenzivu soupeře. Musíme si s tím ale poradit, další ztrátu nemůžeme připustit,“ řekl trenér Jozef Chovanec, podle kterého má Slovácko dostatečně široký kádr, aby nahradilo absentující potrestané hráče.

Slovácko se netají tím, že klíčovým zápasem pro něj bude až sobotní duel s Příbramí. I proto si v minulém kole nechali čtyři důležití hráči udělit čtvrtou žlutou kartu, kvůli níž budou na Letné chybět. „Sparta je jednoznačným favoritem. Tím však nechci říci, že z ní máme strach. Sparta má vysokou formu, ale chceme tam bojovat alespoň o vytoužený bod," řekl kouč Miroslav Soukup, který nechce spoléhat jen na obranu.

Sparta: Kozáčik - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Kladrubský - Sionko, Kucka, Žofčák, Kadlec - Wilfried. Absence: Střeštík, Hejda (oba rekonvalescence), Blažek, Hušek (oba zranění), Hoheneder (4 ŽK).

Slovácko: Filipko - Kuncl, Němčický, Formánek, Kubáň - Abrahám, Zelenka, Kordula, Valenta - Nestorovski, Svízela. Absence: Chmelíček, Urbánek (oba zranění), Fujerik, Ondřejka, Švancara, Košút (všichni 4 ŽK).

Program 28. kola
Středa 5. května: 17:30 Sparta - 1. FC Slovácko (na podzim 1:0, rozhodčí R. Hrubeš), SK Kladno - Baník Ostrava (0:2, Zelinka), FK Mladá Boleslav - Dynamo České Budějovice (3:1, Adam), 1. FK Příbram - Bohemians 1905 (0:1, Franěk), 1. FC Brno - Bohemians Praha (1:2, Drábek), Sigma Olomouc - Slovan Liberec (4:0, Adámek), Viktoria Plzeň - Slavia Praha (0:0, Příhoda), 20:00 FK Baumit Jablonec - FK Teplice (ČT2; 0:1, L. Kovařík).

Kladno i Ostrava hrají o všechno

V Kladně půjde oběma celkům o hodně. Domácí ztrácejí na nesestupovou pozici dva body, Ostrava bojuje o titul. Středočeši se musejí vypořádat s debaklem 0:5 v Teplicích a s absencí nemocného kouče Stanislava Procházky, za něhož opět zaskočí asistent Stanislav Hejkal. „Ukázali jsme si hrubé individuální chyby z Teplic, kterých se musíme vyvarovat. Proti poslednímu utkání uděláme až dvě změny,“ řekl Hejkal, který se postaví svému někdejšímu šéfovi Miroslavu Koubkovi.

Pro Ostravu skončila remízou se Spartou šestizápasová vítězná šňůra a pokud chce nadále reálně pomýšlet na titul, nesmí v Kladně zaváhat. Trenér Koubek očekává při návratu na dobře známá místa mimořádně náročný duel. „Speciální zápas to bude i tím, že domácí bojují o udržení. Ve hře je strašně moc na obě strany,“ podotkl Koubek, jehož tým vyrazil k zápasu pendolinem. Maria Ličku čeká 150. ligové utkání, v domácím týmu se mu může postavit starší bratr Marcel.

Kladno: Kostolanský - Mráz, Gross, Beneš, Procházka - Bartoš, Strnad, Novotný, Marcel Lička, Zoubek - Tatanašvilli. Absence: T. Mašanský (rekonvalescence), Szabo (8 ŽK).

Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves - Lukeš, Marek, Mario Lička - Vydra, Varadi, Mičola. Absence: nikdo.

Severočeské derby hodně napoví

V severočeském derby mezi Jabloncem a Teplicemi bude v sázce třetí příčka zaručující start v Evropské lize. Oba týmy však ještě mohou promluvit i do boje o titul - Baumit dělí od vedoucího dua jeden bod, hosty dva. „Třetí místo máme ve svých rukou a uděláme pro něj vše, co bude v našich silách. Dobré je, že se nemusíme na nikoho ohlížet,“ uvedl jablonecký kouč František Komňacký. Jeho tým drží pětizápasovou sérii neporazitelnosti a doma prohrál jen s Plzní.

Rozjeté jsou také Teplice, které po slabším vstupu do jara třikrát po sobě vyhrály a naposledy uštědřily Kladnu výprask 5:0. Oba severočeské celky se v této sezoně poměří už počtvrté a Teplice budou chtít soupeři vrátit vyřazení ve čtvrtfinále domácího poháru. V lize Jablonec třikrát za sebou porazily. „Věřím, že naši hráči mají na to, aby soupeře ještě něčím dokázali překvapit,“ prohlásil kouč Jiří Plíšek.

Jablonec: Špit - Krejčí, Huber, Drsek, Jablonský - Haurdič, Loučka, Pavlík, Jarolím, Kovařík - Lafata. Absence: nikdo.

Teplice: Slavík - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Verbíř, Vachoušek, Matula, Stožický - Mahmutovič, Došek. Absence: Ljevakovič (8 ŽK), Vondrášek, Elsamni (oba zranění).

Dynamo ještě nemá klid

Mladá Boleslav si chce proti Českým Budějovicím spravit chuť po dvou porážkách 0:1. Středočeši prohráli s nadcházejícím soupeřem pouze první z devíti vzájemných duelů. Dynamo bojuje o záchranu a potřebuje bodovat. „V předchozích zápasech jsme zcela střelecky selhali, na domácím hřišti se nám letos nedaří a Budějovice nejspíše přijedou s defenzivní taktikou. Hráči musí předvést maximální touhu po výhře a odpustit si individuální chyby při bránění,“ uvedl kouč Karel Stanner.

České Budějovice utekly po vydřené výhře nad Olomoucí patnáctému Kladnu na rozdíl čtyř bodů, vyhráno však stále nemají. „Moc dobře si uvědomujeme, že nejsme zachráněni. Nejedeme do Boleslavi na výlet, jedeme tam vydolovat nějaké body a tím se přiblížit k záchraně,“ prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý. Nejistý je start kapitána Horejše i dalšího beka Laštovky.

Ml. Boleslav: Šeda - Kalina, Procházka, Janíček, Hrdlička - Mendy, Sylvestre, Kúdela, M. Sedláček - Chramosta, Táborský. Absence: Brunclík (trest za ČK), Miller, Zahustel, Pecka (všichni rekonvalescence), Kulič (nejistý start).

Č. Budějovice: Kučera - Leština, Hunal, Žižka, Krob - Hudson, Otepka, Černák, Benát, Volešák - T. Sedláček. Absence: Jarabica (rekonvalescence), Ondrášek, Lima (oba zranění), Horejš, Laštovka (oba nejistý start).

Příbramští si budou udobřovat rozhněvaného kouče

Definitivu záchrany ještě nemají ani Příbram a Bohemians 1905. Středočeši čtyřikrát po sobě nevyhráli a nedělní porážkou 0:3 se Slavií pořádně rozhněvali kouče Karola Marka. „Padla i hodně tvrdá slova a hlavně hráči si to musí rozebrat. Máme co napravovat,“ uvedl slovenský trenér.

Klokani naopak přivezli cenný bod z Liberce a v případě výhry by soupeře přeskočili v tabulce. „Naším cílem je přiblížit se nebo rozhodnout o záchraně už v tomto kole, aby zápas s Kladnem nebyl klíčový,“ uvedl kouč Pavel Hoftych s odkazem na sobotní duel, v němž se Bohemians 1905 na nějaký čas rozloučí s Ďolíčkem.

Příbram: Krbeček - Plašil, Nohýnek, Štochl, Pleško - Huňa, Borek, Hušbauer, Pilík, Fantiš - Rodrigues. Absence: Klesa (8 ŽK), Müller (zranění).

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Cseh, Lukáš, Rychlík - Moravec, Cissé, Kaufman, Róth - Škoda, Bálek. Absence: Nikl (zranění).

Brno si chce proti poslednímu pojistit záchranu

Brno potřebuje k záchraně porazit beznadějně poslední střížkovské Bohemians. Jihomoravané ale zápolí s úpadkem formy, až minulou remízou s Plzní utnuli sérii pěti porážek. „I když nás stále trápí marodka, je naší povinností s posledním týmem tabulky zvítězit. Chceme také odčinit podzimní prohru 1:2,“ uvedl kouč Miroslav Beránek.

Bohemians po bodovém odečtu složitě hledají motivaci. Důkazem je sedm porážek po sobě a poslední debakl 0:4 s Jabloncem. „Chceme soutěž dohrát se ctí a věřím, že to tak cítí i hráči. Rozhodně nejedeme s poraženeckou náladou,“ řekl trenér Jaromír Jindráček.

Brno: Doležal - Pernica, Križko, Trousil, Okleštěk - Dostálek, Huška, Polách - Rabušic, Šural, Kalabiška. Absence: Dřížďal, Hodek, Křeček, Došek (všichni zranění), Husár (4 ŽK).

Bohemians Praha: Belaň - Flachbart, Lencevič, Drobný, Grznár - Fenyk, Dobeš, Demeter, Mach - Jeslínek, Pospíšil. Absence: Horáček (nejistý start).

Hanákům se proti Slovanu daří

Olomouc porazila Liberec na podzim v lize i ve dvou jarních pohárových duelech a uspět chce i na čtvrtý pokus. Kouč Zdeněk Psotka však počítá absence. „Možnost dostanou další hráči z kádru. Chceme po prohře v Budějovicích zabrat a být efektivnější v koncovce,“ prohlásil.

Liberec ještě může teoreticky sestoupit, to by však nesměl získat už ani bod a Kladno by muselo vše vyhrát. Slovan touží zaplašit olomoucký přízrak - Hanáci na podzim „odstřelili“ kouče Ladislava Škorpila a pak Severočechy vyřadili ve čtvrtfinále Ondrášovka Cupu. „Napočtvrté proto pochopitelně chceme bilanci trochu vylepšit,“ uvedl kouč Josef Petřík.

Olomouc: Lovásik - Nuc, Dreksa, Rossi, Heidenreich - Bajer, Kaščák, Hořava - Petr, Ordoš, Navrátil. Absence: Škerle, Schulmeister, Kazár (všichni zranění), Janotka, Komárek (oba 4 ŽK), Machalický, Murín (oba reprezentace do 19 let), Šultes (nejistý start)

Liberec: Hauzr - Zeman, Kelič, Dejmek, Janů - Dočkal, Vácha, Bosančič, Papoušek - Kerič, Nezmar. Absence: Vulin (4 ŽK), Gebre Selassie, Polák (oba zranění), Frejlach, Smetana (oba viróza).

Plzeň touž už konečně vyhrát

V posledním zápase půjde už jen o čest. Plzeň sice soustředí síly na blížící se finále Ondrášovka Cupu, ale proti Slavii chce ukončit šestizápasovou ligovou sérii bez výhry. „Budeme hrát útočně a snad se nám podaří po měsíčním čekání zvítězit,“ řekl trenér Pavel Vrba.

Slavia zažívá nezvyklý konec sezony bez šance na účast v evropských pohárech. „Nás čeká stejný zápas jako proti Příbrami. Chceme uspět, nechceme v lize skončit osmí. Plzeň má ale velice kvalitní tým, hlavně její ofenziva je skvělá,“ konstatoval kouč František Cipro.

Plzeň: Daněk - Ševinský, Hájovský, Bystroň, Lecjaks - Petržela, Horváth, Rada, Kolář, Jiráček - Rezek. Absence: Střihavka (nejistý start).

Slavia: Vaniak - Krajčík, Hošek, Trapp, Hubáček - Dens, J. Černý, Ragued, M. Černý - Janda, Zákostelský. Absence: Hloušek, Vomáčka, Kaufman, Naumov, Vlček (všichni zranění), Belaid (nemoc).

Reklama