Hlavní obsah

Dejte lidem naději i zážitek! Tři kapitáni pohárových zástupců píší Babišovi

Praha
Aktualizováno

Restart domácí sezony se odkládá, o víkendu budou mít znovu volno. Kapitáni všech tří českých zástupců ve fotbalové Evropské lize Slavie, Sparty a Liberce v dopise požádali premiéra Babiše o znovuzahájení první a druhé ligy. Apelují na hrozící propad českého fotbalu v pohárové Evropě, zároveň by chtěli lidem v těžké době dopřát naději i pozitivní zážitky.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský kapitán Bořek Dočkal, za ním lídr Liberce Jan Mikula.

Článek

Realitu, ve které se nachází nejenom oni, jejich kluby, ale celý profesionální fotbal v České republice, označují za tíživou. Proto se rozhodli požádat premiéra Andreje Babiše o znovuspuštění první i druhé ligy a umožnění plnohodnotné tréninkové činnosti.

Otevřený dopis, který má redakce k dispozici, podepsali kapitáni všech tří pohárových zástupců. Jan Bořil za Slavii, Jan Mikula za Liberec a Bořek Dočkal za Spartu. Letenský záložník je navic také kapitánem české reprezentace.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Bořil ze Slavie, Bořek Dočkal ze Sparty a rozhodčí Berka před derby.

Babiše naléhavě upozorňují, že zatímco ostatní profesionální soutěže v Evropě pokračují alespoň v omezeném režimu, jim umožněno vykonávat soutěžní činnost není, což má negativní dopad nejen na sportovní výkonnost jednotlivých hráčů a narušení sportovního rozvoje mladých hráčů, ale také na reprezentaci České republiky v pohárové Evropě, také s návazností na utkání české fotbalové reprezentace.

"Jsme zástupci klubů, které aktuálně absolvují utkání základní skupiny Evropské ligy. Je nutné zdůraznit, že ze sportovního hlediska jsou naše kluby přerušením profesionálních soutěží zcela zásadním způsobem znevýhodněny proti svým soupeřům. Přímým a bohužel dlouhodobým důsledkem případného neúspěchu českých zástupců pak bude snížení koeficientu českých klubů, který je v dalších letech rozhodující pro nasazování celků z jednotlivých zemí do evropských pohárů," poukazují kapitáni.

"V neposlední řadě bychom rádi vzpomněli na fanoušky jednotlivých fotbalových klubů. Věříme, že sledování soutěžních utkání prostřednictvím televizního vysílání může v době, kdy je většina občanů této země omezena ve svých běžných činnostech, znamenat nejenom naději, ale také pozitivní zážitek, díky němuž budou současnou situaci snášet daleko lépe," zdůrazňují tři podepsaní.

Zároveň Babišovi připomínají, že již během jara Ligová fotbalová asociace a její členské kluby přijaly s ohledem na pandemii přísná a složitá opatření, aby bylo možné soutěže hrát. Také v aktuální sezoně fotbalisté dodržují striktní hygienická pravidla protokolu LFA i UEFA, vše za účelem maximální eliminace možné nákazy onemocněním covid-19 ve fotbalovém prostředí.

"Jsme přesvědčeni, ze prostředí profesionální fotbalové ligy je v tomto směru ojedinělé a není nám známo, že podobná opatření jsou aplikována v jiných oblastech," ujišťují Dočkal, Bořil a Mikula. "Naopak nemožnost využívat zázemí stadionu je z hlediska naší sportovní přípravy zdravotním rizikem," dodávají.

Reklama