Hlavní obsah

Jarolím: Od nešťastného Tiraspolu jsem tušil, že ve Slavii budou problémy

Měl blízko k tomu, aby se Slovanem vyřadil Spartu. Nakonec bratislavský tým vypadl v semifinále Fortuna víkendu šampionů na penalty a trenér Karel Jarolím si nezopakoval loňský rok, kdy v O2 areně dovedl do finále Slavii. Na jeho angažmá v Edenu se však řeč stočila především. K vážné situaci červenobílých se kouč od svého „přestupu“ do Slovanu zatím příliš nevyjadřoval.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Karel Jarolím ještě jako kouč Slavie

Článek

Nebál jste se, jak na vás v hale zareagují fanoušci Slavie?

Nebál, to bych sem nejezdil... Myslím, že převažuje to dobré, co se nám ve Slavii povedlo. U mě tedy určitě. A doufám, že snad i u fanoušků.

Co říkáte tomu, že Slavia přezimuje čtrnáctá a ohrožená sestupem?

Vůbec nepochybuji o tom, že se v lize zachrání! Začátek se nám povedl, po výhře v Brně jsme měli asi plus pět bodů. Zlomový byl promrhaný zápas s Libercem, nezvládli jsme ani závěry utkání s Olomoucí a Spartou. Od začátku sezony nám chyběl koncový útočník, navíc se pak zranil Vlček.

Měl jste nového útočníka slíbeného?

Měl, ale také jsem vnímal problémy, jež začal klub mít. Pak byl příchod plánované posily stálé méně reálný.

Pořád říkáte „jsme“, jako byste byl dál ve Slavii...

Samozřejmě, léta strávená ve Slavii jako hráč i jako trenér nejdou odpárat.

Koncem podzimu se spekulovalo o tom, že dál radíte svému nástupci Michalu Petroušovi, jehož jste si v létě přivedl jako asistenta.

Tak do toho se rozhodně nepouštím. Bylo by to i smutné.

Trenér Slovanu Bratislava Karel Jarolím (vpravo) a jeho asistent Tibor Mičinec na tiskové konferenci.foto: ČTK/Marián Peiger

Čím si vysvětlujete, že Slavia má takové existenční starosti?

Zeptejte se zodpovědných lidí, kteří mají ekonomiku na starosti.

Nějaký názor na to však přece máte.

Podle mě se nemělo v rozpočtu počítat s tím, že automaticky postoupíme do Ligy mistrů. To v konkurenci, jaká dnes v Evropě je, prostě nejde. O já od toho nešťastného Tiraspolu tušil, že budou problémy.

Po odchodu z Edenu jste si mohl přečíst, že za to můžete vy. S ohledem na to, jaké hráče jste si do Slavie vodil.

Je to smutné. Ale pravdou je, že již od začátku podzimu jsem měl dojem, že byla snaha, aby se pozornost od ekonomických problémů upřela někam jinam.

Mluvíte o bývalém řediteli klubu Doležalovi?

Na to jméno se mě neptejte. Snad víte, kdo byl za klub zodpovědný. Trenér má samozřejmě své požadavky na hráče. Ale když mu řeknou, že si je nemůžeme dovolit, nedá se nic dělat. Já přece detailně nevím, jak na tom klub po ekonomické stránce je.

Nějakou zodpovědnost za pád Slavie ale máte.

Samozřejmě, nejsem žádný alibista. Byl jsem u toho. Vedení o mě dál stálo, ale také vzhledem k mediálnímu tlaku jsem usoudil, že bude pro klub lepší, když odejdu. Již před sezonou jsem věděl, že budou problémy, i když jsem nečekal, že až tak velké. Kdybych byl srab, vykašlal bych se na to už v létě.

Za vašeho působení ještě hráčům výplaty chodily?

Mám pocit, že ano. Byly tam nějaké nevyplacené bonusy a prémie, ale to není v našich poměrech žádná výjimka.

Dluží Slavia také vám?

Ano.

Milióny?

To nechci specifikovat. Snažím se s klubem komunikovat, snad se to nějak vyřeší.

Je teď pro vás bratislavský Slovan velkou výzvou?

Určitě, motivaci mám pořád. Těším se na přípravu, během níž si mohu nachystat mužstvo podle svého. Na to během podzimu už moc času nebylo. Slovan je na Slovensku nejtradičnější klub a rozhodně budeme chtít postoupit do pohárové Evropy.

Reklama

Související témata: