Hlavní obsah

Večeřa hodlá vést i po vážné operaci Brno k záchraně. V Turecku už chci na lavičku, říká

Na přelomu roku si prožil zřejmě nejkrušnější dny v životě. Trenér Karel Večeřa musel podstoupit vážnou operaci v ústní dutině, ale přesto je odhodlaný vést fotbalisty Brna na jaře k záchraně v Gambrinus lize.

Článek

Byl to pro vás velký šok, když jste před Vánoci zjistil, jak vážně jste nemocný?

Pro koho by nebyl? Přepadly mě všelijaké hrozné myšlenky. Člověk si v takových chvílích uvědomí, že by mohl i zemřít. Naštěstí se nemoc podařilo zachytit včas, nerozšířila se z jazyka třeba až do uzlin. Můj pooperační stav se teď lepší každým dnem. Přesto mnou trochu zmítají pochybnosti, aby se za čas zase nevrátila. Do tak složité situace jsem se ještě nikdy nedostal. Věřím, že jsem díky sportu natolik silný, abych se s ní vyrovnal.

Neuvažoval jste, že s trénováním skončíte?

Pochopitelně jsem i o tom přemýšlel. Nakonec převážila zodpovědnost za tým, jemuž podzim vůbec nevyšel. A samozřejmě jsem se rozhodoval i podle zdravotního stavu. Kdybych musel absolvovat třeba ozařování, asi by trénování nepřicházelo v úvahu. Mám ale naštěstí nařízené jen rehabilitace. Chodím na ně denně, potřebuji vylepšit hlavně řeč. Zejména sykavky se mi teď po operaci těžko vyslovují. Přátelé ovšem tvrdí, že se i v tom neustále zlepšuju.

Jak dlouho jste si pobyl v nemocnici?

Deset dní. Pak mě lékaři propustili domů pod podmínkou, že budu ještě minimálně týden naprosto vzorný pacient. Nyní už docházím na přípravné zápasy i tréninky mužstva, musím je ale ještě sledovat z tepla. Vedu individuální pohovory s některými hráči. Jsem v brněnském klubu rovněž sportovním ředitelem, podílím se tudíž také na dojednávání příchodů nových fotbalistů. S mužstvem pracují asistenti Čuhel, Duhan a Hron, kteří mají moji plnou důvěru.

Na herní soustředění do Turecka v pátek s týmem odcestujete?

S největší pravděpodobností ano, od doktorů už mám k tomu souhlas. Vždyť je tam mnohem tepleji než u nás. Asi se už při zápasech postavím i na lavičku, byť koučovat budou ještě pořád mí kolegové. Budu už ale moci bezprostředně přispět aspoň radou.

Věříte v záchranu v Gambrinus lize?

Pochopitelně, jinak bych už u mužstva nebyl. Věřím, že se nám povedlo tým v zimní přestávce díky příchodům nových hráčů okysličit a sestupovou patnáctou příčku co nejdřív opustíme.

Stoprocentně počítáte s tím, že v ligových zápasech už budete plnohodnotně vykonávat funkci hlavního trenéra?

Rád bych. Pokud bych ale měl pocit, že mi to zdravotní stav neumožňuje, zůstali bychom zřejmě u současného modelu.

Reklama

Související témata: