Hlavní obsah

Lafata hattrickem v derby zničil Liberec. Olomouc se po výhře přiblížila Spartě

PRAHA

Fotbalisté Olomouce v 18. kole Gambrinus ligy vyhráli vysoko 3:0 na hřišti posledního Ústí nad Labem a dotáhli se v tabulce na rozdíl tří bodů na druhou Spartu. V jednobodovém závěsu se udržel čtvrtý Jablonec, který díky hattricku Davida Lafaty porazil v derby Liberec rovněž 3:0. Teplice si odvážejí remízu 2:2 z Českých Budějovic, kde už prohrávaly o dva góly, a po ztrátě zůstávají šestí. České Budějovice odskočily o bod třináctému Hradci Králové.

Foto: Radek Petrášek

David Lafata tleská poté co proti Liberci nastřílel hattrick.

Článek

Jablonec vlétl do utkání jako uragán a už v první minutě skóroval Lafata poprvé. V závěru prvního poločasu se radovala Chance aréna podruhé, když stejný hráč usměrnil do branky centr Kovaříka. I Liberec se dostával do nebezpečných situací, ale bez svého bývalého kanonýra Andreje Keriče se v koncovce neprosadil. To Jablonec si poradil i bez Tomáše Pekharta, který stejně jako Kerič zamířl do Sparty. V 71. minutě korunoval své parádní představení Lafata třetím gól do sítě gólmana Bičíka.

Olomouc zopakovala s Ústím nad Labem stejný výsledek z prvního srpnového duelu. Ústečtí, na které se přišlo podívat pouhých 1253 diváků, předváděli v první půli solidní fotbal, jenže po půlhodině šla do vedení Olomouc po brance Tomáše Janotky.

Další rána pro tým kouče Svatopluka Habance přišla hned za pár minut, když za faul na unikajícího Šultese rozhodčí vyloučil domácího Stožického. Ústí definitivně odpadlo v poslední čtvrthodině, kdy dvěma brankami pečetil na 3:0 dvacetiletý forvard Martin Doležal.

Fotbalisté Českých Budějovic se chtěli hned v prvním jarním utkání s Teplicemi odpoutat od spodních příček tabulky. Začali skvěle, ale nakonec brali jen bod za remízu. Domácí se díky dvěma slepeným gólům Horejšího a Ondráška dostali do vedení 2:0, jenže skvělý rozjezd jim pokazil v nastavení první půle křížnou střelou na 1:2 Mareš.

Hosté se ve druhé půli zlepšili a čtvrt hodiny po přestávce srovnal po chybě Horejšího Libor Došek na 2:2. Hosté se ještě pokusili strhnout výhru na svojí stranu, ale gól už na jihu Čech nepadl.

Osmnácté kolo fotbalové Gambrinus ligy
Pátek
Slavia - Brno 1:1 Branky: 63. Vlček -  11. Pernica
Sobota
Příbram - Mladá Boleslav 0:0on - line
Slovácko - Bohemians 1905 1:3 Branky: 66. Kordula - 15., 33. Štohanzl, 78. Kaufmanon - line
Plzeň - Hradec Králové 2:1 Branky: 72. Bakoš, 80. Kolář - 90. Hochmeister.on - line
Neděle
Ústí - Olomouc 0:3 Branky: 32. Koutný, 74. Doležal, 79. Doležalon - line
Č. Budějovice - Teplice 2:2 Branky: 26. Horejší, 28. Ondrášek - 45. Mareš, 58. Došekon- line
Jablonec - Liberec 3:0 Branky: 1., 44., 71. Lafataon - line

Reklama