Hlavní obsah

Sudí Plzeň zařízli, ta protestuje. I šéf rozhodčích Macela uznal: V pořádku to nebylo!

zp, ram, hokSport.cz

Plzni je jasné, že jí žádná komise body nevrátí, přesto chystá po podrazu v ligovém duelu na Slovácku protest. „Kdyby šlo při posuzování ofsajdu o centimetry, ani necekneme. Ale tohle bylo do nebe volající,“ glosoval zářez pomezního sudího Jaroslava Moudrého sportovní ředitel fotbalové Viktorie Plzeň František Mysliveček. „V pořádku to nebylo,“ uznal i šéf komise rozhodčích Luděk Macela, jenž se bude se svými muži situací zabývat ve čtvrtek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský Kolář se radoval na Slovácku předčasně. Jeho gól sudí nepochopitelně neuznal, i když o ofsajd v žádném případě nešlo.

Článek

Jasně že se Plzeň cítí poškozena, pochopitelně že má po sobotním podrazu na Slovácku pocit křivdy. Vždyť už podruhé v tomto ligovém ročníku přišla o body po tragikomickém úletu rozhodčího. Nejprve na podzim v 17. kole v Praze v zápase s Bohemians, kdy pomezní sudí odmával Rezkovi ofsajd, jenž ovšem ofsajdem nebyl, takže hlavní rozhodčí Příhoda neuznal Západočechům regulérní gól.

Ve druhém jarním dějství se podraz opakoval. Pro změnu na Slovácku a s tím, že v hlavních rolích tentokrát účinkoval pomezní Jaroslav Moudrý a hlavní rozhodčí Petr Mikel. Čtyři minuty před koncem zápasu za stavu 2:2 propasíroval plzeňský Kolář míč za záda domácího Filipka, jenže pomezní sudí zvedl nepochopitelně praporek a hlavní Mikel odpískal ofsajd.

Televizní záznam jasně prokázal chybné rozhodnutí sudích. Gólu Plzně ofsajd nepředcházel.foto: repro ČT4

Přitom o ofsajdové postavení v žádném případě nešlo, což videozáznam jasně prokázal. Poslední obránce Slovácka Petr Reinberk stál k vlastní bráně o dobré dva metry blíž než Kolář.

Pomezní sudí Moudrý snad může svůj neskutečný úlet hájit tím, že stál špatně a měl zakrytý výhled. Jeho šéf Macela ovšem nechtěl hodnotit ani inkriminovanou situaci, ani  postavení asistenta. "Počkám si až na názor svých mužů," opakoval.  "Ve čtvrtek se budeme zabývat nejen zápasem na Slovácku, ale prvními dvěma jarními koly vůbec."

Pomezní sudí Jaroslav Moudrý odmával neuvěřitelný ofsajd, který ofsajdem nebyl.foto: repro ČT4

To už ale nic nezmění na tom, že třetí - a s největší pravděpodobností vítězná - branka Plzně neplatila, takže Západočeši přišli o výhru a následně i o čtyřbodový náskok v tabulce. Sparta totiž den poté Příbram udolala a před sobotním šlágrem ve Štruncových sadech stáhla manko o další dva body.

„Pochopitelně že jsem už celou situaci na videu viděl a záběr si prostudoval. Musím uznat, že v pořádku to nebylo. Žádné soudy či závěry vynášet nebudu, počkám na čtvrteční sezení naší komise. Teprve na něm rozhodneme o případných sankcích,“ potvrdil i předseda komise rozhodčích Luděk Macela, že plzeňský pocit křivdy je zcela oprávněný.

„Proto podáváme protest proti výkonu asistenta Moudrého za hrubé ovlivnění zápasu, i když nám je jasné, že body zpátky nedostaneme,“ potvrdil sportovní ředitel fotbalové Plzně František Mysliveček. „Cítíme křivdu a je na komisi rozhodčích, jak se k záležitosti postaví. Pokud asistent neodmává takový ofsajd, něco není v pořádku. Kdyby to šlo o centimetr, lze to pochopit. Chyby se stávají. Tohle je ale do nebe volající.“

"Špatně jsem stál, to je celý problém. Před komisí rozhodčích řeknu, že to byla jednoznačně moje chyba. Všichni to přece viděli," přiznal asistent Moudrý svůj omyl.

Reklama

Související témata: