Hlavní obsah

Plzeň začne tento měsíc s přestavbou fotbalového stadionu

PLZEŇ

Plzeň začne už tento měsíc s přestavbou městského fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Už od července tak půjdou hrát na ploše v centru města zápasy evropských pohárů. Radnice letos vyčlení 195 milionů korun, celkem pak za dva až tři roky 360 milionů korun, řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalový stadion v Plzni

Článek

"Už jsme vybrali dodavatele, který odbourá stávající valy, tedy tribuny u Brány borců, kde je také stávající kotel skalních fanoušků. Práce začnou v nejbližších dnech tak, aby byl provoz minimálně omezen," dodal.

Od května se začne posouvat trávník k hlavní tribuně a postaví se nové tribuny ve východní, severní a jižní části. Na přestavbu nejnákladnější hlavní tribuny dojde až příští rok.

Radní dnes schválili, že od fotbalového klubu Viktoria Plzeň odkoupí za jednu korunu projektovou dokumentaci na všechny etapy stavby kromě přebudování hlavní tribuny. Cena dokumentace je podle Zrzaveckého asi dva miliony korun a klub jejím prodejem za symbolickou cenu přispívá k přestavbě stadionu.

Dokumentace obsahuje vedle odstranění valů s ochozy, posunutí hřiště a nové tribuny ve východní, severní a jižní části také nové parkoviště u severní tribuny a stavební povolení.

"Současně běží výběrové řízení na dodavatele přesunutí hřiště a výstavbu nových tribun mimo té hlavní. Stavební firma musí být vybrána tak, aby mohly být práce zahájeny v průběhu května tak, aby se od července mohly hrát na stadionu mezinárodní poháry," dodal náměstek.

Nové tribuny vzniknou na třech stranách okolo posunutého hřiště od Brány borců, která se dostane mimo hlavní areál. Velkou hlavní tribunu zrekonstruuje město až v druhé etapě, na niž se zpracovává projekt.

Stadion, na kterém hraje současný lídr první ligy, nesplňuje podmínky pro pořádání zápasů evropských pohárů. Po technické stránce nevyhovuje ani podmínkám projektu Českomoravského fotbalového svazu Ligové stadiony 2012.

Kvůli přestavbě areálu řeší město ještě přesun aktivit atletického klubu. Jeho nový areál vznikne ve Skvrňanech na pozemcích u učiliště. V první etapě se postaví dráha pro atlety.

Příští rok pak město počítá se stavbou tribuny, rozběhové dráhy se zakrytím a parkoviště. Náklady na výstavbu se pohybují okolo 67 milionů korun.

Reklama

Související témata: