Hlavní obsah

Ústí - Slovácko 2:0Ústí zlomilo Slovácko drtivým úvodem a poprvé od srpna vyhrálo

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Valenta 1 : 0
15. Martykán 2 : 0

Fotbalisté Ústí nad Labem poprvé od loňského srpna vyhráli a alespoň trochu oživili své naděje na ligovou záchranu. V utkání 20. kola porazili Slovácko 2:0 díky dvěma rychlým gólům Valenty a Martykána a zvládli i dlouhé oslabení. Na čtrnáctou Ostravu momentálně Ústí ztrácí čtyři body.

Článek

Na Stínadlech to před zápasem vypadalo, jako by diváci už nad Ústím zlomili hůl. Návštěva čítající pár stovek diváků měla několik příčin - sedmibodový odstup na příčky zaručující záchranu, mizernou koncovku a dvanáctizápasovou sérii bez výhry. Pocit odevzdanosti umocňoval i prořídlý kádr, který sotva vystačil na základní jedenáctku. Krom náhradního brankáře už byli na střídání jen dva dospělí a tři dorostenci.

Všechny prognózy ale braly za své už od samého začátku. Ústí drželo míč a přesnými kombinacemi se dostávalo do tlaku, který na rozdíl od většiny předchozích zápasů nevyzníval naprázdno. Už po devíti minutách si našel ve vápně odražený míč po rohu ústecký stoper Valenta a z otočky a možná s tečí ho poslal přesně k tyči.

Ústečtí hráli v úvodu s obrovskou chutí a brzy se dočkali i druhého gólu. Bosňan Lamešič rozehrál na pravé straně sérii narážeček, na jejichž konci byl jeho centr na malé vápno, odkud míč uklidil do sítě rybičkou Martykán. Slovácko potom mohl dorazit Jindráček, který pláchl po pravé straně, jenže jeho křížnou střelu Filipko vyrazil.

Slovácko se naplno probralo po půlhodině a mimo jiné mu pomohlo střídání na levé straně zálohy, kde nahradil chybujícího Reinberka zkušený Urbánek. Jedinou vážnější šanci ovšem ve 40. minutě nevyužilo, Fujerikovu střelu z pravé strany vápna výborně vyrazil Vorel.

Vývoj zápasu se dost podstatně změnil devět minut po přestávce. Fujerik se protáhl až před šestnáctku a po souboji s ústeckým Dvořákem upadl. Rozhodčí to vyhodnotil jako faul, Dvořákovi dal druhou žlutou kartu a Ústí šlo už podruhé na jaře do oslabení. Jenže Slovácko s přesilovkou nakládalo bídně - sice zmáčklo domácí před jejich šestnáctku, ale v ní se nedokázalo dostat k zakončení. Jednu z mála výjimek představovala hlavička Korduly, kterou ovšem brankář Vorel u tyče lapil.

Pořádné šance si Slovácko vypracovalo až v samém závěru, kdy se na dlouhé minuty do vápna vydával i brankář Filipko. Jeho protějšek Vorel ovšem čaroval. Překonat ho dokázal jen Švancara, který už v nastavení pláchl po levé straně, ale lobem trefil břevno.

20. kolo první fotbalové ligy:
FK Ústí nad Labem - 1. FC Slovácko 2:0 (2:0)
Branky: 9. Valenta, 15. Martykán. Rozhodčí: Jech - Filípek, Urban. ŽK: Veverka, Dvořák, Stožický, Vorel, Jindráček - Kubáň, Urbánek. ČK: 54. Dvořák. Diváci: 1368.
Ústí n. L.: Vorel - Stožický, Polák, Valenta, Dvořák - Lamešič (58. Zachariáš), Vrtělka, Martykán, Volek - Jindráček, Veverka (64. Krbeček). Trenér: Habanec.
Slovácko: Filipko - Kuncl, Mezlík, Košút, Kubáň (64. Szmek) - Fujerik, Kordula, Volešák, Reinberk (28. Urbánek) - Nestorovski (75. Hlúpik), Švancara. Trenér: Soukup.

Reklama

Související témata: