Hlavní obsah

Budějovice se chtějí ve fotbalové lize co nejdříve zachránit

Fotbalisté Českých Budějovic si před novou sezónou vytyčili tři základní cíle. Jihočeši si chtějí co nejrychleji zajistit záchranu, začlenit za pololetí minimálně jednoho odchovance do základní sestavy a umět dobře prodat hráče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační fotoOtepkou do sítě Příbrami.

Článek

O konkrétním umístění se na jihu Čech nemluví, Dynamo by ale nechtělo mít starosti se záchranou až do samého konce sezony, jak tomu bylo v předešlých dvou sezonách. "Není to pouze o tom, že se chceme zachránit. To chce každý. My máme tři základní cíle - co nejrychleji se udržet v lize, začlenit za jedno pololetí minimálně jednoho našeho mladého hráče do základního kádru a zatřetí umět dobře prodat hráče, když je to potřeba," řekl na dnešní tiskové konferenci kouč Jiří Kotrba.

Třiapadesátiletý kouč nahradil po minulé sezoně Jaroslava Šilhavého a vrátil se tak do míst, kde s trenérskou kariérou začínal. Jelikož na jihu Čech zůstal generálním manažerem, rozhodl se nakonec přidělit více pravomocí svým asistentům Petru Skálovi a Jiřímu Lerchovi. Jihočeský model tak bude podobný Spartě.

"Mají větší pravomoci při organizování tréninkového a zápasového procesu. Jejich role je něco podobného jako role trenérů ve Spartě. Budou mít daleko větší pravomoci, ale zároveň daleko větší zodpovědnost," řekl Kotrba.

Během přípravy ho trápila zranění hráčů. I proto Dynamo na poslední chvíli angažovalo na pravý kraj zálohy Michala Klesu, který několik sezon táhl Příbram. Dalšími posilami jsou defenzivní středopolař Filip Rýdel, Brazilec Sandro, srbský útočník Božidar Jelovac a stoper Jan Halama. "K naprosté spokojenosti chybí angažovat levého beka. Půjdeme do ligy s tím, že ho nemáme a uvidíme po třetím čtvrtém kole," uvedl Kotrba.

Jeden z nejzkušenějším ligových koučů je nadšený, že Jihočeši začnou sezonu proti Spartě, kde Kotrba v minulosti působil. Letenští se totiž podle něj nyní budou více soustředit na to, aby uspěli v kvalifikaci o Evropskou ligu. "Škoda, že Sparta nebojuje o Ligu mistrů, jako tomu bylo loni, kdy prohrála v Hradci a pak u nás. Ze svého působení ve Spartě vím, že ať chcete nebo ne, prioritou je teď pohár. Z toho pohledu máme v neděli velkou šanci bodovat," dodal Kotrba, kterého čeká 330. ligový duel na trenérské lavičce.

Reklama

Související témata: