Hlavní obsah

Fotbalová liga nabídne na úvod návrat legendy a první derby

První fotbalová liga začne v pátek dvěma zápasy a start sezóny bude současně návratem do historie, protože nejvyšší soutěž se vrací po 17 letech na Julisku. Tak dlouho nehrála první ligu Dukla Praha, jeden z nejslavnějších českých klubů vůbec. Premiéru si odbude proti čtvrtému týmu předchozí sezóny Olomouci. Také druhé utkání se bude hrát v Praze, do Edenu se půjde na vršovické derby Bohemians 1905 - Slavia Praha.

Foto: Jan Handrejch

Fotbalisté Dukly Praha oslavují postup do první ligy.

Článek

Nynější Dukla sice není přímým nástupcem tehdejšího oddílu, který se přestěhoval do Příbrami, ale současný klub z Julisky se ke své vojenské minulosti hrdě hlásí. Po krušných letech se bude na Dukle hrát znovu elitní soutěž a k prvnímu duelu dorazí Olomouc, jejíž jméno figuruje ve stále nedořešeném případu údajné přes dva roky staré korupce.

Domácí se startu nemohou dočkat, v hledišti na své nástupce budou dohlížet i klubové legendy ze šedesátých let. "Rok a půl jsme doma neprohráli a to bychom rádi zachovali. Hlavním cílem bude ukázat, že do ligy patříme," prohlásil trenér vítěze druhé ligy Luboš Kozel. K Olomouci ale chová respekt. "Sigma patří mezi nejkvalitnější mužstva. Prosazuje se útočnou hrou a střílí hodně branek," řekl.

Program 1. kola
Pátek 29. července: 18:00 Dukla - Olomouc, 20:15 Bohemians 1905 - Slavia (Nova Sport).
Sobota 30. července: 17:00 Ostrava - Teplice, 17:30 Plzeň - Liberec (ČT4), 19:00 Slovácko - Příbram.
Neděle 31. července: 17:00 Hradec Králové - Žižkov, České Budějovice - Sparta (Sport2).
Pondělí 1. srpna: 18:30 Jablonec - Mladá Boleslav (ČT4).

Otázkou bude, zda Hanáci zapomenou na soudní a disciplinární jednání, která jim stále hrozí, a navážou na výkony z minulé sezony. Trenér Zdeněk Psotka ale před pátkem myslel spíše na soupeře. "Dukla bude oživením ligy. My jsme druhou ligu loni sledovali, měli jsme možnost párkrát Duklu vidět v reálu a i teď v přípravě. Myslím, že bude hrát roli štiky soutěže jako vloni Hradec Hrálové," odhadl olomoucký kouč.

Na startu se musí obejít bez Marka Heinze, který si odpykává trest kuriózně ještě z maďarské ligy, kde působil naposledy. "Podle mezinárodních řádů se přenáší tresty i v případě přestupu hráčů. Heinzovi chybí k odpykání trestu z maďarské ligy jeden zápas, proto nemůže v prvním kole nastoupit," vysvětlil svazový mluvčí Jaroslav Kolář.

Medynský má premiéru ve vršovickém derby

Před prvním pražským derby v sezóně mezi Bohemians 1905 a Slavií se očekává velký divácky zájem. I proto, že Synot Tip Arena je domácím stadiónem obou klubů. Souboj bude o to zajímavější, že "Klokani" si pod novým trenérem Pavlem Medynským vedli skvěle v přípravě, v níž ani jednou neprohráli. Slávisté na tom jsou opačně: jejich poslední výhra se zrodila v závěru jarní ligy, kdy porazili právě zelenobílé vysoko 3:0.

Domácí kouč Medynský se těší na premiéru v roli hlavního kouče v první lize. "Hrajeme v azylu, přesto bych byl nerad, aby na utkání měli převahu příznivci Slavie. Bylo by výborné, kdyby hráči zvládali mistrovská utkání stejně jako přípravu," řekl.

Jeho protějšek Michal Petrouš v dresu soupeře hrával a teď by byl nejraději, kdyby se zopakoval poslední vzájemný duel. "Jenže na ten se ohlížet moc nemůžeme. Soupeř má především nového trenéra, na druhou stranu jeho styl založený na bojovnosti se nezmění," konstatoval Petrouš. Slavia vstupuje do sezony s novým majitelem a chce po předchozím krušném období začít novou éru.

Reklama

Související témata: