Hlavní obsah

Po třetím gólu už to byla sparťanská exhibice, uznal slávistický kouč po derby

zp, dosSport.cz

Ani půlhodinu nežila slávistická chiméra, že by snad tradiční pražské derby mohlo přinést překvapení. Ustrašený, bázlivý a po přestávce už vyloženě bojácný Petroušův tým mohl klidně z Letné odejít s „bůrem“, kterého se ostatně namlsané domácí publikum vehementně dožadovalo. A oprávněně, protože Sparta je k nezastavení a osmou výhrou v řadě překonala svůj vlastní ligový rekord. „Po třetím gólu už to byla její exhibice, při níž jsme se nezmohli na odpor,“ uznával slávistický kouč Michal Petrouš.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Slavie Michal Petrouš uznal, že po třetím gólu se derby proměnilo v exhibici.

Článek

Dvacet minut Slavia vzdorovala a snažila se klást vysoce favorizované Spartě odpor. „Jenže pak přijde jako tradičně jedna chyba, po níž se hráči sesypou. Zbytečné jim říkat, aby nevěšeli hlavy a dál se drželi své hry,“ nedokázal Petrouš pochopit, proč jeho svěřenci tak záhy odkráčeli. „Jsme zklamaní. Chtěli jsme Spartu potrápit a přerušit její sérii, jenže když dala třetí gól, proměnilo se derby v její exhibici, zatímco my dohrávali bez odporu.“

Sparťan Ladislav Krejčí se spolu s Leonardem Kweukem raduje z gólu do sítě Slavie.foto: Právo/Petr Hloušek

„Zpočátku ale Slavia odpor kladla. Hlavně proto, že jsme nehráli s takovou agresivitou a nasazením, jako na jaře,“ vytýkal hráčům sparťanský kouč Martin Hašek. „A to jsme šli do derby s vědomím, že prostě vyhrát musíme, neboť případný nezdar v konfrontaci s naším rivalem by zdevalvoval sedm předchozích výher.“

Přes jasnou třígólovou výhru však vytýkal svým svěřencům i posledních deset minut. „Derby dohrávali a užívali si báječné atmosféry, než aby se věnovali hře. Mělo to sice logiku, ale byl bych spokojenější, kdyby přidali ještě čtvrtý gól,“ netajil domácí trenér, že toužil po ještě vyšší výhře. „Někdy jsme ale my trenéři možná až příliš nároční,“ uznával, že chtěl na svém mužstvu vzhledem k obrazu hry a skóre až příliš.

Bony si pochvaloval kanonádu

Ještě nedávno ničil slávisty sám, tentokrát sledoval derby jako divák z tribuny. Útočník Bony Wilfried dal v neděli oba góly Vitesse Arnhem na hřišti Excelsioru Rotterdam (2:0) a v pondělí si vychutnal i výhru svojí Sparty. „Krásné derby se třemi góly. Teď mohu být spokojený dvojnásobně,“ pochvaloval si Wilfried, když před letenskou kabinou gratuloval svým letenským následníkům.

„Máme rekord české ligy, který těžko bude někdo překonávat. Užil jsem si krásné atmosféry a manželce poslal pusu – jako při každém gólu. Vnímal jsem radost spoluhráčů i fanoušků Sparty, nadávky příznivců Slavie na mou adresu jsem ani neslyšel,“ líčil záložník Peter Grajciar, který se hned ve svém prvním derby proti bývalým spoluhráčům trefil.

Sparťan Peter Grajcjer bojuje o míč se slávistou Cicmanem v pražském derby.foto: Právo/Petr Hloušek

To Jiří Jarošík dal Slavii gól po deseti letech, v derby už celkem svůj čtvrtý. A ani poosmé se sešívanými neprohrál. „Máme rekord, udržel jsem svoji sérii a ještě dal gól... Kvůli takovým zápasům, jako je derby, jsem se do české ligy vracel.“

Naopak mladík Ladislav Krejčí slavil svoji první trefu v derby. „Při dorážce jsem se hlavně snažil, abych nepřestřelil branku. Paráda, je to pro mě podobný zážitek, jako když jsem nedávno dával gól Španělsku ve finále šampionátu devatenáctek,“ jásal Krejčí.

Červenobílí si boj o záchranu nepřipouštějí

Osmnáct bodů po osmi kolech, to je po derby propastný rozdíl mezi tradičními rivaly. „Bohužel, je to realita. Nemám vůbec strach, že bychom bojovali o záchranu, střed tabulky si uhrajeme. Nesmíme však dostávat takové góly, jako na Spartě první dva. Necítil jsem bezmoc, spíš zlost. Přitom jsme nezačali zle, pak jsme však nechali soupeře potvrdit jeho roli jasného favorita,“ líčil brankář Kamil Čontofalský, který Slavii několikrát podržel.

Hráčům z pole nebylo moc do řeči. „Hlavně po přestávce nás Sparta hodně přehrávala a potvrdila, že je ve formě a má sebevědomí. Také si myslím, že jsme začali tak, jak jsme nechtěli, první poločas nebyl z naší strany až tak špatný. Za stavu 2:0 se už ovšem proti Spartě v této formě těžko hraje...“ krčil rameny kapitán Lukáš Jarolím.

Reklama

Související témata: