Hlavní obsah

VIDEO: Sparťan Franz začal v Edenu jako v Barceloně, tataráčky teprve přijdou

Pavel DosadilSport.cz

Sparťan začal své pikantní angažmá ve Slavii jako v Barceloně. Takový byl alespoň zájem médií o první trénink fotbalistů Slavie pod novým koučem Františkem Strakou, který v neděli po výhře nad Olomoucí senzačně vystřídal Michala Petrouše. Žádní fanoušci v pondělí dopoledne do Edenu nedorazili, takže si Franz oddechl. Zatím. Příznivci sešívaných jeho příchod jen tak nezkousnou a protesty se dají očekávat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér František Straka (vpravo) a Lukáš Jarolím na tréninku Slavie

Článek

Energická gesta provázející vyhlášeného motivátora. Málo vtípků a evidentní stopy napětí. Tak se František Straka jevil během svého prvního tréninku v Edenu. Je si moc dobře vědom, že od neděle se zavděčí málokomu. Nadávají mu teď jak sparťani, kteří ho berou jako zrádce, tak slávisté, kteří zarytého sparťana ve svých službách nechtějí.

František Straka na tréninku Slaviefoto: Právo/Jan Handrejch

„Kdo mě bude chtít vnímat, tak bude. Pražská S se prostě neodmítají. Pro mě je to profesní záležitost, můj job,“ ujišťoval kouč, který v jednom utkání vedl i národní tým.

Strakův první trénink se obešel bez protestů fanoušků Slavie, kteří se s příchodem člověka po léta proklamujícího sparťanské srdíčko nemohou smířit. „Kdyby chtěli přijít demonstrovat, nic bych na tom nezměnil,“ podotkl trenér nervózně.

Strakův první trénink v Edenu
10.24Mužstvo vychází z garáží pod tribunou a míří na vedlejší hřiště.
10.30Tým se v kruhu shluknul kolem trenéra, který vede úvodní řeč a pak si s každým z hráčů podává ruku.
10.42Hlouček se rozchází na několik stanovišť, Straka kluše po boku s mazáky Jarolímem a Latkou.
10.57Začínají krátké pohovory s jednotlivými hráči. Nejprve si Franz k sobě bere Pospěcha, pak přicházejí na řadu Čontofalský, Hloušek a Nitrianský.
11.18Krátká porada s trenérem brankářů Vaniakem, po něm kouč promlouvá se zraněným Jandou.
11.22Straka si bere stranou kapitána Jarolíma, po něm zase Hubáčka.
11.42Regenerační trénink končí, hráči se trousí do šatny. Straka ještě chodí po hřišti s posledním mazákem Vlčkem a pak předstupuje před kamery a mikrofony ke krátkému zhodnocení uplynulé hodinky...

Výhra nad Olomoucí mužstvo uklidnila

Zatím však situace Franzovi nahrává. Jeho předchůdce Petrouš dovedl na rozloučenou tým k vítězství nad Olomoucí, první po sérii pěti zápasů bez výhry. A jeho nástupce se teď může během reprezentační přestávky rozkoukat ve větším klidu. „Mám velice pozitivní pocity. V neděli se vyhrálo a na klucích je znát, jaký kámen jim spadl ze srdce. Sami cítí, že mají na mnohem víc,“ líčil Straka.

„Já si to užil. Po vítězství je na tréninku vždy uvolněnější atmosféra. Navíc krásné počasí a novinářů jako na Barcelonu,“ uculoval se kapitán mužstva Lukáš Jarolím.

Trenér Slavie František Straka (uprostřed) mezi svými svěřenci Lukášem Jarolímem (vlevo) a Martinem Latkoufoto: Právo/Jan Handrejch

Nový trenér vedl k mužstvu delší řeč již v kabině před tréninkem. Jeho oblíbené tataráčky zatím na řadu nepřišly. Straka tuto laskominu ze syrového masa fotbalistům s oblibou doporučuje a jako kouč Sparty právě před derby se Slavií nechal dokonce bifteky uplácat do tvaru slávistické hvězdy. Teď je bude muset formovat do sparťanského „eska“...

„Asi tak. Mám svůj osvědčený jídelníček, který moc měnit nebudu. Trenér je ovšem tataráčky vyhlášený, určitě nějaké proběhnou,“ usmíval se Jarolím.

Jarolím s Latkou mají šéfovat kabině

Pondělní trénink byl regenerační, Straka se při něm s hráči teprve seznamoval. Na úvod se mužstvo v kroužku shluklo kolem něj, s každým si podal ruku a pak dnes už vršovický srdcař rozehrál svou pantomimu energických gest. „Musíte chtít, musíte něco překonat. Je mi jedno, jestli vám je šestnáct, osmnáct nebo třicet, je mi jedno, odkud kdo přichází. Musíte tím žít, pojďte pro to něco udělat,“ zaznívala část jeho proslovu až k malému hledišti. „Skromnost a pokora je strašně důležitý faktor, chtít něco dokázat.“

Trenér František Straka (vpravo) mluví na tréninku Slavie se Zbyňkem Pospěchem.foto: Právo/Jan Handrejch

Pak se mužstvo rozdělilo na skupinky a Straka začal vyklusávat s mazáky Jarolímem a Latkou po boku. Hned na začátku tak dal najevo, kdo by měl být v mužstvu jeho prodlouženou rukou. „Tak nějak nám to trenér naznačil,“ potvrdil Jarolím.

Postupně přišly na řadu i další opory. Straka si je bral stranou a rozprávěl s nimi. Někdy potichu, jindy velmi živě. „Šlo jen o fotbalové věci,“ řekl útočník Stanislav Vlček. „Jsou to interní záležitosti, které zůstanou jen u nás,“ zdůraznil trenér.

„Víme, že je tady třeba spoustu věcí změnit a zlepšit. Na tom teď začneme pracovat,“ vzkázal Straka všem svým odpůrcům, když se dal do svého slávistického díla.

Reklama

Související témata: