Hlavní obsah

Straka začal porážkou v malém derby, Slavia selhala na Žižkově

PRAHA

Kouzlo vyhlášeného motivátora zatím nefunguje. Trenér František Straka začal své angažmá na lavičce fotbalové Slavie porážkou 0:1 na hřišti Viktorie Žižkov. Nečekaně bezkrevní sešívaní tak zůstali na devíti bodech, domácí si polepšili na sedm. Další z řady pražských derby rozhodl v dohrávce 10. kola Gambrinus ligy exslávista Kalivoda. Toho fanoušci Slavie velebili, zatímco svému novému kouči celý zápas nadávali.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér Slavie Franišek Straka a jeho asistent Petr Vrabec (vpravo)

Článek
Fotogalerie

Premiéra vyšla Františku Strakovi proti týmu, který posledních šest zápasů nevyhrál a poslední čtyři utkání prohrál. Slavii se navíc proti Viktorce daří. Na Žižkově čtyřikrát za sebou neprohrála, naposledy tady v květnu 2009 slavila po výhře 3:1 obhajobu titulu.

Nového kouče mohl již ve třetí minutě potěšit Vlček. Slávistický mazák se snadno dostal za obranu Viktorie, v šestnáctce měl ideální střeleckou pozici, ale zaváhal a jeho přihrávka šla do ztracena. Domácí kontrovali přímým kopem Kalivody, exslávista však pálil jen do zdi. Slavia venku deset zápasů nevyhrála a ani úvod utkání na Žikově nebyl z její strany žádná hitparáda.

Kevin Piere Lafrance z Viktorie (vlevo) a Zbyněk Pospěch ze Slaviefoto: ČTK/Michal Doležal

Změnit to mohl Blažek, jenže i další zkušený slávista v šanci selhal a pálil vysoko nad. Sešívaní za to brzy pykali. Právě po zaváhání Blažka se k sólu odhodlal exslávista Kalivoda. Prohnal se kolem Jarolíma i Kaufmana a přesně zakončil se stejnou chladnokrevností, jakou před časem prokázal v Amsterdamu, když proměněnou penaltou postrčil Slavii k historickému postupu do Ligy mistrů...

Však na to ani jedna ze stran nezapomněla. Zatímco autor gólu se pod kotlem slávistických omlouval smířlivým gestem, ti ho odměnili tradičním skandováním „Kalivoda olé!“ a ihned přešli ke svému hitu pondělního večera „Straka ven!“ Tento výjev jen ilustroval atmosféru Strakovy pikantní premiéry.

David Kalivoda z Viktorie střílí gól brankáři Slavie Čontofalskémufoto: ČTK/Stanislav Peška

Hned po přestávce Hloušek oslovil Blažka, jeho hlavička však byla příliš slabá. Tutovku měl Latka, útočně laděný stoper červenobílých však pohořel na brankáři Vaclíkovi, jeho kolega Kaufman zase vystřelil zoufale vysoko.

Slavia byla ve druhém poločase lepší, ale k vyrovnání se už nedopracovala. V závěru zápasu domácí brankář Vaclík lapil i dělovku Jarolíma, Latka pro změnu hlavičkoval nad branku.

Viktoria Žižkov – Slavia Praha 1:0 (1:0)
Branka: 30. Kalivoda. Rozhodčí: Paták – Moláček, Pilný. ŽK: Súkenník, Kadeřábek - Kaufman, Pospěch. Diváci: 5200 (vyprodáno).
Žižkov: Vaclík - Šťastný (85. Slodowy), Bodeček, Procházka, Starý – Lafrance - Kadeřábek, Kalivoda (73. Bořil), Súkenník, Mach – Böhm (88. Kalod). Trenér Martin Pulpit.
Slavia: Čontofalský - Dostál, Latka, Kaufman, Hubáček – Petrák (45. Janda), Jarolím - Vlček (58. Hurka), Blažek (80. Milutinovič), Hloušek - Pospěch. Trenér František Straka.

Reklama

Související témata: