Hlavní obsah

Sparta chce mnohem víc, reaguje Rosický na nedávnou lekci v derby

Praha

Mužstvo v rudých dresech ještě v průběhu jednoho týdne odehraje poslední tři letošní ligové zápasy. V letenských kancelářích už ale pomalu mohou bilancovat podzim. Fotbalová Sparta si zahrála Evropskou ligu, doma se drží na druhé příčce s pětibodovým odstupem za vedoucí Slavií. „Momentální stav nám nestačí, chceme všichni víc,“ ujišťuje sportovní ředitel Tomáš Rosický v klubovém podcastu Srdce ze železa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Václav Kotal a Tomáš Rosický během oslav vítězství a zisku trofeje ve finále MOL Cupu v Liberci.

Článek

Vystoupení v Evropské lize je uzavřeno. Sparta v těžké skupině dvakrát porazila Celtic Glasgow 4:1, s AC Milán ani Lille ovšem nebodovala.

„Naše působení ve skupině hodnotím pozitivně. Po letech jsme byli opět v Evropě a velká konfrontace nám nastavila zrcadlo, v čem bychom se měli zlepšovat. Přinesla obrovské zkušenosti našim mladším hráčům i celému týmu. Potřebovali jsme ji pro další rozvoj. I s velkými týmy jsme byli konkurenceschopní a teď se musíme rozvíjet dál," přeje si sportovní ředitel Tomáš Rosický.

Když už Sparta ztratila naději na postup, nasadila do posledního duelu proti AC Milán spoustu mladíků.

„Obrovské zkušenosti. Moc se mi líbilo, jak na nich bylo vidět, že nechtějí prohrát, ani když hráli o deseti. Rvali se do poslední minuty, pozitivní zpráva," cení si ředitel.

Jsme na dobré cestě, věří

Sparta v úvodu sezony vedla ligovou tabulku. Když ale došlo na derby se Slavií, prohrála jasně 0:3. Těžko pak může pomýšlet na mistrovský titul.

„Je potřeba jít krok za krokem. Ale ve finále je to jednoduché, cíle jsou být v Evropě a pravidelně bojovat o trofeje. To si moc dobře uvědomuju a chápu, že Sparta má nejvyšší cíle. Momentální stav nám nestačí, chceme všichni víc. Muselo se ale změnit spoustu věcí, na kterých teď můžeme stavět. Jsme na dobré cestě," uklidňuje Rosický fanoušky.

Drtivá porážka nicméně věrně ilustruje rozdíl mezi rivaly. Sešívaní jsou v budování kádru o hodný kus dál.

„Po derby jsme strašně srovnáváni, což já nerad dělám. Rozdíl je v tom, že když současní trenéři Slavie přebírali tým, měli po titulu, byla daná osa mužstva. Ngadeu, Deli, Souček, Hušbauer. Navíc měli správně nastavené prostředí, bez toho nic nevyhrajete. Já jsem na tomhle všem musel od začátku pracovat. A budu dál," poukazuje bývalý kapitán národního týmu.

Moje vize je jasná, ujišťuje

Pod tlak se ovšem dostává i on sám. Někteří kritici mu vyčítají, že obroda Sparty pod jeho taktovkou postupuje příliš pomalu.

Byl to test. Někteří mladíci nás přesvědčili a řekli si o šanci do ligy, říká Václav KotalVideo: Sport.cz, AC Sparta Praha

„Chápu, že si to někteří lidé představovali rychleji. Ale já si myslím, že je třeba jít krok za krokem. Přicházel jsem s jasnou strategií, o které jsem často mluvil," předesílá.

„Moje vize je jasná, vytvořit ze Sparty zdravý tým, který potáhne za jeden provaz a bude spolu růst. Vrátí se do Evropy, po letech získá trofej, bude zabudovávat hráče z akademie. Vytvoření osy mužstva, návrat do boje o titul. Všechno tohle se podle mě děje," zdůrazňuje Rosický v klubovém podcastu Srdce ze železa.

Mužstvo stále brzdí i početná marodka.

„Faktorů je několik. Musíme rozlišovat kontaktní zranění, se kterými nic neuděláte. Svalová zranění, se kterými se snažíte pracovat, aby jich bylo co nejmíň. A aktuálně bohužel musíte počítat i s covidem. My jsme bohužel jeden z týmů, kde už ho takřka všichni prodělali, třeba Sáček nebo starší Krejčí s těžkým průběhem," žehrá Rosický.

Reklama