Hlavní obsah

Stovkař Lafata už má své kanonýrské nohy ulité ve vitríně

JABLONEC NAD NISOU

Jó stovkař, ten perný týden má. Minulou sobotu vstoupil jablonecký David Lafata do Klubu ligových kanonýrů a od té doby je středem pozornosti. Ve středu byl 30letý útočník hostem on-line chatu se čtenáři Sport.cz a ve čtvrtek podstoupil netradiční proceduru. Obtiskl své nohy do speciální hmoty, takže se může pyšnit plaketou, která mu bude navždy připomínat příslušnost k nejlepším domácím střelcům.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Odlitá chodidla Davida Lafaty k příležitosti 100. ligového gólu jabloneckého útočníka.

Článek

Jak čtenářům Sport.cz prozradil, za svoji kariéru nastřílel celkem již 764 gólů. Na Davida Lafatu si statistici v tomto směru nepřijdou, každou trefu má ve svém deníčku dobře zapsanou.

Pro vstup do Klubu ligových kanonýrů je podstatných sto ligových. Tu jubilejní dal v sobotu Liberci a ve stejný den se o pár minut později stého gólu dočkal také Milan Baroš, útočník Galatasaraye Istanbul a Lafatův kolega z reprezentace.

Na jaře vstoupil do klubu stovkařů liberecký Jan Nezmar a pivovar Gambrinus jakožto generální partner nejvyšší soutěže založil novou tradici. Členům klubu odlévá do speciální hmoty jejich nohy.

Jan Nezmar s plaketou připomínající jeho vstup do Klubu ligových kanonýrů.foto: Gambrinus

„Něco takového se v českém fotbale a v Gambrinus lize neděje každý den a chceme právě takové mimořádné události ocenit. David Lafata je velkou oporou Jablonce a jedním z nejobětavějších a nejskromnějších hráčů. Dosažení magické mety mu moc přejeme,“ řekl Jan Kovář, manažer sponzoringu Plzeňského Prazdroje.

Kanonádu začal v Českých Budějovicích

Přípravu na sobotní závěrečný duel podzimu se Spartou si tedy Lafata ve čtvrtek v Jablonci zpestřil zvláštní procedurou. Za asistence scénografa „ponořil“ do speciální hmoty svá chodidla a přibližně 15 minut trvalo, než se nohy jabloneckého kanonýra otiskly. Následně byl odlitek chodidel scénografem zpracován, nastříkán barvou a předán fotbalistovi. Jeden exemplář náleží střelci a druhý bude vystaven v pivovaru.

Rodilý Jihočech je vášnivým myslivcem, což symbolizoval klobouček na jeho hlavě při odlévání chodidel. Jako střelec se tak projevuje nejen na trávníku, ale i v lese.

Takto se rodil odlitek chodidla Davida Lafaty.foto: ČTK/Radek Petrášek

Své první ligové góly dal 26. srpna 2002 v utkání 5. kola proti Baníku Ostrava. Jihočeši vyhráli 2:1 a Lafata vstřelil oba jejich góly. V brance Baníku tehdy stál Jan Laštůvka. „Ten zápas si samozřejmě pamatuji. Za Baník se tenkrát trefil Zdeněk Pospěch. Měl jsem velkou radost, protože jsem dal hned dva góly a navíc jsme vyhráli. Můj první gól padl hlavou,“ zavzpomínal Lafata s nohama v lavoru.

Celkem nastřílel za Jablonec 67, za České Budějovice 27 a za Austrii Vídeň 6 ligových branek.

Baroš má dostat svůj odlitek hned, jak se objeví v České republice.

Reklama

Související témata: