Hlavní obsah

Role dirigenta a mentora mě neděsí, říká o nové štaci borec se zkušenostmi ze Sparty či Anglie

S nadšením přijal nabídku ze severu Čech, byť z hlediska pozice v tabulce si příliš nepomohl. Fotbalový obránce Ondřej Mazuch po roce znovu převlékl dres. Angažmá v Teplicích bere svým způsobem jako vysvobození po působení v Mladé Boleslavi. „Už se nemůžu dočkat. Jde o novou výzvu, protože od minulé štace jsem rozhodně čekal více," říká jednatřicetiletý zadák.

Foto: FK Teplice

Ondřej Mazuch v dresu Teplic při generálce proti Viktorii Žižkov.

Článek

Přestože jste v Mladé Boleslavi měl kontrakt do konce probíhající sezony, smlouvu jste po dohodě ukončil a odešel jako volný hráč do Teplic. Za minulý kalendářní rok jste byl jen sedmkrát v základní sestavě. S čím jste středočeský klub opustil?

Asi jsem od angažmá čekal více. A naopak Boleslav pravděpodobně čekala více z mojí strany. Když se v průběhu podzimu ozvaly Teplice, měl jsem jasno, že jejich nabídku vezmu. Znám Štěpána Vachouška, který v klubu dělá sportovního ředitele, i trenéra Radima Kučeru. Otevřeně jsme si promluvili a řekli, co od spolupráce čekají obě strany. Byl jsem rychle rozhodnutý pro změnu.

Bylo pro vás zklamáním, když jste dostal za celý podzim šanci jen ve dvou zápasech?

Bylo. Nastoupil jsem v základní sestavě do prvních dvou zápasů. Pak jsem vypadl ze sestavy kvůli koronaviru. A když jsem se vrátil, vyřadily mě na dva týdny problémy se stehenním svalem. Trenér pak veřejně prezentoval, že jsem zraněný, ale já normálně trénoval.

Foto: FK Teplice

Obránce Ondřej Mazuch při tréninku Teplic.

Vysvětlil vám trenér Weber, proč jste zůstal mimo hru?

Ne. Povzbuzoval mě, ať trénuji a jsem nachystaný do zápasu, ale šanci jsem stejně nedostal. Přitom se úplně nedařilo a dostávali jsme docela dost gólů. Nevím, z čí hlavy bylo, že nemám do zápasu nastoupit. Abych řekl pravdu, byl to zvláštní půlrok.

Když v závěru podzimu přišel do Mladé Boleslavi trenér Jarolím, nerozebíral s vámi možnou spolupráci?

Ptal se mě, jak vše zamýšlím do budoucnosti. Na rovinu jsem řekl, že chci odejít. Už jsem byl v kontaktu s trenérem Kučerou v Teplicích a byl rozhodnutý, že odejdu. Fakt, že do Boleslavi přišel nový trenér moje rozhodnutí změnit nemohl. Teplice mi nabídly kontrakt na rok a půl, takže byly jasnou volbou. Pak už bylo pochopitelné, že jsem příležitost nedostal.

Mladou Boleslav čeká bitva o záchranu, ale v Teplicích jste si z tohoto pohledu příliš nepolepšil. Neodrazovala vás bilance Severočechů?

Myslím, že kádr Teplic je na tuzemskou nejvyšší soutěž nadprůměrný. Hlavní je, aby se nám vyhýbala zranění a nějak zásadně nás nepoznamenal koronavirus. Pod trenérem Kučerou měli kluci výbornou bilanci. A je třeba si uvědomit, kolik přitom měli zraněných a vlastně dohrávali se záložníky na postu stoperů.

Přestože za poslední dva roky jste nastoupil kvůli zranění achillovky ještě při angažmá v anglickém Hullu jen do čtrnácti zápasů, pro střed obrany teplického týmu se máte stát doslova spásou. Nestraší vás velké očekávání, která příchod do Teplic provází?

Jeden hráč sám o sobě nic nevytrhne. Ale já se cítím připravený a silný. Nebylo to tak, že bych poslední měsíce nic nedělal. Byl jsem v plném tréninku, hrál přátelská utkání. Kondičně se cítím v pohodě. Trenér Kučera i Štěpán Vachoušek mi řekli, že potřebují někoho, kdo bude z pozice stopera hru řídit a dirigovat. A současně bude jakýmsi mentorem pro mladé. Nebojím se toho. Podobná role mi sedí. A současně vidím, že Teplice mají hodně zkušených hráčů, takže to není jen o mně.

Foto: FK Teplice

Obránce Ondřej Mazuch při tréninku Teplic.

Není příliš brzy v jednatřiceti letech na roli mentora a učitele?

Myslím, že je to pochopitelné. Mám za sebou určité zkušenosti z Belgie, Itálie a Anglie. Jsem srozuměný s tím, co mě čeká. Když jsem přišel do Anderlechtu, měl jsem kolem sebe hráče starší o osm devět let a fungovalo to. Mladí někde musí nabrat zkušenosti. Pokud je klukům přes dvacet, je nejvyšší čas, aby začali hrát ligu. Možná nás při úvodních duelech trošku bude limitovat jistá nesehranost, ale z tréninků i vítězné generálky proti Žižkovu mám skvělý pocit.

Děsí vás s ohledem na nedávná zranění kvalita terénů, které v úvodu soutěže zřejmě nebudou zrovna v optimálním stavu?

Mám z toho obavu. V prvních kolech asi budou hřiště všelijaká. Je prostě třeba ještě více než jindy dbát na rehabilitaci a regeneraci, nic nepodcenit.

Reklama