Hlavní obsah

Brankáři by mohli tým občas převzít, nikdo by na nás nekřičel, vtipkuje slávista Bořil

Robert NeumannSport.cz
Aktualizováno

Ve fotbalové Slavii točí pátou sezonu. Obránce Jan Bořil je klíčovou oporou týmu, který v Lize mistrů proháněl Barcelonu s Dortmundem, usiloval o semifinále Evropské ligy a má na dosah mistrovský hattrick. V únoru sešívané povede v roli kapitána do boje s Leicesterem ve vyřazovací části Evropské ligy. Bude mít o motivaci navíc. Rád by totiž zkusil anglickou ligu, kterou hrají úspěšně bývalí parťáci z Edenu Tomáš Souček a Vladimír Coufal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Bořil se raduje z branky.

Článek

Je pro vás úspěšné působení Součka s Coufalem ve West Hamu velkou motivací?

Stoprocentně. Když do West Hamu přišel Suk, byly obavy, jak bude vypadat. Ty se bleskově rozplynuly, Suk udělal velké jméno sobě, Slavii, potažmo celému českému fotbalu. Spousta manažerů teď sleduje českou ligu. Navíc pak za ním dorazil Cuf. Také skvěle zapadl, hraje výborně.

Jste s nimi v kontaktu?

Jsme ve spojení, probíráme anglickou ligu. Je o něčem jiném. Rychlejší, tvrdá. West Ham prý hraje jinak než Slavia. Zatímco my kombinačně, kluci říkají, že trenér Moyes dává důraz na defenzívu, chce všechno nakopávat.

Láká vás jít v jejich stopách?

Lákalo by mě zahrát si anglickou ligu. Bylo by fajn, kdybych šel přímo za klukama do West Hamu. Ale vím, že je těžké se do ní dostat. Kluby z Premier League si můžou koupit prakticky každého hráče na světě.

Troufnul byste si na Premier League?

Určitě ano. Chtěl bych si ji rozhodně vyzkoušet. Nevím, jestli bych tam hrál dobře, ale láká mě to. Když ji skvěle zvládají kluci, se kterými jsem kopal, rád bych se do Premier League dostal také. Teď se ale soustředím jen na Slavii, nic jiného v hlavě nemám.

Upínáte se i kvůli tomu k mistrovství Evropy, kde se budete moct prodat?

Je mi třicet, mám na velký přestup asi poslední šanci. Pokud bych na šampionát jel, nám i mě se povedly zápasy, možnost by byla. Jsem ale dál nohama na zemi, nemá cenu nic dopředu plánovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Praha Jindřich Trpišovský, Jan Bořil a Zdeněk Houštecký během oslav

Bylo obtížné jít do ligy z voleje, bez jediného přípravného zápasu?

Zimní přestávka zase nebyla dlouhá, jen dvaadvacet dnů. Takže jsme nemohli ztratit na fyzičce nebo herní složce. Spíš jsme se jen udržovali. Bylo jasné, že korona nám přípravu hodně narušila, ale popasovali jsme se s tím, začátek jara jsme zvládli solidně. Tři body se počítají.

Kouč Jindřich Trpišovský údajně mužstvo trénoval po telefonu z domova. Jak to zhruba vypadalo?

Věci se měnily z minuty na minutu. Nevědělo se, co bude. Někdo měl test na COVID pozitivní, někdo ne, další den přibyly další pozitivní případy. Do toho jsme měli odletět na soustředění do Portugalska, ale na poslední chvíli se zrušilo. Shánělo se hřiště, kde by se dalo trénovat. Nakonec se věci daly do kupy, tři dny jsme se ale připravovali bez trenéra, který byl také doma.

Kdo vás vedl?

Dva trenéři gólmanů. Specifické, ale uvolněné. Na pohodu, žádný stres. Všichni si to užili.

Vypadá, že vás gólmani dobře připravili.

Jasně, že jsme na toto téma v kabině vtipkovali. Žertovali jsme, že tolik nekřičí, že jsou víc v klidu. A že by mohli tým občas převzít.(smích)

Trpišovský nedávno prohlásil, že Slavia je ještě lepší než dřív. Souhlasíte?

Bavili jsme se o tom v šatně. Když se nad tím zamyslím, jsme rychlejší, hbitější, dopředu přímočařejší. Takže ano, jsme lepší.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: