Hlavní obsah

Znovuzrozený Kliment válí, u Botiče byl blízko hattricku. Aspoň nemusím nic platit do kasy, culí se

Praha

Jsem zpátky. Definitivně. Tento vzkaz posílá do světa fotbalový útočník Slovácka Jan Kliment. Muž, který po EURO jednadvacítek v létě 2015 vyrazil do zahraničí, kde i kvůli těžkému zranění naplno neprorazil, ve Slovácku řádí. V posledních čtyřech zápasech vstřelil pět gólů, v sobotu se dvěma proměněnými penaltami podepsal pod výhru 3:1 na půdě Bohemians 1905. Pro Moravany byla už pátá v řadě.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Radost hráčů Slovácka z gólu, který dal Jan Kliment (dole uprostřed).

Článek

„Herně se mi dařilo i předtím, ale chyběly góly. Dobře však vím, že jak je člověk nahoře, může být zase brzy dole. Takže nejsem v kdovíjaké euforii. Snažím se koncentrovat a podávat co nejlepší výkony. Když se k tomu navíc mužstvu daří, jde o ideální mix," těší Klimenta, kterému hattrick proti Srbsku na EURO 2015 vynesl pozici nejlepšího střelce šampionátu. A následně dlouholetý kontrakt ve Stuttgartu.

Za A-tým toho Kliment příliš neodehrál, pookřál poté na hostování v Bröndby Kodaň. Dostal se i do reprezentace (doposud 5 startů). Na dlouhých 13 měsíců ho však zabrzdilo těžké zranění kolena (přetržený křížový vaz). Před rokem, kdy mu vypršela smlouva se Stuttgartem, se rozhodl pro pokus o restart ve Slovácku. Krok se ukazuje jako správný. Byť i na jaře ho zlobilo koleno a několik zápasů vynechal.

„První poločas se mi hodnotí dobře, ve všech aspektech jsme byli lepší. Převahu jsme vyjádřili třemi góly. Do inkasované branky jsem si hru hlídali, po ní jsme ale začali hrát něco jiného. Soupeři jsme dali víc prostoru, dělali jsme chybičky. Závěr jsme si trochu zkomplikovali. Klíčové bylo, že Bohemka nedala za stavu jedna tři penaltu. Pak už bylo jasné, že vyhrajeme."
Martin Svědík, trenér Slovácka

„Honza se dostal ze zdravotních trablů. Má kondici, sílu, hraje velice dobře," chválí Klimenta kouč Slovácka Martin Svědík. „Trenér se mnou umí pracovat. Musím poděkovat i týmu, jsme jedna velká parta, nikdo nevyčnívá. Takhle skvělou kabinu jsem snad nikdy nezažil. Cítím se skvěle," pochvaluje si 27letý Kliment, který proměnil u Botiče s přehledem dva pokutové kopy. Měl na dosah hattrick, svůj únik po přestávce ale gólově nezakončil. „Aspoň nemusím platit do týmové kasy," směje se útočník. Velkou radost mu dělá pětizápasová vítězná série Slovácka. Moravané ze čtvrté příčky útočí na evropské poháry.

„O pohárech se nebavíme. Nijak neprožíváme, že atakujeme přední příčky. Budeme ale pochopitelně rádi, když to dopadne," podotýká Kliment, kterému složil kompliment i kouč Klokanů Luděk Klusáček, jenž ho označil za hráče zápasu.

Reklama

Související témata: