Hlavní obsah

Blatný: Profesionální soutěže nebudou omezeny

Praha

Plánovaná širší uzávěra coby další opatření proti koronaviru neomezí domácí sportovní profesionální soutěže. Večer to oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Přesná podoba opatření ale ještě není známa.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr Jan Blatný

Článek

Zřejmé je, že přísnější opatření budou platit od pondělí 1. března. Podle premiéra Andreje Babiše mají trvat nejméně tři týdny, mělo by dojít k omezení pohybu lidí a kontaktů mezi nimi.

Kabinet dnes probíral chystaná opatření, která chce v pátek představit opozici a teprve poté je souhrně přednese veřejnosti.

Neměla by se ovšem týkat profesionálního sportu. Amatérský zůstane stále ´zavřen´.

Vyjádření Blatného tak zahnalo během čtvrtka narůstající obavu sportovního prostředí, že zpřísněná opatření v boji s koronavirem mohou vést až k zákaz profesionálního sportu na území Česka. Vláda podle něj ale neplánuje omezení dosud povolené sportovní činnosti zahrnout mezi nová opatření proti šíření koronaviru

„Profesionální sportovci jsou už několik měsíců pravidelně kontrolováni, a pokud si udrží negativitu z PCR testů, tak myslím, že by k přerušení jejich činnosti dojít nemuselo. Rozhodně je nezbytné hrát bez diváků, vylučuji i veškeré soukromé sportovní aktivity," řekl Blatný po jednání vlády.

I kdyby od pondělí došlo na tři týdny k přísnému teritoriálnímu uzavření země, nemá to ohrozit ani konání biatlonového SP v Novém Městě. Blatný na přímou otázku, jestli i příští týden budou pokračovat fotbalová liga či hokejová extraliga odpověděl kladně, z čehož plyne, že cesty týmů k zápasům napříč republikou bere Blatný za nutný a vážný důvod k opuštění uzávěry.

Reklama