Hlavní obsah

Věnujte problému maximální pozornost! Kapitáni ligových klubů se u ministra přimlouvají za děti

Praha
Aktualizováno

Návrat k normálnímu sportování bude trvat skoro jeden rok, shoduje se české sportovní prostředí. Hlasy volající po jeho restartu proto sílí. Během čtvrtka byl odeslán ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergrovi otevřený dopis kapitánů všech osmnácti klubů fotbalové Fortuna ligy na podporu znovu obnovení možnosti sportování a organizovaného sportovního tréninku mládeže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Bořil ze Slavie a Bořek Dočkal ze Sparty před derby. Ani jejich podpis pod otevřeným dopisem nechybí.

Článek

Kapitáni věří, že jednotlivé kluby a oddíly jsou schopné splnit veškeré požadavky pro bezpečný návrat dětí k fotbalu a sportu obecně. Proto ministra žádají, aby problému věnoval maximální pozornost.

"Dovolte nám vyjádřit svou podporu zastřešujícím sportovním organizacím a nezávislým iniciativám, které v jednání s vámi usilují o bezpečný návrat dětí a mládeže k organizovanému sportovnímu tréninku. Z celé řady odborných analýz je patrné, že sportování ve venkovním prostředí je nejen zdravé, ale také posiluje imunitu a zajišťuje nejmladší generaci sportovců sociální a psychickou obranu," píše se v otevřeném dopisu, který podepsali kapitáni všech osmnácti prvoligových týmů.

Profesionální fotbalisté poukazují, jak důležitá je sportovní příprava v takto mladém věku a jaký problém může znamenat, byť jen krátkodobá nemožnost se věnovat tréninku, ať už se jedná o jakýkoliv sport.

"Sami vidíme ve svém bezprostředním okolí bezmoc a značnou frustraci malých dětí, kterým je již několik měsíců odpírána možnost sportování a sportovního soutěžení. Každý další týden nemožnosti plnohodnotné sportovní přípravy bude mít fatální dopady na budoucí sportovní kariéry malých sportovců. Za ještě daleko horší však považujeme dopad restriktivních opatření do samotného vnímání sportovních aktivit a ztrátu motivace se sportovní činnosti nadále vůbec věnovat," apelují kapitáni.

Situace je alarmující, zejména u dětí

Je to už skoro více než jeden rok, co se až na výjimky zastavil český sport. Návrat do normálu ale nenastane s uvolněním restriktivních opatření - bude trvat další rok a zdaleka není jisté, že se během této doby podaří vyřešit škody, které zastavení sportu přineslo. To vyplývá z jedinečného průzkumu nově vzniklé iniciativy SPORT 2.0, která si klade za cíl pomoci českému sportu snížit dopady pandemie a v dlouhodobém horizontu také nabídnout možnosti strategického směřování českého sportu a tělesné výchovy obecně.

Výzkum realizovala iniciativa metodou online dotazníku na vzorku 1205 respondentů z řad trenérů a činovníků sportovních klubů a tělovýchovných jednot ze všech krajů České republiky. Své odpovědi poskytli také představitelé sportovních asociací, svazů, unií, federací a resortních sportovních složek. Mezi respondenty jsou též zástupci školských zařízení či obchodních společností působících v oblasti sportu. S distribucí dotazníku pomohl také Český olympijský výbor.

Za nejvýznamnější negativní dopady pandemie působící na sportovní organizace považují respondenti skutečnost, že se sport a pravidelný pohyb vytratily z každodenního vzorce chování dětí. Absence tréninků a soutěží způsobila nespornou ztrátu zájmu o organizovaný sport, uzavření dětí v „online bublině" a zdokumentovaný nárůst obezity.

„Výsledky z realizovaného průzkumu využijeme pro definování klíčových oblastí, kterým se budou věnovat experti zapojení do řešení v rámci nově vzniklé odborné platformy. Sdružuje dobrovolníky napříč sportovními odvětvími a profesemi. Výstupem budou návrhy, jak mohou sportovní organizace čelit výzvám a hrozbám, které na české sportovní prostředí dle průzkumu čekají a jeho zástupci se jich nejvíce obávají," poukazuje Tomáš Křivda, zakládající člen iniciativy SPORT 2.0.

Reklama

Související témata:
Ministři