Hlavní obsah

Proč Slavia vládne? Démon Kolář, sebevědomí, africký žolík, nový Souček a aura bývalého barmana

Praha

Ohromující dominance! Už tři roky vládne tuzemské fotbalové scéně Slavia Praha! Jestliže v sezonách předešlých mohl někdo mluvit o štěstí v klíčových zápasech, letošní ročník všechny pochybovače umlčel. Tým trenéra Jindřicha Trpišovského konkurenci nemilosrdně drtí!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela ze Slavie a brankář Přemysl Kovář během oslavy zisku mistrovského titulu. po utkání s Plzní.

Článek

Dosud nepoznal hořkost z porážky. A kdyby se hrálo podle starých zvyků na třicet kol, slavil by staronový šampion sezonu bez prohry! Vždyť už dvaačtyřicet ligových zápasů nepoznala Slavia přemožitele. Jaké jsou hlavní důvody výjimečné dominance?

1. Neprůstřelný Kolář

Jeden z lídrů a klíčových mužů Slavie stojí v bráně. Ondřej Kolář vyzrál a předvádí fantastické výkony. Neuvěřitelným způsobem se bleskově vrátil po drsném ataku v utkání osmifinále Evropské ligy, kdy mu Kemar Roofe prokopl lebeční kost. Patnáctkrát udržel čisté konto. Drží nejdelší sérii v neprůstřelnosti, když v probíhající sezoně neinkasoval 476 minut v řadě. Průměr 0,61 inkasovaného gólu na zápas. Výjimečná bilance muže s maskou byla základem titulu.

2. Evropské sebevědomí

Slavia se rozjížděla postupně, nenechala se srazit ani nezdarem v kvalifikaci o Ligu mistrů a úvodní prohrou ve skupině Evropské ligy na půdě Beer Ševy. Prošla ze skupiny a podruhé během tří let uhrála čtvrtfinále. Sebevědomím získaným na mezinárodní scéně pak ničila soupeře na domácí scéně, kde neměla konkurenci. Plzeň, Sparta, Liberec, Slovácko ani Jablonec nemohou v dlouhodobém měřítku klubu z Edenu při aktuálním rozpoložení konkurovat.

„V období kolem Midtjyllandu jsme se museli k výhrám probojovat. Teď jsme v jiné situaci. Fanoušky fotbalem bavíme,“ přemítá Jindřich Trpišovský, trenér Slavie.

3. Nový Souček

Mají trošku podobný osud. Tomáše Součka, bývalou hvězdu Slavie a nyní oporu West Hamu, v začátcích nikde nechtěli, protože podle mnohých neměl parametry pro vrcholový fotbal. Lukáše Provoda zase odepsali lékaři po zlomenině kotníku. Zarputile i díky investici do osobního kouče se dostal zpět do ligy, následně do Slavie. Student Vysoké školy ekonomické si sám analyzuje data z GPS vesty, kterou používal už při štaci v jihočeském Dynamu.

„Lukáš se vyprofiloval v neuvěřitelného lídra,“ klaní se Trpišovský mladé opoře.

4. Široký kádr

Bojovat na třech frontách a držet přitom konstantně vysokou výkonnost několik sezon po sobě nejde s dvanácti či třinácti vyvolenými a skupinou prašivek. Slavia disponuje na české poměry nadstandardně širokým kádrem, v němž se prolíná mix zkušeností s dravým mládím. Před startem sezony asi leckdo pochyboval o výjimečnosti Zimy, Oscara, Lingra, Kuchty, Provoda či Baha. O osm měsíců později je jasné, že Slavia disponuje kádrem s výjimečným potenciálem.

„V kritických chvílích sezony nám pomohli starší hráči a ti, kteří přišli nově jako Kuchta či Lingr. Měli velkou bojovnost a chtěli se rvát s osudem. Dříve jsme doplňovali tým mladými hráči, kteří si na Slavii a Prahu zvykali. Teď jsme přivedli bojovné hráče. Každý už teď bere jako samozřejmé výkony Tomáše Holeše, z něhož je nepostradatelný a gólový hráč, člen reprezentace. A to přesto, že byl před rokem a půl záskok za Coufala,“ říká Trpišovský.

5. Žolík Sima

Do listopadu ho nikdo neznal. Od února po něm prahly i velké evropské kluby. Abdallah Sima se ve Slavii ocitl vlastně shodou okolností, když zaujal trenéry při přípravě během „covidové“ přestávky. Tehdy osmnáctiletého mladíka ze Senegalu si stáhli z Táborska jako investici pro budoucnost. Když však Pražany zastihla kalvárie zranění, vytáhli neznámého útočníka jako záplatu. A on sázel jeden gól za druhým.

„Jezdí se na něj dívat manažeři velkých klubů a nabízí astronomické částky. Ale pro jeho růst by bylo nejlepší, kdyby zůstal. Budu ho muset někde zamknout,“ vtipkoval Trpišovský na adresu borce, který se mohl ucházet o korunu pro krále střelců, kdyby jej nezastavilo zranění.

6. Trpišovského aura

Zkuste najít hráče, který by Trpišovského a jeho realizační tým nesnášel! Nesmíte se tedy zeptat v přípravném období, kdy borci z Edenu nabírají kondici. Ale v sezoně? Být v Trpišovského partě znamená poukázku na úspěch. Měřítkem už pro kluka odkojeného Vršovicemi není tuzemská scéna. Chce prorazit v Evropě. Sám dře daleko přes limit, tudíž pak může stejný přístup požadovat i po podřízených. A výsledkem jsou tituly, poháry a sláva.

7. Transferová politika

Famózní tažení Evropou, narůstající sebevědomí a úspěchy na domácí scéně posouvají hráče Slavie do reprezentace, kde plní stále důležitější roli. Logicky roste i cena hráčů, tudíž si v Edenu mohou dovolit miliardový rozpočet. A pochopitelně i transfery, jako byl Bah či Trpišovským avizované nákupy v cizině před další sezonou. Trenér při výběru však nekouká jen na výkonnostní parametry. Důraz klade zejména na charakter a typologii, aby vyvolení zapadli do skládačky slávistické mozaiky a dominance mohla pokračovat jen s minimálními zádrhely.

Reklama