Hlavní obsah

Mohli jsme jim dát klidně bůra, smál se Mount, když Chelsea prošla přes Bílý balet do finále

Praha

Chelsea se těší na finále Ligy mistrů! Zcela zaslouženě a naprosto oprávněně. Svěřenci trenéra Tuchela v odvetě semifinále porazili Real Madrid 2:0 a ve finále v Istanbulu 29. května vyzvou Manchester City.

Sestřih semifinálového zápasu Ligy mistrů Chelsea - Real MadridVideo: O2 TV Sport

 
Článek

„Podali jsme skvělý výkon. Ani nemohu vyjádřit, jak jsem šťastný," rozplýval se Mason Mount, který druhým gólem pečetil postup Chelsea. „Náš úspěch je zcela zasloužený. Mohli jsme přitom rozhodnout mnohem dříve a vstřelit ještě více branek. V úvodu měl Real docela vysoké procento držení míče, ale nikdy jsme neztratili koncentraci a touhu postoupit," přemítal Thomas Tuchel, trenér Chelsea. „Potvrdili jsme, jak fantastický tým máme," rozplýval se kapitán Chelsea Cesar Azpilicueta.

„Mohli jsme vstřelit minimálně pět branek. Ale nejdůležitější na tomhle utkání nebyl počet gólů. Počítá se jen finálová účast. A tu jsme si zajistili," zalykal se štěstím Mount, který se stal druhým nejmladším anglickým střelcem v semifinále Ligy mistrů. Při souboji s Realem Madrid mu bylo 22 let a 15 dnů. Když se trefil Wayne Rooney v dresu Manchesteru United proti AC Milán, bylo mu 21 let a 182 dnů. „Je fakt, že po pauze jsme hráli skutečně výborně. Neztratili jsme koncentraci a podali výborný výkon," přemítal Tuchel.

Potřetí v historii bude finále obsazené jen anglickými týmy. V roce 2008 nastoupila Chelsea proti Manchesteru United, o jedenáct let později Liverpool vyzval Tottenham. Stejnou bilancí se může pochlubit jen Španělsko, které mělo dvojnásobné finálové zastoupení v letech 2000, 2014 a 2016.

Foto: Toby Melville, Reuters

N'Golo Kante ve velké šanci před Courtoisem neuspěl

„Je fakt, že jsme proti Manchesteru City hráli mnohokrát, ale je to prostě finále Ligy mistrů. Výjimečný zápas, na který jsme maximálně připraveni," usmál se Azpilicueta. „Čekají nás dvě pohárová finále. Věřím, že můžeme uspět," připomínal Mount, že kromě finále Ligy mistrů nastoupí Chelsea ještě ve finále FA Cupu.

Chelsea si postup zasloužila, přiznal Zidane

Zatímco borci v modrých dresech juchali v euforii a v očích mnohých ze svěřenců trenéra Tuchela se leskly slzy dojetí, hráči Realu opouštěli Stamford Bridge zničení. Server BBC upozornil, že trenér Zidane ve zklamání ani nepodal ruku domácímu kouči Tuchelovi. „Chelsea si postup zasloužila. My jsme bojovali, snažili se, ale postup patří Chelsea," pokrčil smířlivě rameny Zinedine Zidane.

Foto: Toby Melville, Reuters

Karim Benzema a Eden Hazard po inkasovaném gólu od Chelsea

„Real si nezasloužil postoupit. Nezasloužil si ani trošku štěstí. Byl poražen nadřazeným, lepším a agresivnějším protivníkem. Neměl ani naději na zázrak," kritizoval mužstvo Jorge Valdano, bývalý hráč, trenér a manažer Realu Madrid.

Chelsea na cestě do finále inkasovala pouhé čtyři branky. Stejně jako Manchester City. Stejně fantastickou či lepší defenzivou se v historii soutěže mohl pochlubit jen Arsenal s dvěma inkasovanými góly. „Těžko předvídat, jaké bude finále. Ale já věřím, že půjde o ohromující zápas," usmál se Mount.

Chelsea se utká s Manchesterem City už v neděli v rámci Premier League. V předešlých dvou duelech sezony slavili Citizens vítězství v Premier League, v semifinále FA Cupu naopak juchala z triumfu Chelsea.

Chelsea i Manchester City při vstupu do finále Ligy mistrů UEFA připustily pouhé čtyři góly; poprvé o finále budou bojovat dva týmy, které od roku 2006 připustily tolik nebo méně na své cestě k výstavě (Arsenal, 2; Barcelona, 4).

Trenér Chelsea Tuchel ještě v pohárech se španělským soupeřem nikdy neprohrál (3 výhry, 4 remízy), stejně jako v Lize mistrů s Realem (1 výhra, 4 remízy).

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články