Hlavní obsah

Csaplárův glosář: Jablonec se omráčil sám. Jako když trefíte spoluhráče ve čtyřhře raketou do hlavy

Praha

Fotbalová liga má za sebou druhé kolo, pohároví zástupci v něm nezaváhali. Jaké poznatky si z některých zápasů odnesl trenér Josef Csaplár? Co říká nepovedenému vstupu Liberce do sezony a jak se mu líbila Plzeň u Botiče?

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Plzně Michal Bílek (uprostřed) gratuluje střelci druhého gólu Plzně Miroslavu Káčerovi (vpravo).

Článek

„Viděl jsem o víkendu tři utkání: Liberec-Sparta, Mladá Boleslav-Jablonec a Bohemku s Plzní. Před vlastním hodnocením je důležitý úhel pohledu. Existují tři stupně: česká liga, Evropská liga a Liga mistrů. Z pohledu české ligy zápasy, které jsem měl možnost zhlédnout, byly zajímavé. Žádná nuda. Zaujaly diváky, padaly góly, byly v nich šance.

Celé kolo také provázel velký počet fatálních chyb obránců i brankářů. Například slávistického gólmana Koláře nebo obránce Štěpánka z Jablonce. I malá domů hráče Hradce v Karviné. Toto má jednoho společného jmenovatele.

Pokud půjdeme o okno výš, do evropského fotbalu, musím konstatovat, že když se dostanou naši hráči trochu pod tlak, jsou patrné jejich ohromné technické nedostatky, což je pro velký fotbal nepřípustné. Například Jablonec se dvěma hrubkami omráčil v Boleslavi. Tak ohromné chyby, které vzadu vyprodukoval.... To je jako když budu hrát čtyřhru a dám spoluhráči raketou do hlavy.

Foto: David Taneček, ČTK

Zleva brankář Jan Hanuš z Jablonce a střelec druhého gólu Milan Škoda z Boleslavi.

Ze stejné stupně pohledu musím bohužel konstatovat, že zápasy v české lize nemají tempo. Evropské parametry snesla pouze pasáž ve druhém poločase u Botiče. Oboustranně.

Nechci být vůbec přehnaně kritický, ve druhém kole padla řada hezkých gólů. Ale do očí bijí nedostatky ofenzivních hráčů v situacích jeden na jednoho. V poslední čtvrtině hřiště je strašně moc ztrát, odevzdaných míčů. Jakoby hráčům nedocházelo, že tam jsou kvůli centru, přihrávce. Doběhnou k šestnáctce soupeře a myslí si, že tím mají splněno. Výjimkou je mladoboleslavský Ewerton. Připravil první gól a potom i další šanci.

Vidím na něm lehkost, kreativitu. Nezmatkuje. Moc se mi líbí.

Stejně tak plzeňský Káčer, pro mě muž kola.

Když už jsem u Plzně, třicet minut druhého poločasu na Bohemce od ní bylo skvělých. Chtěla hrát. Na hrotu sice měla dva vysoké útočníky, ale nebylo to jen o nakopávání, ale také o aktivní hře, o kombinaci. Jenže jakmile obrátila výsledek, zatáhla se, vedení bránila. Proč se nesnažila dát další branky? Tohle je prostě český nešvar.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Theodor Gebre Selassie ze Slovanu Liberec a Bořek Dočkal ze Sparty Praha.

Krátce se zastavím u Liberce, ke kterému mě váže citový vztah. Na úvod ligy dvakrát po sobě prohrál. Nejedná se pochopitelně o ideální start. Ale v základní části se hraje třicet zápasů, každý znamená tři minuty. Teď jsou tedy týmy teprve v šesté minutě utkání.

Jeden úhel pohledu je ten, že hrál Slovan s elitními soupeři - Slováckem a Spartou. Druhý zase dlouhodobější pohled na Liberec. A o tom se mi mluvit nechce." .

Josef Csaplár (58) je český fotbalový kouč. Kromě trenérské kariéry působí ve fotbale i jako televizní komentátor a expert. Mezi fanoušky a médii zpopularizoval pojmy jako „Csaplárova past“. Jeho největším trenérským úspěchem je zisk mistrovského titulu se Slovanem Liberec, kde působil spolu se zkušeným Ladislavem Škorpilem. Během trenérské kariéry vedl i Slavii, polský Plock, Žižkov, Příbram či třeba Al Ittihad v Emirátech. Pracoval i u reprezentace do 17 let, jeho zatím poslední ligovou štací bylo působení ve Zlíně.

Reklama

Související témata: