Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Liberecká hra na „kdyby“ s Júsufem a spol.

Až v osmém kole Liberec bere první tři body. Triumfem 2:1 nad Mladou Boleslaví trojnásobný mistr končí nejdelší čekání na výhru ve své prvoligové historii. Trvalo tucet duelů. Úleva U Nisy byla patrná.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor prvního gólu Júsuf Hilál z Liberce.

Článek

Zásadní podíl na triumfu měl Júsuf Hilál, který po sedmém kole nejhorší celek tabulky posílil na hostování ze Slavie až na poslední chvíli před uzavřením přestupového okna. Poté, kdy údajně málem už skončil v Teplicích...

S Boleslaví potvrdil, že je rozdílovým hráčem. Na hřiště přišel až na poslední půlhodinu hry a byl u všeho podstatného. Nejprve reprezentant Bahrajnu prodloužil hlavou balon na Mikulu, jehož fauloval Skalák a Severočeši kopali penaltu. Z té Júsuf s přehledem vyrovnal na 1:1. A o pár minut později osmadvacetiletý útočník parádně nahrál na vítěznou trefu Tuptovi.

Troufnu si tvrdit, že bez Júsufa by Liberec sílu na obrat nad Mladou Boleslaví nenašel. Zde se nabízí připomenout, že už předchozí a po šesti kolech pod Ještědem skončivší trenér Pavel Hoftych o něj dlouho stál. Jenže přání mu vedení klubu nesplnilo a pracovat musel s tím, co měl.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor rozhodujícího gólu Lubomír Tupta (vpravo) se raduje se spoluhráči z Liberce.

A nejde jen o Júsufa. Na poslední chvíli dorazil i Tiéhi či Plechatý. Ostatně i střelec vítězné branky s Boleslaví Tupta přišel pod Ještěd až těsně před pátým kolem.

Pochopitelně ne vždy se všechny žádané transfery podaří. Možná spíš častěji krachnou. Do hry vstupuje mnoho faktorů a proměnných. A majitel Liberce Ludvík Karl je tvrdý byznysmen. Za čtvrtstoletí svého působení ve fotbale možná ani nenarazil na kouče, který by nevolal po posilách. Důraz klade na černá čísla a dle mého jde o jedinou správnou a mnohem zdravější cestu, než po jaké se vydala například Slavia. Budoucnost ukáže.

Ale! Sice jde o hypotetickou otázku, ale nabízí se. Kde by Slovan v tabulce byl nyní, kdyby měl Júsufa a spol. k dispozici dřív, vyplatilo se lavírování? Odpověď na tuto otázku má svou cenu.

Jako sportovní novinář pracuje Hynek Preisler přes třináct let let. Začínal v Libereckém deníku, od roku 2008 působil jako redaktor deníku Sport coby zpravodaj v Liberci, od roku 2017 pracuje v liberecké redakci deníku Právo a píše pro nejnavštěvovanější český sportovní web Sport.cz. O sportovním dění nejen informuje, ale rád i sportuje. Osmkrát běžel Jizerskou padesátku, jednou i Vasův běh, a zatím pokaždé doběhl do cíle. Vystudoval FF UK.

Reklama

Související témata:
  Olomouc - Pardubice dnes 15 : 00
20240330T15 : 00:00+0100
Olomouc vs. Pardubice
Olomouc vs. Pardubice
Olomouc
Pardubice
  Bohemians - Jablonec dnes 15 : 00
20240330T15 : 00:00+0100
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians
Jablonec
  Plzeň - Liberec dnes 15 : 00
20240330T15 : 00:00+0100
Plzeň vs. Liberec
Plzeň vs. Liberec
Plzeň
Liberec
  Slovácko - Slavia dnes 18 : 00
20240330T18 : 00:00+0100
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia