Hlavní obsah

GLOSA: Obměna ligových rozhodčích potrvá. A co pomoc ze zahraničí?

Praha

Letní EURO bylo v podání mužů s píšťalkou vydařeným šampionátem. Tak kdyby se pískalo v naší lize, přáli si čeští fotbaloví fanoušci. Příležitost tady je, s novým vedením asociace se vlády ujala také nová komise rozhodčích v čele se zkušeným Radkem Příhodou. Chyby z ligové scény ovšem nezmizely. A bylo dost naivní si myslet, že se tak hned s nástupem nové komise stane.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Berka během utkání Bohemians 1905 - FK Teplice.

Článek

Osm kol je odehráno, omezení delegací na příští utkání padla za chyby ve dvanácti zápasech. Je to hodně, nebo málo...?

Asi v normě, i když změna komise vzbuzovala naděje na výraznější zlepšení.

„Prvních šest kol úplně špatných nebylo. Chyby jsou, byly a budou. Měli jsme málo času, nastoupili jsme 30. června. Postavili jsme listiny. Na nic se nevymlouváme. Pracujeme s tím, co máme a hledáme nové rozhodčí, abychom zvýšili konkurenci. V globálu cítíme, že se chlapi snaží a makají na sobě," stručně hodnotil před první reprezentační přestávkou předseda Radek Příhoda.

Nedostatek rozhodčích na všech úrovních je obecně jeden ze zásadních problémů českého fotbalu. Snad že měl právě málo času, nepustil se Příhoda spolu s dalším respektovaným kolegou Liborem Kovaříkem do generální obměny rozhodcovského sboru. Ponechal v ní i ostřílené sudí z éry nechvalně proslulého náčelníka Romana Berbra, což je téma k diskusi.

Komise razí jasné nároky, je otevřená, arbitry hodnotí veřejně. Také rozhodčím doporučuje, aby se sporné momenty nebáli rozebrat před televizními kamerami. Pro začátek jistě dobrý krok.

A další? Vzhledem k menšímu počtu sudích, kteří jsou podle představ komise k dispozici, by hlavně při startu obměny listiny nebylo od věci požádat o personální výpomoc asociace z okolních zemí.

Nešlo by přitom o žádnou revoluci, ale dovoz zaručené kvality. Všechno už tady navíc bylo... Začátkem století opakovaně pískal derby pražských S renomovaný Slovák Luboš Micheĺ, později byl třeba na šlágr Sparty s Plzní povolán trojlístek německých sudích v čele se známým Starkem.

Určitě i pro Příhodu jedna z možností, jak rozšířit nabídku, s níž zatím sám není úplně spokojený. Moc vhodnějších řešení po ruce nemá.

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata:
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 89. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 85. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 90. min Živě
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice