Hlavní obsah

Největší trest varováním! Tucet přehmatů rozhodčích a Pelta v šatně jako bonus

Praha

Osm ligových kol už je slušný vzorek. Domácí sudí od nové sezony řídí nová Komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR pod vedením Radka Příhody. V pondělí padl dosud největší trest, Tomáš Klíma má omezenou delegaci na tři utkání. Přichází čas přísnějšího metru? Další týdny napoví... Příhodova komise zatím trestala za chyby ve dvanácti zápasech, jejich přehled přinášíme.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva hlavní rozhodčí Tomáš Klíma a Gigli Ndefe z Ostravy během utkání v Olomouci.

Článek

Sparta - Olomouc 3:2 (1. kolo)

Hned dvě zásadní chyby. Na začátku měl být vyloučen sparťan Štetina, v závěru první půle pak i olomoucký Matoušek. Hlavní rozhodčí Pavel Orel dostal omezení delegace na dvě utkání, na jedno pak videorozhodčí Jiří Adam a jeho asistent Jakub Hrabovský.

Bohemians - Plzeň 1:2 (2. kolo)

Jan Machálek vyfasoval jeden zápas za nekonzistentní posuzování přestupků, jeho asistent Jakub Šimáček pak stopku na dva duely za chybnou signalizaci ofsajdu hráčů Bohemians.

Teplice - Slavia 1:3 (2. kolo)

Komise pozastavila hlavnímu Ondřeji Pechancovi delegaci na jedno utkání za nekonzistentní posuzování přestupků. Jedno kolo vynechal i Karel Hrubeš, který jako VAR měl opravit Pechance a doporučit mu, aby teplickému Denisi Laňkovi za faul na Srdjana Plavšiče dal červenou místo žluté karty. „Za nás je priorita chránit zdraví hráčů," zdůraznil předseda komise Radek Příhoda.

Jablonec - Bohemians 2:2 (3. kolo)

Klokani byli poškozeni, Severočeši neměli kopat penaltu, z níž srovnali na 1:1. Za nesprávný zásah do hry dostal jedno utkání videorozhodčí Ondřej Berka, stejně jako hlavní sudí Tomáš Klíma za chybu před následnou penaltou na opačné straně. Stop na dvě utkání vyfasoval čtvrtý rozhodčí Karel Hanousek, který měl upozornit na opakované nevhodné chování jabloneckého trenéra Petra Rady.

Hradec Králové - Liberec 1:1 (3. kolo)

Omezení delegace na jeden zápas dostali čtvrtý rozhodčí Vít Zaoral a první asistent Radim Dresler za to, že hlavnímu Zbyňkovi Proskemu poradili, aby za ostrý faul hostujícího Filipa Havelky na Adama Vlkanovu udělil jen žlutou kartu. K vyloučení došlo ve 34. minutě až po zásahu od videa.

Mladá Boleslav - Slavia 0:2 (4. kolo)

Gól domácího Jiřího Skaláka podle komise správně neplatil kvůli předchozímu útočnému faulu. Zákrok měl ale odpískat hlavní Miroslav Zelinka a do hry neměl vstupovat VAR Pavel Franěk, neboť se nejednalo o zjevnou chybu. Zelinka pak špatně posoudil i nesportovní faul domácího Vojtěcha Smrže, za který měl bez zásahu VAR udělit červenou kartu. I proto dostal stop na jedno utkání.

Jablonec - Slovácko 1:1 (5. kolo)

Domácí vyrovnali na konečných 1:1 z penalty, která neměla být nařízena. Komise proto pozastavila hlavnímu Janu Petříkovi delegaci na dva duely. „Komise se shodla, že takovéhle pokutové kopy nechceme," kabonil se Příhoda. Videorozhodčí správně nezasáhl, neboť nešlo o zjevnou chybu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Miroslav Zelinka během utkání Bohemians 1905 - FK Teplice.

Karviná - Slavia 3:3 (6. kolo)

Sešívaní měli zápas dohrávat v početní výhodě. Komise proto hlavnímu Pavlu Julínkovi pozastavila delegaci na dvě a videorozhodčímu Ondřeji Pechancovi na jedno utkání. V 77. minutě tvrdého duelu Daniel Stropek fauloval skluzem Tomáše Holeše. Obránce Slezanů dostal jen žlutou kartu. Videorozhodčí chybně nezasáhl. „Chceme, aby do toho VAR vstoupil a intervenoval. Rozhodčí navíc pustil tvrdší hru, než je nezbytně nutné," poznamenal Příhoda.

Sparta - České Budějovice 1:0 (6. kolo)

Také hlavní Pavel Franěk dostal stop na dva zápasy. V 83. minutě měl být vyloučen hostující útočník Michal Škoda za úder loktem do obličeje domácího stopera Filipa Panáka, jenž si ze střetu odnesl viditelnou bouli. Škoda obdržel jen žlutou kartu.

Jinak byl předseda komise s výkony sudích do první reprezentační přestávky celkem spokojený. „Prvních šest kol úplně špatných nebylo. Chyby jsou, byly a budou. Měli jsme málo času, nastoupili jsme 30. června. Postavili jsme listiny. Na nic se nevymlouváme. Pracujeme s tím, co máme a hledáme nové rozhodčí, abychom zvýšili konkurenci. V globálu cítíme, že se chlapi snaží a makají na sobě," líčil Příhoda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Franěk v akci.

Slavia - Slovácko 2:1 (7. kolo)

Slávista Jan Bořil měl v 50. minutě za stavu 1:0 pro domácí dostat červenou kartu za hru rukou a proti jeho týmu měl být nařízen pokutový kop. Komise za chybu pozastavila videorozhodčímu Miroslavu Zelinkovi delegaci na jeden zápas, hlavní sudí Pavel Orel trest nedostal. Bořil po střele Václava Jurečky zastoupil překonaného brankáře Aleše Mandouse a zabránil možnému gólu. Podle detailnějších záběrů však roztáhl ruce a míč jej zasáhl do oblasti pod rameno.

Olomouc - Ostrava 1:1 (8. kolo)

Dosud největší trest, tři zápasy pro hlavního Tomáše Klímu. Ostravský Yira Sor v 51. minutě na polovině hřiště stáhl unikajícího Ondřeje Zmrzlého, ale druhou žlutou kartu chybně nedostal. V 75. minutě naopak rovnou vyloučil olomouckého Pavla Zifčáka za nebezpečnou hru vysokou nohou proti Jaroslavu Svozilovi. „Nemáme vysvětlení, proč rozhodčí neudělil (Sorovi) druhou žlutou a červenou kartu. Pak bylo udělení červené karty (Zifčákovi). V kontextu utkání byla velmi nešťastná, proto jsme sáhli po tvrdším trestu," popsal Příhoda.

Sparta - Jablonec 1:1 (8. kolo)

Druhou žlutou a červenou kartu měl za skluz na sparťana Václava Drchala dostat také jablonecký Jaroslav Zelený. Komise dala hlavnímu Pavlu Orlovi stop na dva zápasy. Orel přitom na Letné rozdal celkem 12 žlutých karet. „Byl úzkostlivý a karet bylo poměrně dost. Když už je dáváte od páté minuty, tak musíte držet trend až do konce. Zelený měl dostat druhou žlutou a následně červenou kartu," má jasno Příhoda.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Orel uděluje žlutou kartu Milošovi Kratochvílovi z Jablonce během utkání na Spartě.

Pelta se vypravil za sudími

Pokud jde o rozhodčí, možná největší rozruch nastal, když se o přestávce zmiňovaného duelu mezi Jabloncem a Bohemians do šatny sudích vypravil domácí boss Miroslav Pelta, bývalý předseda FAČR.

„Nevyvíjel na nás žádný nátlak, abychom ve druhé půli rozhodovali jinak. Omlouval se za chování trenéra Petra Rady, abychom se jím nenechali rozhodit, že mu domluví. Poprosili jsme ho, aby šatnu opustil, že tam nemá co dělat. On to respektoval a po chviličce odešel," vypověděl hlavní Tomáš Klíma.

Komise vyzvala všechny kluby, aby si jejich funkcionáři všechny podobné výlety do kabin sudích laskavě odpustili...

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články