Hlavní obsah

Vítězství v třístém derby na Letné bude patřit Slavii, věří sázkaři i bookmakeři

Praha

Vyhrocený duel je za dveřmi. Mistrovská Slavia se ve fotbalové Fortuna lize v neděli představí na Letné proti Spartě. Vzájemným soubojům v poslední době jednoznačně dominují sešívaní, tým kouče Vrby nicméně v aktuálním ročníku vykazuje vzestup. Také díky výhodě domácího prostředí se zdá, že derby by tentokrát jak se říká favorita skutečně mít nemuselo. Bookmakeři se ale přece jen v kurzu 2,28:1 přiklánějí spíše na stranu Slavie, remíza má kurz 3,65:1 a výhra Sparty se sází v poměru 3,1:1.

Zazáří v derby Adam Hložek? V poslední době to až moc bere na sebe, všímá si Jan KollerVideo: Sport.cz

 
Článek

Třísté derby pražských S je za dveřmi a otázka, jak to v neděli dopadne, zas a znovu fascinuje fanoušky českého fotbalu. Sparta, nebo Slavia? Otázka mimořádně silně rezonuje i mezi sázkaři.

„Lehce favorizujeme Slavii. Přece jen její bilance ligové neporazitelnosti a poslední porážka se Spartou 20. března 2016 na Letné budí respekt," komentuje derby Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu. Podobně to vidí i 75 % sázkařů, kteří dali na tiket výhru Slavie.

Slavii se v derby daří, bude si věřit. Sparta bude pod obrovským tlakem, říká Vladimír ŠmicerVideo: Sport.cz

Ve svém osobním tipu by ale bookmaker volil remízový zápas. „Sparta se výborně naladila výhrou nad Rangers. Slavia možná víc kalkulovala v poháru a šetřila procenta svého výkonu na derby, ale tohle se prostě nevyplácí. Kolotoč, jaký zažila zejména v první půli v kotli stadionu De Kuip, se hráčů dotkne. Svědčí o tom třeba i podrážděná reakce útočníka Kuchty na chování fanoušků Feyenoordu v pozápasovém rozhovoru. Proto můj tip výsledek 1:1," argumentuje Urbanec.

Remíza stojí za úvahu

Ovšem samotní sázkaři, jakkoliv proti sobě nastupuje druhý a třetí tým tabulky, mají na otázku, kdo je favoritem, poměrně jasnou odpověď. Na vítězství domácí Sparty vychází pouze 15 % tiketů.

„Sparta dokázala naposledy v derby zvítězit v roce 2016, Slavia pak v lize stále drží skoro rok a půl dlouhou šňůru bez porážky, což se do nálady sázkařů jistě propisuje. Letenští se nicméně pod Pavlem Vrbou postupnými kroky zlepšují, zejména v přechodové fázi a v produktivitě. Náladu v kabině pak jistě zvedá čtvrteční výhra nad Rangers a výhodou jistě bude i domácí prostředí," přemítá Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Čtyři body ze dvou zápasů, to je dobrý krok k postupu v Evropské lize, říká trenér Pavel VrbaVideo: Sport.cz

„Slavii trápí absence v obranné řadě, v duelu s Feyenoordem nezvykle haprovala i rozehrávka. V útoku se nicméně dostal do formy Kuchta, rozhodovat vyhrocené zápasy umí i Krmenčík. Trenér Trpišovský má stále ohromnou kvalitu zejména ve středové řadě, o kterou se může opřít. Střelecky se podle mě prosadí oba týmy, remíza by ve výsledku mohla vyhovovat oběma stranám," myslí si také Hanák.

V dresu domácích má podle bookmakerů největší předpoklad se střelecky prosadit Adam Hložek s kurzem 3,3:1 a Václav Drchal v kurzu 3,7:1, v případě Slavie pak trio Jan Kuchta (3:1), Michael Krmenčík a Ivan Schranz (oba 3,5:1).

V derby se hraje na 110 %, což je obvykle patrné i na počtu udělených karet. Bookmakeři očekávají v kurzu 1,86:1 minimálně sedm žlutých napomínání. Na červenou kartu v utkání se sází v kurzu 3,27:1.

Kolik gólů a faulů bude k vidění?

Týmu Jindřicha Trpišovského se proti Spartě dlouhodobě daří, drží řadu 14 soutěžních derby bez porážky. Ve dvou ligových zápasech loni sešívaní s přehledem zvítězili 3:0 a 2:0, v pohárovém semifinále pak 3:0. Obě třígólové výhry se navíc podařily na Letné.

Sparta má velký potenciál stoupat výkonnostně vzhůru a letos hraje velice slušně. „Podle sázkových expertů ale na soupeře stačit nebude, na stranu Slavie se výrazně kloní i tipéři. Další časté náběry jsou na to, že v derby padnou více než dva góly. A vzhledem k tomu, že bylo v posledních pěti vzájemných utkáních k vidění průměrně okolo 40 faulů, láká sázkaře i tip, že jich bude tentokrát více než 30, na což bookmakeři vypsali kurz 1,50:1," přibližuje Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Jak dopadne derby pražských S?
Na patnáctý pokus vyhraje Sparta
38,6 %
Derby skončí nerozhodně
16,8 %
Slavia si z Letné odveze tři body
44,6 %
Celkem hlasovalo 5066 čtenářů.

Reklama

Související témata: