Hlavní obsah

Slavia - Olomouc 1:0Sešívaní výhru nad Hanáky protrpěli a srovnali krok se Spartou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Olayinka 1 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Prakticky po čtvrt roce má mistrovská Slavia na kontě shodný počet ligových zápasů jako vedoucí Plzeň a druhá Sparta. Dohrála totiž střetnutí 3. kola s Olomoucí, které mělo být původně na programu začátkem srpna. Hanáky nakonec v Edenu udolala díky gólu Olayinky 1:0, takže má stejný počet bodů i naprosto totožné skóre jako její letenský rival na druhé příčce tabulky. Nervy si však Trpišovského svěřenci prožili. Aby ne, když jim v první půli sudí neuznal pro ofsajd dva góly, oni sami - a Kuchta zejména - zahodili neuvěřitelné šance.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalisté Slavie se radují z branky

Článek
Fotogalerie

Jeden extrém střídal druhý. Už po pěti minutách jásal slávistický kouč nad trefou Olayinky, který ztrestal nepochopitelnou minelu francouzského legionáře Poulola, po další čtvrthodině posmutněle sledoval, jak se autor vedoucího gólu těžce zvedá z trávníku a s pochroumaným kotníkem kulhá k postranní čáře.

Zraněný, takže Trpišovskému naskočily další vrásky. Vždyť Olayinka měl střeleckou formu, což třemi brankami ve třech zápasech v řadě potvrzoval. A teď o něho Pražané přišli. V dohrávce s Olomoucí a dost možná, že i pro nedělní šlágr s Plzní. Dost komplikací hned na úvod zápasu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zraněný Peter Olayinka ze Slavie

Navíc jen u nich nezůstalo, protože Slavia si vedení nepojistila, i když dva góly přidala už do přestávky. Kuchtova branka v 10. minutě ovšem pro ofsajd neplatila, Lingrova o osmnáct minut později také ne. I podruhé bylo důvodem postavení mimo hru, což sudímu posvětil i VAR.

A protože Kuchta ve velké šanci neuspěl a hlavičkující Ousou rovněž ne, vedla Slavia po první půli jen o gól, i když Hanáky od začátku jasně přehrávala.

Změny v sestavě Olomouci nepomohli

Ti sice nastoupili v porovnání s pět dnů starou ligovou prohrou v Liberci hned s pěti změnami v sestavě, nicméně příkazy trenéra Jílka nerespektovali. Zase začali hodně nesoustředěně, opět soupeři doslova vnutili vedení, ani v Edenu to od nich nebyl vysoce kvalitní výkon, o němž mluvil jejich trenér Jílek jako o základní premise úspěchu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivan Schranz ze Slavie Praha a Florent Poulolo ze Sigmy Olomouc

Vždyť chyb v defenzivě i ve středu pole se dopouštěli a sami zahrozili do přestávky jen dvakrát. Nejprve střelou Hubníka, jenž se vrátil do sestavy po téměř tříměsíční absenci, a pak ještě pokusem Zifčáka, který Kačaraba sice tečoval, ale brankář Mandous hájící bránu sešívaných místo Koláře na míč přesto dosáhl.

Stejně jako v úvodu první půle, i v té druhé domácímu trenérovi hned několikrát zatrnulo. Aby ne, když Kuchta zahazoval jednu stoprocentní šanci za druhou. A bylo jedno zda střílí nohou nebo hlavičkuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lingr se raduje z branky, která však nebyla pro ofsajd uznána

A protože i Schranz si z něho vzal příklad a v další ze sérii tutovek vůbec netrefil bránu, Olomouc žila, dýchala a zlobila. A kdo ví, zda by nezlobila ještě víc, kdyby Hromadův zákrok na Hálu neocenil rozhodčí Szikszay jen žlutou kartou, anebo kdyby o chvíli později posoudil Hromadův kontakt s Pouloloem v Mandousově šestnáctce jako penaltový.

Ani VAR ovšem rozhodčího ke změně názoru nepřiměl, takže výsledek zápas byl otevřený až do konce. Zvláště, když i střídající Krmenčík tváří v tvář výtečnému Macíkovi dvakrát po sobě selhal. Jenže když olomoucký Hála přestřelil v předposlední minutě ve slibné pozici bránu, Slavia si oddechla, protože výhru si přece jen protrpěla.

3. kolo první fotbalové ligy:
Slavia Praha - Sigma Olomouc 1:0 (1:0)
Branka: 5. Olayinka. Rozhodčí: Szikszay - Kubr, Hurych - Adam (video). ŽK: Hromada, Mandous - Jemelka, Hála. Diváci: 11.368.
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar - Hromada (72. Traoré), Samek (60. Stanciu) - Schranz (72. Masopust), Ševčík, Olayinka (23. Lingr) - Kuchta (71. Krmenčík). Trenér: Trpišovský.
Olomouc: Macík - Poulolo (86. Beneš), Hubník, Jemelka, Zmrzlý - Breite (86. Zahradníček), Sedlák (62. González) - Matoušek (61. Šíp), Daněk, Hála - Zifčák (70. Růsek). Trenér: Jílek.

Reklama

Související témata: