Hlavní obsah

Neměl dostat slávista Hromada rovnou červenou? Rozhodl nováček mezi ligovými sudími správně?

Praha

Po nedělním ligovém dějství Bořek Dočkal a sudí Pavel Julínek kvalifikující zákrok sparťanského záložníka na Michala Hlavatého jen jako zákrok střední intenzity a ocenění žlutou kartou, po středeční dohrávce mezi Slavií a Olomoucí pro změnu domácí Jakub Hromada faulující v úvodu druhé půle hodně nevybíravě olomouckého Martina Hálu. Příhodova komise rozhodčích bude mít při nastávajícím sezení zase co posuzovat, řešit a rozhodovat.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalisté Slavie se radují z jediné branky v duelu s Olomoucí

Článek
Fotogalerie

Julínek za svou umírněnost a žlutou kartu pro Dočkala, u které přes avízo VARu setrval, zaplatil omezením delegace na čtyři zápasy a sešupem do druhé ligy. Nováček mezi ligovými rozhodčími Ladislav Szikszay se teď třese, aby nedopadl stejně.

Faul Hromady na olomouckého Hálu v šesté minutě druhé půle to byl tvrdý, ostrý a nevybíravý. Podle současného trendu rozhodování, a podle letenského precedentu samo sebou také, volal nikoli po žluté kartě, ale po červené.

„Situaci jsem ještě neviděl na videu, ale podle informací, které dostávám, měla červená přijít. Všichni to celkem jednotně tvrdí. I mně to v reálu přišlo na hraně," nechal se slyšet bezprostředně po ligové dohrávce kouč Hanáků Václav Jílek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivan Schranz ze Slavie Praha a Florent Poulolo ze Sigmy Olomouc

Možná i pro Szikszaye, který řídil v nejvyšší soutěží teprve pátý zápas, šlo o zákrok na hraně. Proto konzultoval situaci s videorozhodčím Jiřím Adamem, ale ani poté nebyl nejspíš moudřejší.

Verdikt nezměnil a u žluté karty pro Hromadu zůstal. Zřejmě stejně jako Julínek v neděli na Letné, i on usoudil, že o surovou hru ohrožující zdraví protihráče nešlo.

„Ani já ještě neviděl situaci na videu, abych ji mohl objektivně vyhodnotit," bránil se domácí trenér Jindřich Trpišovský, že není schopen vynášet soudy, zda žlutá karta pro jeho svěřence představovala trest dostačující.

„Kuba se snažil odehrát balon, ale trefil nohu soupeře. Když jde hráč do skluzu, vždy trnete, co stane. Zvlášť když jde na zem, dostane žlutou a zákrok se přezkoumává u videa. Je tam spousta drobností, zkoumá se intenzita i třeba jak vysoko noha šla. Stejně jako v případě hraní rukou se v tom nikdo pořádně nevyzná, takže stát se může opravdu cokoli," pokrčil Trpišovský rameny a přiznával, že v tu chvíli už přemýšlel, jak by na případné vyloučení Hromady zareagoval.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zleva Pavel Zifčák z Olomouce a Aiham Ousou ze Slavie.

„Představovalo by zásah do sestavy a velkou komplikaci."

Komise rozhodčích rameny rozhodně krčit nebude. Bude na ní, aby rozhodla, jakou intenzitu Hromadův zákrok měl a na základě svého verdiktu vyhodnotila i počínání Szikszaye.

Posvěcením žluté, kterou slávistickému hráči udělil, nebo naopak trestem a distancí sudího, pokud měl podle mínění Příhody a jeho mužů tasit červenou.

Konat ale musí. Zvlášť, když Julínkův precedent z nedělní Letné má český fotbal stále živě před očima.

V Edenu dohra i po zápase, Tvrdík se Hanákům omlouval
Nejen debaty kolem karetního trestu pro Jakuba Hromadu, ale i dění po zápase s Hanáky vzbudilo ve středečním večeru v Edenu emoce. Po utkání byl totiž napaden automobil Sigmy Olomouc, přičemž jedna z tři osob uvnitř vozu utrpěla zranění. Podle šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka si vyžádalo dokonce ošetření v nemocnici. "Omlouváme se hostům a stydíme se za skupinu osob, jejíž bezprecedentní a netolerovatelné jednání nemá s fanděním klubu nic společného," napsal nejvyšší představitel Slavie Jaroslav Tvrdík na twitteru.

Reklama