Hlavní obsah

Slavia se z problémů vylíže, soudí muž, který Plzeň přivedl k titulu a letos ji jako jediný porazil

Praha

Ač nováček, oslňují kvalitními výkony a zejména bodovým ziskem, navíc dokázali projít do čtvrtfinále MOL cupu. Fotbalisté Hradce Králové drží po 12 kolech šestou příčku ve Fortuna lize, kde jako jediní dokázali obrat o body lídra z Plzně. „Pro nás šlo o doping sebevědomí," vrací se trenér Miroslav Koubek k srpnovému triumfu 1:0, od něhož Východočeši podlehli v devíti zápasech jen Slavii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Hradce Králové Miroslav Koubek během utkání na Slavii.

Článek

Vybaví se vám, kde se podle vašich propočtů měl Hradec nacházet v nynější fázi soutěže, když jste se týmu v létě ujal a absolvoval s nováčkem soutěže letní přípravu?

Nebudu tvrdit, že jsem byl přesvědčen o nynějším bodovém zisku. V týmu jsou nicméně dobří hráči. A když se to dá dohromady s pracovním procesem ve sportovní sféře, lidsky a vztahově, může být výsledek překvapující. Je to o velké práci u videa, o učení. O vysokých tréninkových dávkách v letní přípravě. Naší velkou výhodou je, že nehrajeme poháry a máme týdenní cyklus na trénink. Je dost prostoru pracovat individuálně i ve skupinách.

Klub nemá vyhovující stadion, a tak hrajete zápasy v azylu v Mladé Boleslavi. Jde o velkou nevýhodu? Byl by bodový zisk v případě vlastní arény ještě větší?

Ze šesti zápasů doma jsme uhráli tři remízy a tři výhry, což je na nováčka slušné. Boleslavský stadion představuje vynikající řešení. Pár stovek lidí dorazí pokaždé, a protože aréna v Boleslavi není tak rozlehlá, dostává se nám slušné podpory. Jedinou zásadní nevýhodou je, že pořád taháme věci a jsme neustále na cestách, což bere síly.

Vidíte za dosavadním mimořádným podzimním účinkováním jeden konkrétní okamžik či moment, který mužstvo nastartoval?

Hned první tři zápasy. Sice jsme vždy remizovali, ale ve dvou případech jsme byli lepší a mohli, ba přímo měli jsme vyhrát. Kluci si potvrdili, že jsou konkurenceschopní.

Váš tým v nejvyšší soutěži jako jediný nejen obral o body, ale dokonce porazil Plzeň. Jste na mužstvo hrdý?

Dokonale jsme využili skutečnosti, že Plzeň nebyla v ideálním rozpoložení po vystoupení na evropské scéně. Stejně naložila v minulém týdne právě Plzeň s Jabloncem či České Budějovice se Slavií. Využili jsme momentu únavy a obrovského zklamání Viktorie. Dokázal jsem se vžít do jejich klubové atmosféry. Ale zase bych to nijak nepřeceňoval. Nicméně musím uznat, že pro náš tým byla výhra nad Plzní neskutečným dopingem sebevědomí.

Ať už byl důvod zaváhání Západočechů ve vzájemném zápase jakýkoliv, obecně mají problémy s protivníky ze středu či spodní části tabulky. Proč?

Hrají podstatně jiný fotbal než za minulého trenéra Guly. Spoléhají více na pevnou defenzivu, zjednodušili realizaci útočné fáze. V jejich současném stylu není tak velké držení míče a obehrávání ze strany na stranu, což bylo charakteristické pro minulého trenéra. A na slabší týmy to možná platilo více. Mohlo to vypadat, že se k výhrám dostávají hladším způsobem. Ale nyní, jak hrají jednodušeji, tak se do sevřené obrany nedokážou tolik dostat. Sedí jim spíše otevřená partie se silnými soupeři, kteří chtějí hrát fotbal.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zleva brankář Patrik Vízek z Hradce Králové a František Čech z Hradce Králové se radují z vítězství.

S obhájcem titulu ze Slavie jste se poměřili a konfrontace v Edenu skončila výsledkem 4:1 pro domácí. A souboj se Spartou přinesl výhru letenských 4:0. Jsou tedy pražské kluby silnější než Plzeň?

V obou klubech je z mého pohledu vyšší individuální kvalita. Disponují nadstavbou evropského charakteru. A není divu, když mají v kádrech kluky z národních týmů. V obou případech jsme i přes sympatický a odvážný projev až příliš chybovali. Až kluci naberou sebevědomí, můžeme uspět i v takových zápasech.

Z úplné špičky už za sebou máte i souboj se Slováckem, jemuž jste rovněž podlehli, byť o jediný gól. Může tým z Uherského Hradiště promluvit do boje o titul?

Slovácko je trošku jiné, je to sehraný kolektiv, mašina, která systematicky dostává soupeře pod tlak presinkem. Klobouk dolů, jak jsou trénovaní a jezdí. Není to o absolutní individuální kvalitě, ale o nátlakovém výkonu, jemuž soupeř dříve či později podlehne. Nicméně myslím, že tři první týmy jsou přeci jen výkonnostně trošku jinde.

Aktuálně Slavia ztrácí čtyři body na Plzeň, s kterou se poměří v neděli. V případě nezdaru Pražanů může manko obhájce být sedm bodů. Kdo je pro vás největším adeptem na titul?

Slavia. Prožili složitou přípravu, protože velká část kádru byla poznamenána reprezentačními povinnostmi. Když pak vypadli z Ligy mistrů i Evropské ligy, zatřáslo to s nimi. K tomu ještě chybí Ondřej Kúdela. Nejsou prostě v dobrém rozpoložení. Jenže se jedná o dlouhodobou soutěž. Slavia se z problémů vylíže. Až se jim věci poskládají, budou mít prostor na kvalitní přípravu a naskočí všichni zranění, budou silní. V mých očích jsou největším favoritem.

Jste rád, že nemusíte řešit starosti na druhém pólu tabulky? Vám se s devatenácti body nepochybně žije velice dobře a záchranářské starosti máte prakticky vyřešené.

Pro nás je zásadní, že děláme body v duelech, kdy to potřebujeme. Porazili jsme Pardubice, Teplice, České Budějovice... Sparta, Slavia a Plzeň jsou pro nás svátkem. A když s těmito týmy uděláme body, jde o bonus. Ale podstatné jsou jiné zisky. Nicméně přehnaná euforie není na místě. Nepodléhám nadšení. Jsme teprve v třetině soutěže a nic jsme nedokázali.

Foto: FC Hradec Králové

Trenér fotbalistů Hradce Králové Miroslav Koubek a jeho asistent Stanislav Hejkal (vlevo) během tréninku.

Jste s odstupem několika měsíců rád za příležitost, kterou vám Hradec dal?

Rozhodně ano. Život důchodce omezeného všemi restrikcemi mě nijak nebavil. Když vrchol aktivit představovala procházka v lese nebo cesta na nákup, nebylo to moc zábavné. Pracovní činnost byla jediným smyslem. Takže jsem moc rád.

V létě jste netajil, že vaše rozhodnutí přijmout nabídku Východočechů doma nevyvolalo pozitivní reakci. Už vás manželka vzala na milost?

Abych byl upřímný, pořád nadává. Tam se výrazný progres k lepšímu, narozdíl od kluků v týmu, očekávat nedá...

Reklama