Hlavní obsah

Trpělivost, apeluje trenér Vrba. Nastává čas, kdy Plzeň bude muset budovat nové mužstvo

Teplice

Manko mistrovské Plzně dál a dál narůstá. A možná naroste ještě víc, neboť v ostře sledovaném šlágru v Teplicích poprvé na podzim prohrála, v tabulce se propadla na třetí příčku a navíc musí čekat, zda vedoucí Sparta bodovým ziskem v dnešním duelu v Liberci své vedení ještě nezvýší. „Jsme ve složité situaci, protože každý chce, abychom hráli o nejvyšší stupně. Jenže je otázka, zda vzhledem ke změnám, k nimž v mužstvu dochází, jsme schopni kvalitu udržet, anebo zda bude třeba budovat nové mužstvo,“ uznával po porážce v Teplicích trenér Viktorie Pavel Vrba, že s ligovou suverenitou jeho týmu je konec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský trenér Pavel Vrba musel v Teplicích překousnout první podzimní ligovou prohru.

Článek
Fotogalerie

První poločasy se musí stávat vaší noční můrou. Nezvládli jste ho v předchozím kole doma se Slavií, přehrály vás během něho i Teplice. Co se s vámi děje? To si hráči myslí, že jsou takovými suverény, že je mohou vypouštět?

Byl bych sám rád, kdybych na pravý důvod přišel a věděl, proč tomu tak je. Proti Teplicím jsme se na začátek zápasu chystali se vším všudy, neboť jsme věděli, že nás čeká soupeř, který je útočnou fází nejlepší v lize. Do utkání jsme nevstoupili špatně a měli dokonce dvě slibné příležitosti, jenže Kovařík a Bakoš je nevyužili. Pak už byli domácí lepší, důraznější a naopak oni mohli jít Mahmutovičem do vedení.

Noční můrou a strašákem zároveň jsou pro vás ale určitě i penalty. V duelu se Slavií ji zahodil Horváth, tentokrát selhal Bakoš. Neuvažujete, že pořadí exekutorů změníte?

My ho změnili - vždyť proti Slavii kopal pokutový kop Horváth a tentokrát se exekuce ujal Bakoš. Možná ale na něj měl jít znovu Horváth. V zahraničí je běžné, že se právě při těchto situacích hráči, kteří penalty zahrávají, opět chytnou. Pokud ale Horváth věřil Bakošovi, šlo o jejich momentální pocit, který jim těžko mohu vyčítat.

Jenže Bakoš selhal a vy jste tudíž odmítli vedení, které mohlo být pro další vývoj střetnutí klíčové...

Byl to skutečně rozhodující moment. Kdybychom penaltu proměnili, určitě bychom v Teplicích neprohráli. Takto se obrátila nevyužitá příležitost proti nám... Domácí jednu z akcí dohráli až do konce, my nechali propadnout balón a inkasovali. I když jsme poté posunuli do ofenzívy víc hráčů, vytvořili před teplickou bránou pár závarů a měli šance, vyrovnat jsme nedokázali.

Neproměněná penalta vás přišla draho...

A už podruhé. Pět takto ztracených bodů představuje strašně velké manko. I vzhledem ke kvalitě soupeřů, s nimiž bojujeme. Nepříjemné a vzhledem k vývoji v tabulce pro nás složité, neboť může rozhodovat o konečném umístění.

Aby ne, když vaše manko na vedoucí Spartu narůstá a bude asi hodně složité ji pronásledovat...

My teď budeme honit Teplice, které nás předstihly a dostaly se na druhou příčku. Pronásledování Sparty necháme na nich.

Chcete tím snad naznačit, že na souboj se Spartou rezignujete? Že cítíte, že Plzeň musí mistrovské ambice odložit?

Otázkou je, zda jsme při momentální konstelaci schopni se na výsluní udržet, anebo zda bude třeba prokázat rok dva trpělivost a postavit mužstvo na podobných základech a hráčích, jako tomu bylo před čtyřmi pěti lety. Právě Sparta se touto cestou vydala. Má kádr pohromadě, hraje ve stabilním složené a teď se jí vrací to, co se jí tři čtyři roky nedařilo.

Takže přiznáváte, že Plzeň už není tou Plzní, kterou bývala? Kde se udála změna? Co vás tolik poznamenalo?

Hlavně odchod Daridy byl zásadní změnou, která naše výkony a bodové zisky ovlivnila. S ním jsme byli silnější, neboť dokázal vytvořit v ofenzívě zajímavé situace, nemluvě o tom, že se dokázal sám v koncovce prosadit a zápasy rozhodovat. A když k tomu připočtu absenci střelců, kteří se v předchozích sezónách prosazovali a dávali góly, jsou důvody zřejmé. Nahradit Daridu, ale třeba i Pilaře není jednoduché.

Ale vždyť jste přece nakupovali nové akvizice a mužstvo pravidelně doplňovali...

Potřebujeme čas, aby si na sebe zvykli a v ofenzívě se prosazovali, bude zapotřebí, aby mnozí z našich hráčů změnili povahu a byli na hřišti daleko agresivnější, než tomu je. Když ale máte v kabině spoustu hodných fotbalistů, kteří za celý týden nepromluví jediné slovo, je to složité a chce to čas.

Vy ho ale přece máte dost a dost, když klubové vedení prohlásilo, že vás k české reprezentaci v žádném případě neuvolní, neboť vaše plzeňská mise neskončila a další úspěchy Viktorie jsou s vámi bezprostředně spjaté...

Třeba v klubu nezůstanu, třeba mě vyhodí. Jednou je prostě člověk nahoře, pak zase dole a proto se situací nezabývám. Pravdou ale je, že jsme ve složité situaci, protože každý chce, abychom hráli o nejvyšší příčku. Jenže je otázka, zda vzhledem ke změnám, k nimž v mužstvu dochází, jsme schopni kvalitu udržet.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Sparta 30 78 : 19 79
2 Plzeň 30 64 : 21 66
3 Ml. Boleslav 30 54 : 38 50
4 Liberec 30 37 : 46 48
5 Teplice 30 51 : 35 46
6 Slovácko 30 43 : 40 40
7 Dukla 30 35 : 37 38
8 Jihlava 30 45 : 50 37
9 Brno 30 32 : 42 37
10 Ostrava 30 33 : 43 35
11 Jablonec 30 43 : 53 34
12 Příbram 30 34 : 49 34
13 Slavia 30 24 : 51 30
14 Bohemians 30 26 : 40 30
15 Olomouc 30 42 : 60 29
16 Znojmo 30 32 : 49 27

Reklama

Související témata: