Hlavní obsah

Zlom podzimu určitě, kéž by i celé sezóny, přejí si sparťané po výhře nad Teplicemi

Praha

Připravili se na šlágr kola více než pečlivě, to bylo od prvních minut znát. A efekt se dostavil. Fotbalisté Sparty zdolali rozjeté Teplice 2:0, v lize ještě neprohráli a po třinácti kolech vedou již o sedm bodů před Plzní. „Výhra nad Teplicemi by měla být zlomem podzimu. A kéž by i celé sezóny, i když další těžké zápasy nás samozřejmě čekají,“ připomněl záložník Lukáš Vácha.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Sparty Praha Jakub Brabec oslavuje gól proti Teplicím.

Článek
Fotogalerie

Ani obezřetný trenér Vítězslav Lavička nezapíral, jak velkou důležitost duelu se Severočechy přikládal. „V přípravě jsme směřovali k tomu, že jsme na křižovatce, která nás může poslat buď správným směrem, nebo ke komplikacím. Jsem rád, že jsme zápas s Teplicemi zvládli, ale liga je ještě dlouhá," usmíval se spokojený kouč, jehož jméno po zápase znovu vyvolávalo šestnáct a půl tisíce diváků v letenských ochozech.

Kdo tedy Spartu zastaví? „Kdokoliv to bude mít moc a moc těžké. Mají fazónu, ligu dobře rozjeli a navíc nehrají evropské poháry, takže se mohou soustředit jen na domácí soutěže," poukázal teplický matador Štěpán Vachoušek.

Nechtějí zase dopadnout na nos

S tím ale na Lavičku nechoďte. „Titul se uděluje až po 30. kole... Máme radost, jak se teď prezentujeme. Dává nám to větší důvěru, že jdeme správným směrem. Ale po startu minulého jara nás už taky pomalu každý pasoval na titul - a jedno zaváhání nás pak vyhodilo ze sedla. Takže si dáváme pozor na každou nejbližší překážku, abychom zase nedopadli na nos," opakuje letenský kouč.

Sparta výtečně eliminovala rychlou přechodovou fázi Teplic, navíc jí nahrálo zranění kanonýra Mahmutoviče. „Šli jsme do toho od podlahy, v křídelních prostorech zvládali souboje jeden na jednoho. Odchod Mahmutoviče soupeře oslabil, to je jasné. Když jsme v průběhu zápasu dokázali dostat míč na zem, už jsme Teplice jasně přehráli," liboval si Vácha.

Bez Mahmutoviče nebyli tak nebezpeční

Severočeši žádný útok na titul nevyhlašují a porážka na Spartě by neměla jejich pohodu rozvrátit. „Nemáme se za co stydět, žádnou vědu bych z toho nedělal," ujišťoval Vachoušek.

„Přesně tak, jedeme dál. Za týden máme doma Liberec a chceme bodovat," přidával se trenér Zdeněk Ščasný. „Sparta měla víc šancí a zaslouženě vyhrála. Věděli jsme, že abychom tady mohli bodovat, musel by náš výkon být optimální. Ne ve všech pasážích to platilo. Na druhou stranu se zdravým a rychlým Mahmutovičem pro nás mohl být zápas mnohem zajímavější. Měl jsem ho po zranění střídat dřív, protože na hřišti nepracoval. Pořád mě ale ujišťoval, že to rozchodí a rozběhá. Nebylo to však možné," litoval Ščasný.

Reklama

Související témata: