Hlavní obsah

Derby, až hlavy praští. Holek s Brabcem se vyřídili navzájem

Pár rvaček v hledišti, fotbalová válka na hřišti. Pražské derby v Ďolíčku bylo vyhecované přesně tak, jak se očekávalo. A vedoucí Sparta musela být moc a moc ráda, že na hřišti posledních Bohemians 1905 urvala těsnou výhru 2:1. „Ať jsem byl jako hráč, nebo trenér, nepamatuji si, že by byl pro Spartu nějaký zápas s Bohemkou snadný,“ oddechl si trenér Vítězslav Lavička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zraněný obránce Sparty Mario Holek.

Článek
Fotogalerie

Příběh nešťastníka Mario Holka věrně ilustroval, jak těžké malé derby pro Spartu vedla. Díky větší aktivitě šel favorit do vedení, ale pak mimo tři tyče mířící prudká Lietavova střela trefila letenského stopera a míč se od něj odrazil do vlastní branky. V závěru prvního poločasu se Holek mohl trefit i do správné sítě. Jenže po jeho hlavičce vytáhl brankář Berkovec další skvělý zákrok a Holek se navíc hlavou srazil s bránícím exsparťanem Erichem Brabcem. Oba padli na zem a po několika minutách ošetřování dostali na hlavu téměř identické obvazy.

„Nešťastná srážka při férovém souboji. Oba nakonec museli opustit hřiště a byla to ukázka, jak moc vypjatý a důležitý zápas pro oba týmy byl," poukázal letenský kouč Vítězslav Lavička.

Švejdík tušil, že na hřiště půjde

Brabec zůstal v kabině hned, Holek vydržel po přestávce na hřišti už jenom deset minut. „O přestávce byly indicie, že Mario zápas nedohraje. Točila se mu hlava a hůř viděl, takže jsem počítal s tím, že ho nahradím. Už jsem dost starý, abych to zvládl," líčil Ondřej Švejdík, který Holka vystřídal.

Z padlých bojovníků nakonec víc chyběl Brabec Bohemce. Vítězný gól Sparty dal Lafata hlavou ze vzduchu. „Erich hrál v první půli dobře. Možná by gólovou situaci vyřešil," kabonil se trenér klokanů Jozef Weber.

Den D klokani neměli

Švejdík měl výhodu, že hrál na Lietavu, jehož zná ze společného působení na Julisce. „Z Dukly si pamatuji, co na Ivana platí," křenil se stoper.

„Bohemka má svůj osobitý styl, který je navíc zvýrazněn prostředím v Ďolíčku. I výhra o gól je velmi cenná," pochvaloval si Lavička.

„Když chcete uhrát se Spartou výsledek, musíte mít den D, ten jsme až tak neměli. Musíte udělat minimum chyb a my ve druhé půli nějakou udělali," konstatoval Weber.

Reklama

Související témata: