Hlavní obsah

Jánoš si v Praze fotbalově zařádil. Namlsal se na Spartě a pak s Jihlavou vyřídil i Duklu

Praha

Skvělý týden. Nejdřív v pondělí za juniorku sestřelil svoji mateřskou Spartu, v sobotu pak za jihlavské áčko jako střídající žolík rozhodl ligový duel na Dukle. Adam Jánoš (21) první gól dal a na třetí nahrál Harbovi, takže o záchranu bojující Vysočina na Julisce senzačně vyhrála 3:0. Dva návraty do Prahy během šesti dnů si syn tragicky zesnulého populárního brankáře Zdeňka Jánoše vychutnal. Táta by z něj mel radost.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Jánoš z Vysočiny Jihlava během utkání s Duklou.

Článek
Fotogalerie

Na jaře zatím hrál jen za juniorku Vysočiny, dal gól jak Bohemce, tak Spartě. Do Gambrinus ligy vpadl rovnýma nohama. Již ve 28. minutě musel Jánoš na Dukle vystřídat zraněného Marka. „Nebyl jsem ani rozcvičený, takže zbytek první půlky jsem se rozkoukával. Dva zápasy v juniorce jsem potřeboval jako sůl, abych hrál, protože předtím jsem nenastoupil ani jednou. Tam jsem dal dva góly a teď zase. Takže si to užívám," usmíval se poté, co silnou Duklu vyřídil vítězným gólem a asistencí.

Jsem silnej ročník 92...

„Jsem silnej ročník 70, tak začni počítat," zpívají Chinaski ve svém hitu 1970, známém spíš jako Husákovy děti. Sparta má zázračný ročník 1992, jemuž může podle tehdejšího kouče dorostu říkat Janouškovy děti. Začněme počítat - rovných deset sparťanů z tohoto ročníku si už zakopalo první ligu, což je neuvěřitelné číslo. A Jánoš momentálně hostující v Jihlavě je vedle Krejčího, Kadeřábka, Brabce a spol. jedním z nich.

„Jihlava je moje první ligová štace, můžu se ukázat. Pro mě je cíl co nejvíc hrát a pak se zkusit probojovat do Sparty," říká mladík, který s Hřebíkovou devatenáctkou získal stříbro na mistrovství Evropy 2011. V Rumunsku patřil k hlavním postavám českého výběru a na postu defenzivního záložníka odehrál všech pět utkání. Za Jihlavu sehrál 16 ligových duelů a dal dva góly.

I Vrba sleduje výjimečný ročník

„Sparťanská 92 byla výjimečná. S Krejčím jsem proti Norsku počítal do základní sestavy, hodně blízko nároďáku má Kadeřábek, velmi zajímavý je i Brabec. Mohou začít generační obměnu. Rád bych, aby takových bylo víc," konstatoval po svém středečním debutu Pavel Vrba, nový trenér české reprezentace.

Může Krejčího následovat také jeho vrstevník Jánoš? „V posledních zápasech sice nehrál, ale má velký potenciál, aby se v lize prosadil. V mládežnických reprezentačních výběrech figuruje pravidelně. Je fotbalově drzý, jsem rád, že svou roli splnil. Určitě ve svém věku neřekl poslední slovo," ujišťuje Petr Rada, trenér Jihlavy.

Aby ne, když mladík pomohl ukončit Vysočině černou sérii dvaceti zápasů venku bez výhry. „Hrozná série, konečně jsme zachovali chladnou hlavu. Ale ještě musíme nasbírat dost bodů, abychom měli jistotu záchrany," upíná se Jánoš k nejbližšímu cíli.

Reklama

Související témata: