Hlavní obsah

Titul si pohlídáte a Lafatu už nikdo nedohoní, uklidňoval Kalvoda kolegu Lavičku

Praha

Plzeň v sobotu zazářila šestibrankovým debaklem, který uštědřila Liberci, lídr tabulky ovšem její atak ustál. Fotbalisté Sparty se především díky Lafatovu gólu do šatny uklidnili a porazili Znojmo 3:0, takže osm kol před koncem Gambrinus ligy dál vedou tabulku o osm bodů. „Nestresovali jsme se výhrou Plzně 6:0, pořád za ni brala jen tři body. A svůj zápas jsme zvládli,“ liboval si brankář Tomáš Vaclík, který musel Spartu výrazně podržet.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha oslavují vedoucí gól.

Článek
Fotogalerie

Jestliže Viktoria doufala, že Sparta po sobotě znervózní, nedočkala se. Osmibodový odstup mezi dvěma kandidáty na mistrovský titul zůstává a Plzni se krátí čas, během něhož by ještě mohla letenského lídra předstihnout.

„Nechci spekulovat. Plzeň hrála dobře a rozmetala Slovan, ale měl jsem dobrý dojem z hráčů, že se nenechali věcmi zvenčí ovlivnit a koncentrovali se na sebe. Pořád zbývá osm kol, což je 24 bodů," konstatoval trenér Vítězslav Lavička.

„Neboj, už to dotáhnete. Je z vás cítit velká síla a sebedůvěra," uklidňoval ho znojemský kolega Leoš Kalvoda. „Sparta je teď náš tým číslo jedna - celou sezónu to ukazuje a potvrdila to také proti nám," dodával.

Zápas ovšem zdaleka nebyl tak hladký, nováček měl několik šancí vést nebo aspoň vyrovnat. „Těžko jsme dobře organizovanou obranu Znojma dobývali, gól do šatny nám hodně pomohl a zápas zlomila druhá branka," oddechl si Lavička.

Kanonýr nemá konkurenci

Kdo jiný mohl gól do šatny vstřelit, než kapitán David Lafata. Byl to jeho celkem 134. gól v české lize, takže se v čele historického pořadí kanonýrů osamostatnil před Horstem Sieglem.

„Byl to Lafiho večer. Zase psal historii, jeho gól byl navíc vítězný," vyzdvihl brankář Tomáš Vaclík.

Trojnásobný král střelců může pomalu usínat na vavřínech. „Blahopřál jsem mu. Lafatovi se vyhýbají zranění, nějaký ten gól ještě přidá a momentálně nevidím nikoho, kdo by ho mohl překonat. My tady s Víťou už navíc nehrajeme," vtipkoval Kalvoda.

„David je moc platný a jsme rádi, že ho máme," doplnil Lavička.

Reklama

Související témata: