Hlavní obsah

Slavia je největší rival, říká Dočkal s tím, že na svá léta v ní si při gólu ani nevzpomněl

Karel FeltPrávo

V sobotním derby proti Slavii Bořek Dočkal nejprve přihrál na druhý gól Hušbauerovi a pak sám pěknou placírkou k tyči stanovil konečný výsledek na 3:0. Jeho přihrávka byla v tomto ligovém ročníku sedmnáctá gólová, čímž Dočkal vytvořil nový rekord Gambrinus ligy. Kromě toho potvrdil, že Sparta určitě bude usilovat o double

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Sparťan Dočkal se při derby se Slavií raduje ze svého gólu na 3:0.

Článek
Fotogalerie

Pyrotechnika v hledišti během derby pražských "S".

Se Slavií máte skóre z obou derby v této sezóně 5:0 a šest bodů. Potěšující bilance, ne?

Je to hodně příjemné. Sobotní vítězství 3:0 je velmi cenné. O další krok jsme se přiblížili našemu cíli.

Vítězství 3:0 je hodně jednoznačné. Navíc jste měli i další šance. Překvapila vás vůbec něčím Slavia?

Přijela s hodně defenzivní taktikou, která byla nepříjemná, ale nepřekvapili nás tím. Pro nás bylo těžké si vytvářet šance. Důležité bylo, že jsme brzy vstřelili uklidňující gól. Na další šance jsme si pak počkali a přidali další branky. V situaci, v jaké se Slavia nachází, se dalo těžko čekat, že s námi bude chtít hrát otevřený fotbal. Asi věděli, že kdyby to zkusili, měli by to ještě těžší. Ve druhé půli nasadili dva útočníky, tím zápas alespoň oživili, ale my jsme je dokázali vykombinovat ve středu hřiště.

Bodový odstup v tabulce vzrostl na 41 bodů, což v historii nemá obdoby. Byl rozdíl z vašeho pohledu vidět i na hřišti?

To se těžko hodnotí, jestli byl znát tak velký rozdíl. My jsme ale měli celý zápas pod kontrolou. Pokud bychom soupeři sami nenabídli nějakou šanci, těžko by si sám nějakou vytvořil.

Přihrál jste na gól Hušbauerovi, což byla vaše sedmnáctá asistence v tomto ligovém ročníku a zároveň nový rekord Gambrinus ligy. Přitom jste nastoupil teprve v devatenáctém utkání. Jaký je to pocit?

Samozřejmě příjemný a pokusím se ještě nějakou ve zbývajících šesti kolech přidat. Ale není to zase meta, na kterou bych se soustředil. Cílem je titul. Určitě mě uspokojuje, že se na našich gólech podílím přihrávkami, když už sám branky nedávám.

Měl jste takovou bilanci přihrávek i ve svých předchozích klubech?

K takovému počtu přihrávek jsem se nikde nedopracoval. Ono to ale souvisí s kvalitou týmu, v němž hraji. Při vší úctě k předchozím, jsem nikdy v tak kvalitním týmu nehrál. To se pak ty body za přihrávky sbírají snáz, když kolem sebe máte tak výborné spoluhráče, kteří dávají hodně gólů.

Máte na gólové přihrávky recept?

Ten neexistuje, kolikrát to je o štěstí. Někdy připravím vyloženou šanci, ale gól z toho není. Jindy zahrávám rohový kop a spoluhráč si míč najde. Zkrátka není asistence jako asistence. Někdy je můj podíl na vstřelené brance větší, jindy menší. Dál se budu snažit hrát svoji hru a snad nějaké ještě přibydou.

V podzimním derby byl váš gól nakonec opraven na vlastní Bortelův. V sobotu jste ale dal gól bez soupeřovy asistence. Jakou má pro vás cenu?

Cítil jsem sám na sobě, že čas od mého posledního ligového gólu, což bylo v říjnu proti Dukle, byl už hodně dlouhý. Takže ta trefa do sítě Slavie je příjemná pro můj osobní pocit.

Slavia klesá ke dnu tabulky a vy jste v ní vyrůstal. Blesklo vám to v hlavě, když jste pečetil na 3:0?

Kdepak, vůbec ne. Teď hraji za Spartu a hráli jsme proti největšímu rivalovi. Na to jsem myslel.

Berete tohle vítězství jako důležitý krok k titulu?

Každé vítězství je důležitým krokem. Nám zbývá ještě šest. Snižujeme šanci Plzně, aby se nám přiblížila, ale hlavně se vnitřně utvrzujeme, že rozhodit nás nemůže nikdo, jen my sami. Máme sílu na to, abychom se nemuseli ohlížet na ostatní soupeře.

Teď vás čeká série s týmy z horní poloviny tabulky. Může vítězství v derby posílit sebevědomí mužstva do těchto zápasů?

Určitě je pro sebevědomí dobré, když vyhrajete derby se Slavií. Každým vítězství a dobrou hrou sebevědomí roste. Ale na druhou stranu by s naší psychikou neměl jeden zápas zacloumat. Ať pro nás skončí dobře, nebo špatně.

Udělali jste další krok k titulu, ale také jste ve hře o domácí pohár. Upřednostníte ligu, nebo půjdete za ziskem doubleu?

Už před sezónou byla dána jasná priorita, a tou je titul. Když už jsme v poháru tak daleko a víme, že máme dobrou formu, pokusíme se o double. Taková příležitost se nemusí naskytnout každý rok.

Udrží fotbalisté Sparty neporazitelnost v celém ročníku Gambrinus ligy 2013/2014?
Ano
61,2 %
Ne
38,8 %
Celkem hlasovalo 19182 čtenářů.

Reklama

Související témata: