Hlavní obsah

Fanoušky Slavie rozlítila opatření Bohemky, která byla nepřesně vyložena

dos, neuSport.cz

Bitva o všechno. A se vším všudy. Fotbalisté Bohemians 1905 a Slavie svedou v neděli večer v Ďolíčku bratrovražedné derby o to, kdo z vršovických sousedů získá větší naději na záchranu v Gambrinus lize, a kdo se naopak více přiblíží k sestupu. Atmosféra houstne již před zápasem. Fanoušky Slavie rozčílila opatření pořadatelů, která však domácí klub myslel jinak, než byla původně prezentována.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Slávističtí fanoušci před nedávným derby na Spartě.

Článek

Pořadatelé v Ďolíčku zakročí proti všem divákům, kteří budou aktivně povzbuzovat Slavii mimo sektor hostí. Toto sdělení, které Slavia zveřejnila na svých webových stránkách jako vzkaz svým fanouškům, vzbudilo hodně zlé krve.

„Tak jsme se dostali buď do dob komunismu, nebo rovnou do Severní Koreje," píše třeba fanoušek Jan Volf v bouřlivé diskusi pod článkem.

Klokani ovšem tvrdí, že Slavia prohlášení zformulovala nešťastně. „Jde nám pouze o to, aby se slávisté nedostali do kotle našich fanoušků a jeho blízkosti. Toto omezení se tedy týká jen sektoru za brankou. Slavia to mylně rozšířila na všechny sektory na celém stadiónu. Ale už jsme si to vysvětlili, mluvili jsme i s šéfem slávistického kotle Strašákem," vysvětlil za pořadatele Svatoslav Baťa.

Rivalové uvádějí věci na pravou míru

„Dostali jsme to od Bohemky černé na bílém, jen jsme text pro větší přehlednost rozdělili do několika bodů. Je to nešťastné, funkcionáři obou klubů spolu mají vynikající vztahy. Napětí se stupňuje, přitom bychom se měli soustředit jen na fotbal," ujišťuje slávistický mluvčí Jiří Vrba, že vršovičtí rivalové uvedou věci na pravou míru, aby se situace zklidnila.

„Máme informace, že si fanoušci Slavie kupují lístky do domácího kotle. Proto jsme Slavii informovali, že pořadatelská služba může při případných problémech proti takovým příznivcům zakročit. Bohužel si to vyložila poněkud nešťastně," vysvětluje Tomáš Mutinský, mluvčí Bohemians Praha 1905.

Slávistům fandění nikdo zakazovat nebude

Zdá se, že situace se již během pátku přece jen vyjasnila. „Bylo nám vysvětleno, že zákaz fandění byl myšlen zejména v kotli domácích, zde údajně došlo ke komunikačnímu šumu mezi Slavií a Bohemians. V sektorech na hlavní tribuně, zejména v sektoru A1, nikdo zakazovat slávistům fandění nebude," píše se v prohlášení na stránkách slávistických ultras.

Proti omezování možnosti fandit svému klubu mimo vyhrazený hostující sektor se postavily Fotbalová asociace ČR a Ligová fotbalové asociace.

"Ani při rizikovém utkání, které vyžaduje přijetí maximálních bezpečnostních opatření jako například rozdělení domácích a hostujících fanoušků do určených sektorů, nelze bránit projevům slušného povzbuzování či vyjádření pozitivní přízně svému klubu, byť se neodehraje v sektorech určených výhradně pro hostující fanoušky," stojí v prohlášení.

"FAČR i LFA však zároveň podporují domácí klub při důsledném uplatňování všech opatření souvisejících s bezproblémovým průběhem utkání. V případech porušení návštěvního řádu stadionu budou FAČR i LFA plně respektovat důrazný postup pořadatele utkání," uvedly obě organizace.

Oba soupeři mají shodný bodový zisk a náskok jediného bodu na poslední Baník. Slavia už v týdnu zakázala start brankáři Martinu Berkovcovi, který v Ďolíčku hostuje právě ze Slavie.

Reklama

Související témata: