Hlavní obsah

Praha 10 schválila záměr koupě stadiónu Bohemians 1905

Praha

Praha 10 dnes schválila záměr koupě fotbalového stadiónu pražských Bohemians 1905. Tradiční arénu klokanů Ďolíček chce vyměnit za sousední pozemky v hodnotě 60 miliónů korun, městská část by dále měla zaplatit 49 miliónů korun. Záměr musí ještě schválit vedení hlavního města a opět odsouhlasit zastupitelstvo Prahy 10.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fanoušci Bohemians 1905 s transparentem

Článek

Cena stadiónu byla znaleckými posudky stanovena na 93 miliónů korun, řekl radní Petr Vozobule (Desítka pro domácí). Navíc ale radnice musí zaplatit poslední investice do nové kotelny a vybudování vyhřívaného trávníku za 16 miliónů korun. Cena sousedního pozemku, který mají majitelé směnou získat, je podle radnice 60 miliónů korun. Na pozemek již několik let existuje platné stavební povolení na obchodní centrum.

Radnice tak bude muset doplatit 49 miliónů. Z nich podle Vozobuleho dostane 33 miliónů současný majitel, 16 miliónů pak klub, který zaplatil vyhřívaný trávník a novou plynovou kotelnu.

Získání Ďolíčku do majetku městské části podpořili zástupci všech politických stran, pouze opoziční TOP 09 nesouhlasí s výměnou za sousední pozemky, na kterých je veřejné parkoviště. Michal Narovec (TOP 09) proto navrhl, aby radnice za stadión zaplatila celou částku, tedy 109 miliónů.

Na jednání přišli i Panenka a Dobiaš

Za zachování parkoviště vystoupilo i několik místních obyvatel, kteří se obávají, že po plánované výstavbě obchodního centra nebude v okolí možnost zaparkovat. Zastupitelé by podle nich měli zastupovat občany a ne soukromou firmu.

Na dnešní jednání opět přišly desítky příznivců Bohemky. Byli mezi nimi i slavní hráči klubu z minulosti Antonín Panenka nebo Karol Dobiaš. "Děkujeme všem fanynkám a fanouškům, kteří podpořili svou přítomností v hojném počtu tento pro Bohemku zcela zásadní krok. Věřme, že i všechny ostatní kroky se podaří učinit podle plánu," uvedli Bohemians 1905 na svých internetových stránkách.

Vlastníkem stadiónu je nyní akciová společnost Bohemians Real. Ta je z poloviny vlastněna skupinou CTY Group, druhá polovina patřila v minulosti zmizelému podnikateli a členovi výkonného výboru FAČR (ČMFS) Miroslavu Křížovi z Plzně.

Stadión v Ďolíčku nesplňoval prvoligové podmínky, proto ho Bohemians 1905 museli v roce 2010 opustit a přesunout se do nedaleké Synot Tip Areny. Rozhodnutí nelibě nesli fanoušci Bohemians i Slavie, která je na stadiónu v Edenu domácím týmem. Po sestupu do druhé ligy se Klokani do Ďolíčku vrátili. Při návratu do nejvyšší soutěže museli areál upravit.

Fanoušci se v minulosti obávali, že stadión bude zbourán. Kvůli záchraně klubu a populárního Ďolíčku fanoušci kandidovali do zastupitelstva městské části s uskupením Desítka pro domácí. Po volbách se stali součástí radniční koalice a odkoupení stadiónu se dostalo do programového prohlášení rady.

"Boj však není u konce - během příštího volebního období bude třeba stadion patřičně zvelebit a provést řadu nutných investic. Proto je třeba zabojovat, aby si Bohemka i její fanoušci zachovali prostřednictvím Desítky pro domácí přímý vliv na vedení radnice i v příštím volebním období," uvedl vršovický fotbalový klub.

Reklama

Související témata: