Hlavní obsah

Kdo povede liberecký Slovan? Máme varianty, říká sportovní ředitel Nezmar

Liberec

Příslušnost k nejužší české klubové špičce potvrdili fotbalisté Slovanu Liberec i v právě skončené sezóně. Po mistrovském titulu z roku 2012 a bronzu z loňska zůstali sice bez pomyslné ligové medaile, ale ze čtvrtého místa v tabulce si znovu zajistili účast v evropských pohárech. „A chceme zůstat dál konkurenceschopní,“ zdůraznil sportovní ředitel klubu Jan Nezmar v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní ředitel Slovanu Liberec Jan Nezmar.

Článek

Před dvěma lety jste slavil v Liberci ligový triumf jako hráč, ale už máte za sebou i manažerskou práci. Porovnejte uplynulé dvě sezóny.

Loni třetí, letos čtvrtí. Takže je to horší (úsměv). Ale ne, celkově hodnotím ročník velmi pozitivně. Postoupili jsme ze základní skupiny Evropské ligy do jarní fáze a ještě jsme díky umístění v lize stihli vybojovat kvalifikaci o stejnou soutěž i pro příští sezónu.

Do jara jste přitom vstupovali až ze šestého místa v tabulce po podzimu. Čekali jste, že bude tak snadné posunout se na potřebnou příčku? Další aspiranti z Teplic a Dukly poměrně brzy vyklidili pozice.

Soustřeďovali jsme se sami na sebe a ostatní věci jsme neřešili. Nemohli jsme je ovlivnit a pro nás je směrodatné, že jsme se dostali do Evropy. Přitom jsme na jaře prošli složitým obdobím po hráčských změnách i kvůli marodce. Museli nečekaně nastupovat kluci z juniorky. Několik mladíků na jaře debutovalo v lize. A třeba plánovaným startem byla premiéra devatenáctiletého brankáře Ondry Koláře proti Olomouci. Všichni se statečně rvali a dosáhli na vysněný cíl. Není třeba vyzdvihovat jednotlivce, přesto každý viděl, jakými oporami byli například Radek Kováč, David Pavelka a po svém zimním příchodu i Marek Jarolím.

Záložník Pavelka dal v sezóně osm gólů, z toho sedm na jaře a čtyři z nich v posledních čtyřech kolech. Tím si zřejmě vydobyl silnou pozici na přestupovém trhu.

Proto fotbal přece děláme, aby byl o hráče zájem (úsměv).

Je už jisté, kdo z Liberce odejde?

Už se rozloučil Radek Kováč. Pokračovat s největší pravděpodobností nebude ani Rybalka, který už je několik týdnů zpátky na Ukrajině. A otázka hráčů, jimž končí smlouva, bude tématem nejbližších dní.

Zůstane na lavičce úspěšný trenér David Vavruška?

Trenér dostal po svém předchůdci Jaroslavu Šilhavém nějaký úkol, který splnil. Uvidíme, jak se situace bude dál vyvíjet.

Naznačíte představu o obsazení trenérských postů?

Máme varianty (mírný úsměv).

Kdy začne Slovan letní přípravu?

Sraz bude 18. června, tedy měsíc před vstupem do kvalifikace o Evropskou ligu. Myslím, že čtyři týdny na přípravu jsou tak akorát. Je před námi hodně práce, co se týče tréninků mužstva i sestavení hráčského kádru. Pokusíme se všechno nastavit a sladit tak, abychom byli znovu konkurenceschopní.

Reklama

Související témata: